Світловодський район
Суспільство

Коли натхнення аж за край

Коли натхнення аж за край
Світловодщина повниться самобутніми талантами. Сьогодні розповідь про колективи Великоскельовського будинку культури (директор — Світлана Буйлук). Чотири роки тому там відбулося певне перезавантаження, і сьогодні глядачі мають задоволення споглядати яскраві номери від цих артистів.[sub][/sub]
ЯК УСЕ ПОЧИНАЛОСЯ. КЛУБ «АФРОДІТА»

Звісно, при будинку культури завжди діяли творчі колективи. Але, як то кажуть, з часом вони себе пережили, і самі собою почали вимальовуватися певні зміни. Якраз у цей час до села з Києва повернулася Зоя Карпенко, отримавши у столиці великий практичний досвід роботи у школі танцю «Release Dance Complex», танцюючи разом з такими професіоналами, як Влад Яма та Олексій Литвинов. У цей же час жіноча частина населення села серйозно задумалася над приведенням до ладу своєї фізичної форми. І тут спрацював звичайний закон економіки: попит породив пропозицію, і розпочав свою роботу жіночий клуб «Афродіта». Скельовчанки опановували пілатес, фітнес, стретчинг, східний танець, отримували кардіонавантаження, пили оздоровчі чаї. Під час таких чаювань несподівано помітили, що усі мають спільні погляди на життя і вміють співати. Так з’явився вокальний колектив.

ВОКАЛЬНИЙ ГУРТ «СУЗІР’Я»

Коли натхнення аж за край

Великоскельовське «Сузір’я» складають вісім дзвінкоголосих зірок: Надія Пащенко (художній керівник гурту, солістка), Зоя Карпенко, Вікторія Богошура (солістки), Ірина Коваль, Оксана Милашенко, Світлана Буйлук, Надія Скринько, Оксана Кінічук. У репертуарі колективу пісні сучасних виконавців, українські народні пісні, пісні української естради. До кожного свята колектив представляє 6-7 нових пісень. Саме нових, адже колектив вважає хорошим тоном представляти своїм глядачам досі не чувані пісні, аби бути оригінальними. Добором музичного матеріалу займається Зоя Карпенко, а вже розкладає пісні на партії художній керівник. Записом фонограм займається також Зоя. Вона ж робить і художні постановки, які має кожна пісня, тому кожен виступ «Сузір’я» запам’ятовується.

Коли натхнення аж за край

Яскравим співачкам потрібні й яскраві костюми, колектив їх має декілька комплектів. Один з них вони власноруч розшивали стрічками. Усі оздоби до костюмів (віночки, кокошники, помпони тощо) вокалістки теж виготовляють власноруч. Ідеї належать Зої Карпенко, яка до всього іншшого серйозно займається хенд-мейдом.

Коли натхнення аж за край

Дивуєшся, як учасниці усе встигають, адже репетиції проходять двічі на тиждень, а безпосередньо перед виступами і щодня. Усі жінки працюють. Дивіться самі, у «Сузір’ї» співають: вчителька музики, директорка будинку культури, завідуюча бібліотекою, хореограф, дві завідуючі поштовими відділеннями (с.Велика Скельова і с.Озера), медична сестра, продавчиня. Ірина Коваль, Оксана Милашенко і Оксана Кінічук є багатодітними матерями. Усі вісім мають вдома великі господарства, де у п’ятьох, наприклад, є корови. Та творча робота не відходить на задній план. Навпаки, колектив бере участь у всіх районних конкурсах і концертах. А у рідному селі жодне свято не мислиме без цих енергійних співачок.

При такому завзятті ідея з постановками до пісень переросла у театральну творчість.

ТЕАТРАЛЬНИЙ КОЛЕКТИВ «МЕЛЬПОМЕНА»

Коли натхнення аж за край

Його учасниці, вже знайомі читачам жінки, у квітні цього року успішно дебютували у кварт-виставі «Алхімія жінки» і посіли друге місце у районному етапі конкурсу «Театральна весна Кіровоградщини». Режисер — Світлана Буйлук.

Надзвичайно яскраво скельовчанки маланкують на свято Маланки. І знову ж таки, ніколи не повторюються, розучують нові тексти, оновлюють постановки. Тому їх завжди чекають в управлінні каналу «Дніпро-Інгулець», школі, сільській раді, магазині та заздалегідь запрошують 30-40 сімей односельчан. А минулого року вони вже радували своїм співом і жителів Світловодська.

ДИТЯЧИЙ ТАНЦЮВАЛЬНИЙ КОЛЕКТИВ «АНТАРЕС»

Хлопці й дівчата залюбки біжать на заняття до хореографа Зої Карпенко. У колективі дві вікові групи: молодша — від 4 до 9 років і старша — від 9 до 18 років. Наймолодшою учасницею є Марія Кінічук (4 роки), а найстаршим — Богдан Коваль (18 років). Великій Скельовій невідома ситуація, коли влітку неможливо зібрати маленьких артистів, бо вони, мовляв, на канікулах. Випускники «Антареса», які приїздять на канікули до своїх бабусь і дідусів, приходять до будинку культури на заняття. Секрет у тому, що хореограф ставить не просто танець, а справжню моновиставу. Серед найяскравіших — «Діти війни», «Пісня літнього дощу», «Шкільна перерва у стилі — хіп-хоп», «Смуглянка», «Світ без війни», «Народження полум’я». До кожного номеру працівниці будинку культури самі шиють костюми, добирають зачіски та аксесуари. Сама моновистава наскільки об’єднана власне виступом, його ідеєю та костюмним обрамленням, що артисти називають танці «білий», «жовто-блакитний», «чорний», «червоний». Цього року колектив зайняв перше місце в районному конкурсі «Наддніпрянський водограй».

ЧИТЦІ Й СОЛІСТИ

Також будинок культури пишається і своїми солістами. Серед дорослих це Ігор Донченко, Андрій Кушніренко (до речі, сам пише пісні), Зоя Карпенко, Вікторія Богошура, Марія Пащенко. Серед дітей це Софія Тягній, яку називають скельовським соловейком, Ліона Богошура, Данило Донченко. Перші місця в області посідають читці: Світлана Буйлук, Надія Скринько, Данило Донченко.

СІМЕЙНІ ДИНАСТІЇ

Особливістю Великоскельовського будинку культури є сімейні династії. Це батько й син Ігор та Данило Донченки, родини Буйлук — Карпенко, де виступають мати, донька, онук і онучка, мати й донька Богошури.

Син Надії Скринько Олександр закінчує Кіровоградське музичне училище по класу баяну, колишня учасниця самодіяльності Марія Крайник солістка того ж училища. Та й взагалі усі члени сімей артистів так чи інакше беруть участь у культурному житті села.

Коли натхнення аж за край

СЕКРЕТ УСПІХУ

На їхні концерти завжди приходять вдячні глядачі, бо знають, що їх чекає нова, яскрава та насичена програма. Їхні тісні сімейні стосунки сприяють підтриманню творчої атмосфери. Надзвичайно важливою є дружба між артистами. Так, наприклад, нещодавно у однієї з учасниць було весілля, то допомагали у підготовці усі гуртом. Допомагають один одному й у звичайних побутових речах: щось полагодити, принести молока. Відзначають колективи і підтримку нинішнього сільського голови Сергія Могильного, який усіляко сприяє такій активній діяльності своїх жителів.

АФІША

Незабаром на глядачів чекають нові програми від невгамовних скельовчан. Як кажуть вони самі: «Закінчився період затишшя і попередніх обговорень. Уже два тижні, як розпочалися репетиції». Тож вашій увазі буде представлено новорічний мюзикл, а також оновлену програму до свята Маланки. Приходьте, буде яскраво!

"ВК" у PDF