Знам’янський район
Суспільство

«Вишиванка — національна святиня»

«Вишиванка — національна святиня»
Українській вишивці, як одному з видів народного мистецтва, присвячена творча лабораторія «Вишиванка — національна святиня» та виставка робіт «Стелиться доля як той рушник» майстрині Юлії Корнієнко, організовані працівниками Знам’янського районного краєзнавчого музею для маленьких школярів Петрівського НВК та Цибулівської ЗОШ.
Директор музею Оксана Лутай нагадала школярам, що історія народної вишивки в Україні сягає своїм корінням у глибину століть. Дані археологічних розкопок і свідчення мандрівників та літописців підтверджують, що вишивання як вид мистецтва в Україні існує здавна.

Вишивкою, за свідченням Геродота, був прикрашений одяг скіфів. Знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, які датуються VІст., при дослідженні показали ідентичність не лише одягу, а й вишивки українського народного костюма XVIII-XIX ст. Арабський мандрівник Х ст.н.е. у своїх розповідях про русів зазначає, що вони носили вишитий одяг. На жаль, пам`ятки української вишивки збереглись лише за останні кілька століть, але й цього достатньо, щоб виявити, що елементи символіки орнаментів української вишивки співпадають з орнаментами, які прикрашали посуд давніх мешканців території України доби неоліту, трипільської культури.

Майстриня-вишивальниця Раїса Айвазовська розповіла учням, що вишивки, передаючи характерні ознаки місцевості, відрізняються одна від одної орнаментом, виконанням і гамою кольорів. Техніка виконання робіт деяких наших майстринь специфічна, не притаманна нашому регіону, адже живуть у нас, крім українців, росіяни, молдовани, білоруси та ін. національності.

Разом з майстринями Юлією Корнієнко, Олександрою Сметаною та Раїсою Айвазовською школярі вчилися спочатку планувати малюнок на тканині, а потім вишивати свої перші візерунки.

Такі заходи із залученням школярів сприяють збереженню українських національних традицій та популяризації декоративно-ужиткового мистецтва у районі.
«Вишиванка — національна святиня»
«Вишиванка — національна святиня»
«Вишиванка — національна святиня»
«Вишиванка — національна святиня»

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF