---
Суспільство / Інтерв’ю

Субсидії для «новачків». Юрист Громадської приймальні О.Довгого роз’яснює…

Субсидії для «новачків». Юрист Громадської приймальні О.Довгого роз’яснює…
Згідно зі статистикою, вартість комунальних послуг протягом цього року зросла в середньому більше, ніж на половину. Відтак, за найобережнішими підрахунками, кількість охочих отримати субсидії по сплаті за житлово-комунальні послуги, від осіннє-зимового періоду 2016-17 років, зросте втричі.
Цей нерадісний приріст, говорить юрист Громадської приймальні Олеся Довгого, нашого представника у Верховній Раді України, Наталія Чірочка, пояснюється зменшенням кількості сімей і окремих громадян, які до цього могли самостійно сплачувати "комуналку" зі своїх власних доходів. Та платіжки, що вони отримали за опалення лиш за половину жовтня показали, що сукупно доведеться сплачувати суми, значно більші за 15% від їхніх доходів. Тож, зокрема, для такої категорії громадян, ми і попросили Наталію Вікторівну провести невеличкий "лікнеп" з окресленої теми.

— Пані Наталя, давайте розпочнемо з того, чи звертаються до вас саме такі "новачки"? І що їх найбільше цікавить?


— Так, таких, як ви сказали, новачків, дійсно, побільшало від середини осені. Їх цікавить чимало нюансів. Зокрема, чи доведеться повертати потім нараховані зараз субсидії?

— І що ви відповідаєте?

— Відповідаю — як тлумачить закон: субсидія є безповоротною допомогою сім'ям у сплаті комунальних послуг і призначається на 12 місяців. А її розрахунок проводиться окремо на неопалювальний період і окремо на опалювальний. Якщо ви звертались за нарахування субсидії, то на опалювальний період 2016-2017 вона перераховується автоматично, навіть якщо в неопалювальний період субсидія не надавалась. Якщо ви маєте намір звернутися за субсидією вперше, то це можна зробити подавши заяву та декларацію до структурного підрозділу соціального захисту населення. Ви маєте змогу звернутись особисто, поштою, через інтернет-сайт, або до уповноваженої особи сільської, селищної ради, якщо ви мешкаєте у сільській місцевості. Субсидія підлягає поверненню на вимогу органу, що її призначив, тільки якщо вона надана на підставі недостовірних відомостей про всіх зареєстрованих осіб, які проживають на даній площі.

— Чимало таких "новачків", розраховуючи свій дохід аби з’ясувати, чи варто їм звертатися по субсидії, губляться, коли визначають, які дані про свої доходи вносити, а які — ні.

— Претендент на субсидії має вказати свій дохід, отриманий протягом останніх 12 місяців у вигляді заробітної плати (або виплаті по безробіттю), пенсії, стипендії. Вважаю за потрібне перелічити види доходів, які не включаються в сукупний дохід родини при призначенні субсидії: сплачені особою аліменти; доходи від розміщених депозитів; оплата праці членів виборчих комісій; допомога на поховання; одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності; частина допомоги при народженні (усиновленні) дитини, виплата якої здійснюється одноразово; одноразова виплата матерям-героїням; державна соціальна допомога на дітей, позбавлених батьківського піклування; щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг; вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок; вартість протезно-ортопедичних виробів та засобів реабілітації; суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові через втрату здоров'я, що пов'язане з виконанням трудових обов'язків; допомога від громадських та благодійних організацій. Також особам, які брали безпосередню участь в АТО, та/або членам їх сімей до доходу не враховуються отримані ними у період безпосередньої участі в АТО грошові забезпечення та інші виплати. А також благодійна допомога, незалежно від розміру, джерела походження та часу її отримання.

— Відомо, що у вересні цього року внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (Постанова КМУ №635 від 08.09.2016 — ред.). Як це позначиться на потенційних претендентах на їхнє отримання, для прикладу: один із членів сім’ї не працює, а інший — студент?

— Для тих, хто служить, навчається або не має офіційних доходів замість реального доходу рахується умовний дохід. Відповідно до змін названого вами Положення, для солдатів строкової служби, якщо вони зареєстровані у будинку, де живе сім'я, яка претендує на субсидію, встановлений умовний дохід у розмірі 50% прожиткового мінімуму (725 грн.), для студентів старше 18 років, які не отримують стипендію, при розрахунку доходів для призначення субсидії вважається, що вони мають дохід у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних (зараз - 1450 грн.). А для осіб від 14 до 18 років враховується фактичний розмір отриманого доходу (зокрема, і стипендія для студентів). Тим, хто не має ніяких офіційних доходів, "припишуть" аж два прожиткових мінімуми — 2900 грн. Слід додати, що для непрацюючих пенсіонерів, які не мають інших доходів, крім пенсії – їм субсидія розраховується на підставі розміру пенсії за місяць, який передує місяцю, з якого призначається субсидія.

— Чи звертаються до Громадської приймальні громадяни за роз’ясненням, чому їм відмовлено у праві житлові субсидії?

— Так. І тут, як правило, відмови обґрунтовані. Найпоширенішою підставою для відмови, це повідомлення від Податкової про те, що претендент або хтось із членів його родини одноразово витратив понад 50 тисяч гривень. Але зауважу, якщо ці витрати були пов’язані з оплатою лікування, купівлею квартири з одночасним продажем іншої тощо, то такі питання призначення субсидії необхідно виносити на розгляд комісії, що збирається при органах місцевого самоврядування або при райдержадміністраціях.

Також слід звернути увагу на те, що громадянин, якому призначено субсидію, зобов'язаний протягом місяця поінформувати управління соціального захисту населення, зокрема, про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні. Так, у разі отримання управлінням соціального захисту населення за запитом інформації про збільшення чисельності зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, надання раніше призначеної субсидії припиняється з місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зміни. Недостовірні дані, подані у декларації, також можуть бути підставою для припинення раніше наданої субсидії.

— А заборгованість по сплаті за комунальні послуги може бути підставою для відмови надання субсидій?

— Ні. Така заборгованість не впливає на право оформлення субсидії. Але хочу зауважити, громадяни, яким призначено субсидії, зобов'язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. Це має неухильно виконуватись! У інакшому випадку нарахування субсидії може бути призупинене. Нагадуємо, що з питань оформлення субсидії, кожен може звернутись до юриста громадської приймальні О.Довгого за телефоном: +38 (097) 594-49-58 (багатоканальний).

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF