Світловодський район
Суспільство

Музейний гендер: Уславлені світловодчанки та Тарас Шевченко

Музейний гендер: Уславлені світловодчанки та Тарас Шевченко
Щойно у міському краєзнавчому музеї відкрились дві тематичні виставки. Перша — присвячена жіночому Дню 8 березня, друга — національному поетові й пророкові Тарасові Шевченку, який, як відомо, 9 березня 1814 року народився і 10 березня 1861 року помер.
До жіночого Дня музейники підготували експозицію "Наші славні землячки". Вона складається із світлин та біографічних нарисів про мешканок нашого краю, які уславили й продовжують його уславлювати. Наприклад, не можна не пишатися учасницями ІІ Світової війни Анастасією Бондаренко та Марією Жуковою. Або — Лауреатом державної премії УССР, геологом Вірою Зайцевою, яка відкрила найбільше в Україні (на Закарпатті) родовище ртуті та Заслуженим художником УССР Ангеліною Ждановою. Помітне місце відведено й учасниці будівництва Кременчуцької ГЕС та нашого Світловодська Ганні Чорномор, першій директорці музею, почесній мешканці Світловодська Ользі Аболмасовій, Заслуженій працівниці культури України Надії Татарниковій та заступниці гендиректора ТДВ ОДЕБП Любові Чекаленко.

Доволі органічно в експозицію вписались оригінальні ляльки місцевої майстрині Антоніни Зуєвської. До слова, більшість ляльок пані Антоніни — персонажі "Лісової пісні" всесвітньо відомої поетеси Лесі Українки, якій 25 лютого виповнилося 145 років від Дня народження.

Музейний гендер: Уславлені світловодчанки та Тарас Шевченко

А "українському всьому" Тарасові Шевченку присвячено експозицію "У вінок Кобзареві", яка складається із репродукції його картин, видань "Кобзаря" та висловлювань знаних людей про Тараса Григоровича.

"ВК" у PDF