Світловодський район
Суспільство

Поради від Мірани: ферментований чай

 Поради від Мірани: ферментований чай
В одному з наших попередніх випусків ми розповідали про родину Шпачинських та їх екопоселення у Сніжковому. За цей час родина встигла побувати на IX Міжнародному фестивалі розвитку та творчості «Казкове місто», що відбувся під Одесою.
На фестивалі Мірана представила свою смачну продукцію, з-поміж якої, за її словами, найбільшим попитом користувалися її ферментовані чаї.

Як і обіцяла, травниця готова поділитися своїм фірмовим рецептом з нашими читачами: «Ми ферментуємо чаї з листя плодових і ягідних дерев та кущів. До речі саме зараз — гарний час для збирання листя з кущів та дерев: смородини, аґрусу, винограду, ожини, малини, шовковиці, вишні, абрикосу, яблунь, груш тощо. Звісно, збирати листя необхідно в чистих місцях, адже для ферментації воно не миється.

Наступний крок — сушка (підв’ялювання) листя в темному місці на тканині або папері впродовж 5-24 годин (аби листя позбавилося вологи, але не висохло повністю).

Третій етап — руйнація структури листя до виділення соку. Раніше для цього листя терли руками, але найзручніше і простіше це робити за допомогою м’ясорубки, ще краще — електром’ясорубки. Причому, перемелювати кожний вид листя треба окремо, адже процес ферментації в усіх видів різних.

Перемелену масу ми закладаємо у поліетиленові пакети, заповнюючи їх на ¾, не дуже щільно зав’язуємо і залишаємо у темному місці на 12-18 годин. Відповідно, чим довше триває цей процес — тим темнішим буде колір чаю. Це найвідповідальніший момент, адже важливо не допустити початку окислення листя. Головним критерієм завершення процесу ферментації є аромат, який ви відчуєте, відкриваючи пакет із листям.

І, врешті, листя необхідно висушити. Я роблю це в електросушарці, але можна сушити листя і в духовці при невисоких температурах до готовності, розстеливши його тонким шаром на деко. Завдяки такій ферментації чай за своїми смаковими властивостями та кольором не поступається зеленим і чорним чаям, але за своєю користю і ароматом значно їх перевищує. Можна додати до такого чаю корисні трави та посилити його ефект. Зберігати його необхідно в скляному, щільно закритому посуді».

Впевнені, цей рецепт прийдеться до смаку багатьом нашим читачам. Тож, читайте і користуйтеся на здоров’я!

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF