---
Суспільство

Перевищень електромагнітних випромінювань на території області не виявлено

Перевищень електромагнітних випромінювань на території області не виявлено
У 2014 році проведено 284 вимірювання, у 2015 – 153. Крім того проводилися вимірювання від радіотехнічних об’єктів (РТО) на сельбищній території, яка прилягає до цих об’єктів: у 2014 році – 550, у 2015 – 146.
Виміряні значення знаходилися в межах 0,26 – 1,0 мкВт/см2. Максимальний показник, який був зафіксований під час проведення досліджень, становив 2,1 мкВт/см2. Перевищень гранично допустимих рівнів не виявлено.

Встановлена в Україні норма - 2,5 мкВт/см2. У країнах Євросоюзу цей норматив становить 100 мкВт/см2, тобто в 40 разів більше.

Щодо розміщення та роботи базових станцій мобільного зв’язку надходять звернення громадян. Всі вони розглянуті Головним управлінням Держсанепідслужби у Кіровоградській області, проведена роз’яснювальна робота з мешканцями прилеглих до РТО територій. Протягом 2013-2015 років з цього приводу проведено 78 вимірювань і перевищень гранично допустимих рівнів не зафіксовано в жодному випадку.

Система стільникового зв’язку з кожним роком розширюється та реконструюється. На території області розміщено 689 базових станцій мобільного зв’язку. Всі ці об’єкти мають санітарні паспорти. Лабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів протягом 2013-2015 років складено 314 санітарних паспортів на радіотехнічні об’єкти.

Ведеться робота фахівців лабораторії із забезпечення міськміжрайонних та міжрайонних управлінь держсанепідслужби області даними щодо містобудівних обмежень, які виникають в місцях розташування радіотехнічних об’єктів, з метою інформування органів місцевого самоврядування, забудовників та врахування цих обмежень під час вибору земельної ділянки.

Довідково: робота мобільного стільникового зв'язку заснована на принципі поділу території на зони, так звані "соти", кожна з яких має радіус до одного кілометра (в умовах міської забудови) і обслуговується однією базовою станцією (далі БС).

У місті антени базових станцій встановлюються на висоті 15-100 метрів від поверхні землі на вже існуючих будівлях (громадських, виробничих, житлових будинках, димових трубах). А за містом базову станцію легко побачити навіть здалеку - це високі червоні щогли за гратчастими парканами.

Перевищень електромагнітних випромінювань на території області не виявлено

Для забезпечення якісного мобільного зв'язку антени завжди направляються таким чином, щоб основна енергія від них була сфокусована в тонкому промені (як світло від ліхтаря) і не направлена на прилеглі будинки. Більше того, промінь завжди спрямований убік від будівель, на яких безпосередньо розташовані БС (за принципом парасольки). Таким чином, випромінювання "вниз", на мешканців будинку, виключене, і тому квартири житлових будинків, на яких встановлюються антени, є абсолютно безпечними з точки зору впливу на населення електромагнітних випромінювань.

Антени базових станцій мобільного зв'язку не працюють з постійною потужністю 24 години на добу. Потужність їх випромінювання залежить від навантаження, тобто від кількості абонентів, які розмовляють одночасно в зоні дії цієї БС. Для станцій, розташованих у різних районах міста, графік завантаження різний. У нічні години завантаження БС практично дорівнює нулю, тобто станції в основному "мовчать".

Після отримання дозвільних документів власник радіотехнічного об’єкта (далі РТО) зобов’язаний подати технічний паспорт РТО в органи держсанепідслужби для розробки і погодження санітарного паспорта, який вважається основним документом. Паспорт містить технічні показники, норми і вимоги до функціонування БС. Термін дії санітарного паспорта складає п’ять років. У разі удосконалення обладнання, зміни показників його роботи санітарний паспорт переоформлюється достроково.

"ВК" у PDF