Онуфріївський район
Суспільство

Напівзруйнована церква Святого Духа у Браїлівці як духовний осередок багатьох поколінь

Напівзруйнована церква Святого Духа у Браїлівці як духовний осередок багатьох поколінь
Ось уже понад 200 років у селі Браїлівка, що на Онуфріївщині, знаходиться унікальна старовинна церква Святого Духа. Щороку на престольне свято з’їжджаються віряни з усіх куточків не лише Кіровоградської області, а й інших міст України.
Цьогоріч дата 5 червня для місцевих жителів відзначилась престольним святом церкви Святого Духа. Цього ж дня уся громада, яка налічує близько 100 осіб, святкує і День села. Така традиція зберігається вже протягом багатьох років і характеризується незвичною організацією. Без притаманних багатьом містам урочистостей, без веселощів та гумору браїлівчани та гості села у день, коли збігаються два свята, йдуть до Божого дому з молитвою та чистими помислами. Незважаючи на напівзруйноване приміщення церкви, там збирається чимала кількість прихожан, яких об’єднує спільна молитва. Як говорить ієрей Олександр Храпко, 5 червня до церкви просто неба на святкову літургію завітали ієромонах Досіфей (Знам’янський район), протоієрей Дімітрій (с. Кам’яна Яруга, Харківська обл.), протоієрей Василь Шиман (м. Світловодськ), віряни із с.Павлівки, м.Кременчука та багато інших. Попри те, що церква Святого Духа не має вікон, куполу, стелі та звичної атрибутики, ніщо не завадило прихожанам відчути усю благодать та неймовірну енергетику, яка панує у стінах старовинного Божого дому.

Повертаючись до історичних даних дізнаємося, що після революції 1917 року з приміщення церкви зробили склад, у якому зберігали сільськогосподарське приладдя та запчастини до техніки. Таким чином будівля почала руйнуватися. На початку 1990-х років храм потерпав від дій «чорних археологів», які у пошуках церковного приладдя та інших старовинних речей зруйнували підлогу та вирили посеред церкви глибокі ями. А внаслідок пожежі у 2004 році, коли згоріла дерев’яна покрівля церкви, процес руйнації ще більше прискорився.

Напівзруйнована церква Святого Духа у Браїлівці як духовний осередок багатьох поколінь

Багато запитань виникає внаслідок дискусії щодо років заснування самого села Браїлівка. Місцевий активіст та голова релігійної ради Олександр Руденко, аби пролити світло на це питання, звернувся до Кіровоградської ОДА. У відповіді на звернення оприлюднено витяг з історичних видань, у яких йдеться про наступне: «…1868 — населений пункт Браїлівка та православна церква в ньому вже існували. Станом на 1886 рік у селі, центрі Браїлівської волості Олександрійського повіту Херсонської губернії, мешкало 1229 осіб, налічувалось 215 дворових господарств, існували православна церква, винокуренний завод, винний склад, 2 лавки. За 5 верст — залізнична станція». Далі у листі вказано: «Дата заснування села вважається датою освячення церкви. Оскільки церква освячена на честь свята Святого Духа, пропонуємо святкувати День села в той же день».

Гортаючи сторінки історії, стає відомо, що церква була побудована поміщиком Іллею Петковичем з відокремленого Павлиського приходу. 27 вересня 1806-го року вона була закладена, а 13 липня 1811 — освячена.

Довгі роки громада села спрямовує усі свої сили та можливості щодо реконструкції особливої пам’ятки, залучаючи меценатів та спонсорів до доброї справи. Чималих зусиль у відновлення церковної спадщини докладає Олександр Руденко, який щодня знаходиться у пошуку небайдужих людей, які б спромоглися допомогти у реставрації пам’ятки. Завдяки благодійникам, які відгукнулися на прохання браїлівської громади, на сьогодні вдалося зробити бетонну підлогу та очистити територію храму і саме приміщення. Втім, як зазначає ієрей Олександр Храпко, без покрівлі церковна будівля довго не протримається і через погодні умови поволі почне сипатись.

Напівзруйнована церква Святого Духа у Браїлівці як духовний осередок багатьох поколінь

Одним із тих, хто відгукнувся на прохання громади про допомогу, був голова Онуфріївської РДА Сергій Самородченко. У нашій розмові він зазначив, що були виділені кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації, від якої вже можна буде відштовхуватись у подальшій роботі щодо реставрації церкви. Втім, як додає наш співрозмовник, задля реалізації ідеї відновлення святині знадобляться чималі кошти, адже простіше назвати те, що є у церкві, аніж те, чого немає. «На жаль, у громади села є велике бажання, але немає коштів для втілення благого задуму у життя», — говорить Сергій Миколайович.

До числа благодійників, які беруть участь у реконструкції церкви, варто також віднести Антоніну Саніну, Олександра Попова, Віту Рудницьку, Тамару Дзюбу, Сулеймана Нурмухаметова, Любов Завгородню, Юрія Булаєнка, Олександра Веселого та інших.

Як стверджує ієрей Олександр Храпко, мешканці села готові допомагти у реставрації церкви, а також повернуть на свої місця унікальні ікони церкви Святого Духа, які були передані їм на зберігання, у разі відновлення церкви.

Напівзруйнована церква Святого Духа у Браїлівці як духовний осередок багатьох поколінь

Місцеві жителі сподіваються, що знайдуться небайдужі до долі святині та сприятимуть відновленню унікальної пам’ятки архітектури. Тож, надаємо реквізити для зарахування благодійних внесків на реконструкцію церкви:

Олександрійська єпархія УПЦ
ПАТ КБ «ПриватБанк»
р/р 26002052907521
МФО 323583, ОКПО 38542334.

Зазначимо, що Троїцька церква є пам’яткою архітектури місцевого значення початку XIX століття і занесена до Переліку пам’яток містобудування, архітектури місцевого значення в Кіровоградській області. 2016 року церкву Святого Духа було включено до туристичних маршрутів Подніпров’я під назвою «Світловодщина — архітектурна перлина» та «Православне Подніпров’я».

"ВК" у PDF