Світловодський район
Суспільство

Сезон грипу 2016-2017: до чого готуватися та як вберегтися?

Сезон грипу 2016-2017: до чого готуватися та як вберегтися?
Сезон захворюваності на грип та ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції) розпочався в Україні з 3 жовтня і триватиме до середини травня 2017 року. Кількість хворих саме на грип стане рости в середині грудня з піком у лютому-березні.
В Україну йдуть три штами грипу, два з яких для нас нові. Такий прогноз на епідемічний сезон 2016-2017 р.р. зробили фахівці ВООЗ. Вони прогнозують, що в цьому сезоні в Україні будуть циркулювати штам грипу А H1N1 Каліфорнія, з яким ми «познайомилися» 2009 року, і два нові штами — H3N2 HongKong і Brisbane. За оцінками епідеміологів Центру грипу та ГРВІ, очікується, що віруси грипу в цьому сезоні підкосять близько 8 млн. осіб. При цьому на даний момент епідемічна ситуація з ГРВІ і грипом стабільна. У всій Україні захворюваність нижче епідемічних порогів.

На території міста Світловодськ зареєстровано хворих на ГРВІ за останній тиждень: 208 осіб, з них дітей — 178 (85,5%), в т.ч. школярів — 95. Порівняно з попереднім тижнем відмічається зниження загальної захворюваності на 9,1% (відповідно 229 осіб, з них 185 дітей). Випадків грипу серед населення міста не зареєстровано.

ЯК МОЖНА ЗАРАЗИТИСЯ ВІРУСОМ ГРИПУ?

Від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів) та через предмети побуту.
Клінічні ознаки грипу: різке підвищення температури тіла близько 38-40°С, інтенсивний головний біль, біль в очних яблуках, біль у м’язах, біль у горлі, кашель, нежить, закладення носа, в окремих випадках — блювота і пронос.

Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику!

Медичні групи ризику: діти до 5 років (особливо — діти до 2 років), вагітні жінки, люди віком після 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, хворі на хронічні захворювання легенів, люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями.

Професійні групи ризику: медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях. У разі появи небезпечних симптомів усім, а особливо представникам груп ризику, потрібно обов’язково звернутися до лікувального закладу, пройти обстеження та при необхідності отримати лікування протягом перших двох діб з часу появи симптомів грипу.

ЯК ПОПЕРЕДИТИ ЗАРАЖЕННЯ ГРИПОМ?


Уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції, обмежити відвідини місць великого скупчення людей, часто провітрювати приміщення, часто мити руки з милом, не торкатися очей, носа або рота немитими руками, прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути. Якщо у людини наявні симптоми грипу, необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів. Хворі діти повинні залишатися вдома (не відвідувати дошкільні установи і школи). Варто утримуватися дітям і батькам від відвідин місць скупчення людей, повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми, перед виходом з дому застосовувати оксолінову мазь, змащувати слизові оболонки носу.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ ЧИ ВАША ДИТИНА ЗАХВОРІЛИ НА ГРИП?

При перших ознаках захворювання необхідно лягти у ліжко та викликати лікаря, залишити хвору дитину вдома. Не відправляйте дитину в школу або дитячий садок — хворі на грип небезпечні для оточуючих і повинні бути негайно ізольовані! Неприпустима їх поява в громадському транспорті, дитячих колективах та інших місцях масового перебування. Хворого необхідно розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою, виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни, не допускати контакту хворого зі здоровими членами сім’ї, окрім тих, хто доглядає за ним.

Особа, що доглядає за хворим, повинна носити марлеву пов’язку (одноразова замінюється через 2 години, а багаторазова прасується за кожні 2 години). Після кожного контакту з хворим необхідно ретельно мити руки з милом, проводити провітрювання приміщення декілька разів на добу, щодня проводити вологе прибирання приміщень оселі, повітря в приміщенні повинно бути достатньої вологості.

Мати разові носові серветки і корзину для використаних серветок в межах досяжності хворого. Потрібно пити більше рідини, щоб вимити токсичні продукти обміну, які утворюються під час інфекційного захворювання.

Враховуючи можливі тяжкі наслідки грипу для здоров’я та життя, лікування цієї хвороби не повинне обмежуватися лише симптоматичними засобами (жарознижуючі, протизапальні, протикашлеві та інші подібної дії препарати). При появі перших клінічних ознак хвороби (підвищенні температури тіла, болю голови, болю в очах, ломоти в попереку, крижах, суглобах) необхідно одразу ж звернутися до лікаря. Оскільки лише лікар спроможний об’єктивно оцінити тяжкість перебігу хвороби та призначити оптимальне лікування з урахуванням вашого стану здоров’я і віку, яке поряд із симптоматичними засобами буде включати в себе ліки, які прямо чи опосередковано знищують вірус.

Головною помилкою багатьох хворих на грип є самолікування за допомогою народних засобів або вибір загальнотерапевтичних медичних препаратів в аптеці. Помилки в самолікуванні можуть коштувати здоров’я та життя.

Не зважаючи на величезну кількість протигрипозних лікарських препаратів та засобів народної медицини, найбільш ефективним методом боротьби з цією недугою все таки залишається вакцинація напередодні сезонної епідемії. Щеплення проти грипу дозволяє уникнути зараження або звести до мінімуму шкоду від інфікування вірусом.

Наразі в Україні зареєстровані та дозволені до застосування такі вакцини для профілактики грипу із оновленим штамовим складом: ваксігрип (виробник Франція); ДжіСіФлю (виробник Корея).

Якщо вакцинація не була проведена своєчасно, і ви захворіли на грип, то не варто нехтувати допомогою професійного лікаря і займатися самолікуванням.

Пам’ятайте! Неузгоджені з медиком дії можуть привести до найбільш сумних результатів.

Тож бажаю Вам та Вашим сім’ям здоров’я!

"ВК" у PDF