Знам’янський район
Суспільство

На бій за волю України

На бій за волю України
У Знам’янському районному краєзнавчому музеї відкрито виставку архівних документів, фотосвітлин, літератури, присвяченних нашим землякам-отаманам Чорнолісся «На бій за волю України» та проведено годину історії «Коли співали кулі».
Заходи проведені з метою вшанування патріотизму і мужності людей, які виступили на захист демократичних цінностей, незалежності та соборності України, тисячолітньої історії державотворення нашого народу, визнання історичного значення подій, пов’язаних із визвольною боротьбою початку ХХ століття, у рамках відзначенння у районі 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років.

Присутня на заході заступник голови районної державної адміністрації Олена Грінчак наголосила про важливість події Української революції у становленні української державності: «Поштовхом до початку Української революції 1917-1921 рр. стала Лютнева революція у Російській імперії. У ті часи Україна переживала різні форми національної державності — УНР, Українська Держава, ЗУНР, але державну незалежність утримати все-таки не змогла. Українська революція зазнала поразки. Причин було багато: це і незгуртованість політичної еліти, і незавершеність процесу формування нації, і відмінності між національними та соціальними завданнями визвольного руху, і його обумовленість зовнішніми політичними і, насамперед, військовими факторами. І хоча своєї мети Українська революція не досягла і зазнала поразки, і землі нашого народу знову розшматували, але в частині кордонів УНР з’явилася Українська Соціалістична Радянська Республіка. Не Малоросійська, і не Новоросійська, а Українська. Революційні події спонукали нові покоління до спроб розбудови власної держави та здобуття незалежності».

На бій за волю України

Директор районого краєзнавчого музею Оксана Лутай озайомила присутніх з експонатами виставки та розповіла про події Української революції на території нашого краю.

На бій за волю України

Краєзнавець Володимир Вознюк розповів присутнім про героїчного земляка, отамана Чорноліської республіки Миколу Кібця-Бондаренка.

Член Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка Олександр Голінько разом зі школярами Казарнянської ЗОШ перегорнув сторінку історії Холодноярської республіки та її героїв.

На бій за волю України

"ВК" у PDF