Знам’янський район
Суспільство

На Знам’янщині відкрито новий туристичний маршрут

На Знам’янщині відкрито новий туристичний маршрут
Нещодавно для учасників районного семінару голів первинних ветеранських організацій Знам’янщини відбулася презентація нового туристичного маршруту «Чорнолісся пам’ятає», присвяченого 100-річчю Української революції.
Разом з працівниками районного краєзнавчого музею присутні перегорнули одну із маловідомих широкому загалу сторінку нашої багатостраждальної Батьківщини і дізналися більше про Українську революцію 1917-1922 років та про постаті відомих земляків, які були учасниками цих подій і залишили слід в історії нашого народу.

Маршрут розпочався з ознайомлення з виставкою «На бій за волю України», організованої у районному музеї, а потім учасники заходу вирушили по трасі Київ-Донецьк до оповитого славою села Цибулеве. Кілометраж маршруту складає 60 кілометрів і триває від 3 до 4 годин.

Під час подорожі методист відділу культури і туризму Олександр Подкопайло розповів про початок революції та її головні етапи: «Боротьба за державність України наприкінці 1917—1920 pp. відбувалася в умовах запеклого внутрішнього протистояння та іноземної інтервенції. У цій боротьбі можна виділити кілька етапів.

На першому етапі національну революцію очолювала Центральна Рада. У листопаді 1917 p. було проголошено Українську Народну Республі-ку (УНР). Другий етап — це правління з кінця квітня 1918 p. гетьманщини в умовах окупації України австрійськими та німець¬кими військами. Третій етап – утворення ЗУНР. Майже паралельно з утворенням ЗУНР на більшій частині України, починаючи з листопада 1918 p., проходило відновлення УНР на чолі з Директорією і об'єднання її з ЗУНР. Це також був визначний етап в національно-державному будівництві.

На жаль, наприкінці 1920 — на початку 1921 p. процес національного держа¬вного відродження був перерваний перемогою радянсь¬ких збройних сил, встановленням радянської влади на більшій частині України та окупацією західноукраїнських регіонів Польщею, Румунією, Чехословаччиною
…».

Директор музею Оксана Лутай наголосила, що Україна в ті часи стала краєм, яким було легко заволодіти, але неможливо управляти. У період Гетьманщини по всій Україні виникли сотні отаманів з їхніми партизанськими загонами, пройнятими неокозацьким анархізмом. Одні схилялися на бік націоналістів, інші підтримували більшовиків, ще інші не раз перекидалися з боку на бік, і всіх найбільше турбувало те, як оборонити інтереси своїх сіл та околиць. Оксана Олександрівна також розповіла про двох наймогутніших партизанських ватажків, які базувалися в південних степах – Нестора Махна та Матвія Григор’єва, славних лісових лицарів того часу Мефодія Голика-Залізняка, Іларіона Завгороднього, Пилипа Хмару та багатьох інших, імена яких золотими літерами вписані в історію Чорноліських дібров і навколишніх населених пунктів.

Про свого славного земляка отамана Миколу Кібця-Бондаренка та його родину розповів місцевий краєзнавець, господар зеленої садиби «Гайдамацька Січ» Володимир Вознюк, який зустрів нас у центрі села та провів до місця схрону місцевих повстанців. Ремонтні роботи по відновлюванню схрону Володимир Анатолійович провів разом з однодумцями.

На Знам’янщині відкрито новий туристичний маршрут

Відвідали також учасники семінару і зелену садибу – духовний заповідник «Гайдамацька Січ» (як називає її сам господар). Поет і краєзнавець Володимир Вознюк на своєму подвір’ї створив справжній музей предметів побуту українців кінця ХІХ початку ХХ століття , зібрав безліч фрагментів посуду жителів прадавньої Скіфії. Розповіді про численні стоянки скіфських та черняхівських племен захопили гостей. За розвиток зеленого туризму , пропаганду української народної культури Вознюк В.А. нагороджений грамотами Кабінету Міністрів України, управління культури облдержадміністрації, відділу культури райдержадміністрації.

А потів вирушили до Козацької криниці скуштувати цілющої джерельної води та покласти квіти до могили дружини і маленького сина славного цибулівського отамана Кібця-Бондаренка, замордованих більшовиками.

Заступник голови Знам’янської районної державної адміністрації Олена Грінчак зауважила, що створення даного маршруту сприятиме розвитку туризму у нашому районі та відкриє нову, раніше замовчувану сторінку історії Чорнолісся.

Під час нашої подорожі ми розповіли, звичайно, не все і не про всіх наших земляків. Та це й не дивно, бо кожен з них для нас – як не прочитана книга. Але ми впевнені, що доля кожного з них заслуговує глибокої поваги, про неї повинні знати люди.

"ВК" у PDF