---
Суспільство

На Кіровоградщині обговорили основні завдання щодо поліпшення ситуації на регіональному ринку праці

На Кіровоградщині обговорили основні завдання щодо поліпшення ситуації на регіональному ринку праці
У Кіровоградській обласній державній адміністрації під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств та відомств України в області, йшлося про діяльність центрів зайнятості в напрямку забезпечення зайнятості населення у минулому році та основні завдання щодо поліпшення ситуації на регіональному ринку праці в поточному році.
Лілія Колесник, заступник директора обласного центру зайнятості, зазначила, що діяльність центрів зайнятості спрямовується на підвищення ефективності надання соціальних послуг клієнтам в рамках діючого законодавства, що регулює сферу зайнятості. Обласною службою зайнятості здійснюється комплексна робота в двох основних напрямках, зокрема сприяння громадянам у поверненні до трудової діяльності та профілактики безробіття.

Так, у минулому році спостерігалася тенденція до зменшення чисельності зареєстрованих безробітних. Послуги служби зайнятості у минулому році отримували 50,9 тис. осіб, що на 8,8 % менше, ніж у 2015 році. Професійним навчанням з подальшим працевлаштуванням охоплено 6,7 тис. осіб, до громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 11,7 тис. безробітних. Загалом активними заходами сприяння зайнятості населення у минулому році охоплено 34,7 тис осіб, працевлаштовано 16,3 тис. незайнятих громадян.

У поточному році незважаючи на збільшення звернень шукачів роботи до центрів зайнятості (у січні 2016 року в центрах зайнятості зареєстровано 2578 осіб, у січні поточного – 4106 осіб), продовжує зберігатися тенденція до зменшення зареєстрованого ринку праці. Так, у січні 2017 року послуги служби зайнятості області з пошуку роботи отримували майже 21,3 тис. зареєстрованих безробітних, що на 13,4 % менше, ніж торік.

Активно продовжується робота з виявлення потреби роботодавців у працівниках. Упродовж січня цього року у центрах зайнятості розміщувалася інформація про 3,8 тис. вільних робочих місць, що у 2,3 рази більше, ніж у минулому році. На 1 лютого поточного року навантаження на одне вільне робоче місце по області становило 11 осіб, проти 29 осіб на відповідну дату 2016 року (від 70 до 89 безробітних претендувало на 1 робоче місце у Вільшанському, Петрівському та Онуфріївському районних центрах зайнятості). Середній розмір заробітної плати з розрахунку на 1 вакансію становив 3320 грн. В той же час, частка вакансій найпростіших професій (не потребують попередньої професійної підготовки у січні поточного року становила лише 13,6 %).

Л. Колесник озвучила й проблемні питання у сфері зайнятості, що потребують спільного вирішення. Також наголошено на необхідності активізації співпраці органів місцевої влади, роботодавців та служби зайнятості, спрямованої на підвищення рівня зайнятості демобілізованим військовослужбовцям, учасників антитерористичної операції; виділення додаткових коштів місцевих бюджетів для організації громадських робіт з участю зареєстрованих безробітних; зменшення впливу сезонності на зайнятість мешканців сільської місцевості, зокрема шляхом сприяння розвитку середнього та малого бізнесу з переробки сільгосппродукції тощо.

Також висунуто пропозиції щодо підготовки регіональної комплексної програми з профорієнтації населення з метою подолання професійно-кваліфікаційного дисбалансу на регіональному ринку праці та орієнтації молоді на отримання робітничих професій відповідно до потреб економіки області.

"ВК" у PDF