Онуфріївський район
Суспільство

Ярмарок, який повинен відвідати кожен українець!

Ярмарок, який повинен відвідати кожен українець!
Щороку в передостанній тиждень серпня острівком миру і єдності в  Україні стає село Великі Сорочинці, а знаменитий  Сорочинський ярмарок — центром народної дипломатії. 
На сьогодні Національний Сорочинський ярмарок — це єдиний в Україні захід, відвідання якого дає якнайповніше уявлення як про нашу державу, так і про її народ. Його унікальність полягає у тому, що він зберігся з XVIII століття до наших днів. Проводиться він традиційно один раз на рік протягом п’яти днів на ярмарковій площі в 16,2 Га під відкритим небом в центрі села Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області.

Ярмарок, який повинен відвідати кожен українець!

Саме сюди ось уже десять років поспіль відправляється група завзятих туристів-любителів із Онуфріївського району, аби відвідати це яскраве, колоритне, неповторне народне дійство, яке поєднує історію і сьогодення, духовні надбання і матеріальний достаток Полтавщини і всієї України. І цей рік також не став виключенням.

16 серпня Національний Сорочинський ярмарок розпочався як завжди рано, зі сходом сонця. Спочатку прокинулися веселі сорочинські півні, звично проспівали свою енергійну пісню, а після цього почало оживати і поле Сорочинського ярмарку. Чепурилися експозиції, поповнювалися спустілі прилавки, метушилися продавці. Саме так зустрів своїх гостей Сорочинський ярмарок, який проходив з 16 по 21 серпня, куди завітали наші туристи.

Ярмарок, який повинен відвідати кожен українець!

Традиційно гостей ярмарку вітали сам «Микола Гоголь» та герої його творів на справжніх, єдиних в Україні, волах. Яскравою родзинкою ярмарку були цікаві та різноманітні майстер-класи. На сценах, а їх на Сорочинцькому ярмарку аж п’ять, співали, танцювали, грали, роздавали гарбузи, сміялись, дивились кіно і, що найважливіше, робили це щиро і натхненно всі учасники. Порадували своїми чудовими виробами майстри народних промислів усіх напрямків декоративно-прикладного мистецтва з усіх куточків України. Онуфріївчани мали можливість відвідати і фольклорний куточок ярмарки, який декорований, як справжнє українське село. Тут місцеві народні промисли з Петриківки, Космача та Опішні дивують своїми колоритними іграшками, розписним керамічним посудом і популярними вишиванками.
Неможливо було не скуштувати також і «кухню» Сорочинського ярмарку, адже місцеві кухарі та кондитери щороку намагаються чимось новим здивувати і порадувати гостей! Як зізнаються туристи, це просто щось неймовірне! Дуже смачна домашня їжа, приготована за старовинними бабусиними рецептами з ніжністю і любов’ю, дуже-дуже смачна. Всі страви прості і такі знайомі кожному.

Ярмарок, який повинен відвідати кожен українець!

Новий ярмарковий сезон традиційно був цікавим, змістовним, насиченим і яскравим, багатим на події та враження. Він безумовно був особливим, адже проходив у Рік Державності України — 25-річчя Незалежності нашої Держави та 20-річчя Конституції України і проводився під гаслом — «Розквітає ярмарок — квітне Україна!». Сьогодні це не просто ярмарок, де можна щось купити або продати, а чудове веселе свято, справжній спектакль під відкритим небом, коли важко розібратися, де артист, де торговець, а де глядач.

Ярмарок, який повинен відвідати кожен українець!

Ярмарок, який повинен відвідати кожен українець!

Ярмарок, який повинен відвідати кожен українець!

Ярмарок, який повинен відвідати кожен українець!

Повертаючись додому, онуфріївчани ділилися своїми враженнями. І кожен напевне знайшов собі щось до душі. Всі вони із задоволенням поринули в часи Гоголя, придбали автентичні сувеніри, чеканили монети на Гетьманському монетному дворі, скуштували борщу та полтавських галушок, а головне — зарядилися позитивними емоціями. І тепер із нетерпінням чекатимуть на наступні Сорочинці, аби знову податися туди, де повинен побувати кожен справжній українець, — Сорочинський ярмарок, тому що справжня Україна саме тут — це народ, його серце і душа, традиції і культура.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF