Світловодський район
Суспільство

Маленькі діти, підлітки, молоді люди можуть стати жертвами інсульту – як вберегтися від цієї хвороби?

Маленькі діти, підлітки, молоді люди можуть стати жертвами інсульту – як вберегтися від цієї хвороби?
29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом. Поговоримо про цю хворобу, її ознаки і профілактику, адже інсульт легше попередити, ніж лікувати.
Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, що призводить до ушкодження тканин мозку та розладу його функцій. Це загроза для людей, яким за 50. Проте, як показує практика, його жертвами стають і маленькі діти, і підлітки, і молоді люди до 45 років.

У кожного виду інсульту свої передумови. Ризик виникнення ішемічного інсульту вищий у тих, хто має гіпертонічну хворобу, артеріальну гіпертензію, хвороби сполучних тканин, васкулопатії (ревматизм, системний червоний вівчак), хвороби крові (тромбоцитопенічна пурпура, лейкоз, поліцитомії), страждає на мігрень, цукровий діабет. Якщо говорити про геморагічні інсульти, то причиною може бути вроджена артеріовенозна мальформація, аневризми, фібромаскулярні дисплазії. Крововилив можуть спровокувати стрибки тиску, підняття важких речей, тривалі мігрені (головний біль, що продовжується понад добу, до тижня). Особливо має насторожити геміплегічна форма мігрені, коли поруч з головним болем спостерігаються нудота, блювота, загальна різка слабкість організму, оніміння кінцівок, тобто має місце гостра неврологічна симптоматика, схожа на інсульт. При затяжному мігренозному статусі розвивається спазм судин і виникають лакунарні інсульти.

У молодих працездатних людей інсульти виникають через генетично обумовлену гіпертонічну хворобу. Якщо в родині у когось були проблеми з судинами, то ризик, що нащадки теж їх матимуть, зростає. Також причиною виникнення інсульту можуть стати захворювання крові (анемії, лейкози, поліцитомії) та васкулопатії (запальні захворювання артерій). Не сприяють покращенню здоров’я і стресові ситуації, коли людина постійно стурбована, знервована, перебуває у депресії. Крім того, молоді люди зараз багато палять, вживають наркотичні речовини, неправильно харчуються, у них порушений режим сну та діяльності. Ці фактори впливають на стан судин, тож можуть з часом призвести до інсульту.

На передінсультний стан вказують такі симптоми: різкий сильний головний біль з нудотою і блювотою, короткочасне погіршення чи втрата зору, оніміння кінцівок, порушення координації рухів, слабкість, запаморочення з нудотою і блювотою на фоні сильного підвищення тиску.

У зв’язку з тим, що часто інсульт стається раптово, коли людина, наприклад, їде у транспорті чи йде вулицею, оточуючих повинні насторожити такі зміни в поведінці людини: якщо рука різко обм’якла, обличчя перекосилося, людина почала ссуватися, необхідно негайно викликати "швидку". Є кілька елементарних прийомів, що допомагають точно діагностувати інсульт: – попросіть людину посміхнутися, і якщо в неї інсульт, зробити цього вона не зможе; – запитайте як її звати - відповіді теж не почуєте, бо вона не здатна вимовити щось зрозуміле; – пробуйте вмовити людину підняти руку, при інсульті у неї це не вийде.

Стверджувати, що другий-третій інсульт призводять до смерті, неправильно. Насправді це все індивідуально. Усе залежить від ступеня важкості інсульту, вчасного звернення до лікаря та діагностики, від виду та локалізації крововиливу. Летальними у 99 випадках є вентрикулярний інсульт та крововилив у стовбур головного мозку. Чим раніше надана допомога, тим більше шансів уникнути інвалідності. Іноді рахунок іде на хвилини. Добре завжди тримати контакт з сімейним лікарем, котрий зможе направити вас до вузькоспеціалізованих фахівців. Звичайно, перенісши кілька інсультів, людина дуже втрачає у якості життя, навіть стає інвалідом. Повністю одужують близько 10 відсотків пацієнтів. 10–20 відсотків громадян помирають протягом року від початку захворювання, 30–40 відсотків – у перші години. Тому я ще раз наголошую: порятунок і подальше одужання залежать від вчасного звернення до лікаря та ранньої діагностики.

Які ж заходи попередження інсульту? У жодному разі не можна ігнорувати проблеми з тиском. Якщо у вас гіпертонічна хвороба, приймайте ліки та слідкуйте за самопочуттям, проходьте планові медогляди. Наступне – це правильне харчування (менше солі, смаженого, гострого, копченого, алкоголю, консервантів). Слід споживати більше молочних продуктів, капусти, гороху, вареної яловичини, білок яєць, продукти, що містять вітамін С (редиска, зелена цибуля, чорна смородина). Дуже раджу менше нервувати, оскільки стрес спричиняє підвищення тиску. Якщо маєте проблему з надлишковою вагою, то докладіть зусиль для схуднення. Зайва вага у два-шість разів збільшує ризик інсульту. Намагайтеся багато ходити, проте влітку краще утримуватися від прогулянок з 11-ї до 16-ї години, краще робіть це рано-вранці або під вечір.

Знання про ознаки і фактори ризику, розуміння принципів профілактики інсульту – це запорука здоров’я, довголіття та повноцінного життя на довгі роки.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF