---
Суспільство

На обліку служб у справах дітей в районах та містах області перебувають 2015 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах

При цьому майже 94% з них проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків.
Про це повідомила на апаратній нараді в облдержадміністрації начальник служби у справах дітей ОДА Наталія Чернявська під час обговорення питання про підсумки виконання обласної програми розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського виховання, у 2012-2015 роках, та завдання органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо захисту прав і законних інтересів неповнолітніх з урахуванням положень Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми".

Основним ризиком соціального сирітства, зазначила Наталія Чернявська, є відібрання дитини від батьків. Аби мінімізувати такі ризики, службами у справах дітей районів і міст області спільно з відділами освіти, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводяться обстеження умов утримання та виховання дітей в сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах. Протягом 2015 року проведено 4082 таких перевірки, за результатами яких батькам винесено 842 офіційних попередження про невиконання ними обов’язків щодо своїх дітей. До адміністративної відповідальності за статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення притягнуто 248 осіб, позбавлено батьківських прав 160 осіб.

Інформація по кожній дитині, яку взято на облік служби у справах дітей, передається до районного (міського) центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для взяття родини під соціальний супровід з метою недопущення вилучення дитини із сім’ї.

Протягом минулого року на Кіровоградщині під соціальним супроводом перебуло 722 таких родини, в яких виховуються 1684 дитини. За результатами проведеної роботи 439 сімей було знято із соціального супроводу, з них 356 – з позитивним результатом.

За словами керівника обласної служби у справах дітей, основними чинниками, що призвели до існування загрози відібрання дитини від батьків, є, перш за все, низький рівень розвитку батьківських навичок – 128 сімей (70%), різні види залежності (алкогольна/наркотична) – 66 сімей (35,6%), насильство щодо дітей чи реальна загроза його вчинення – 17 сімей (9,1%) та ін.

Разом з тим, підкреслила Наталія Чернявська, завдяки соціальним послугам, наданим районними та міськими центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, тобто суттєвій підтримці родинам, що опинилися у складних життєвих обставинах, у 2015 році вдалося уникнути вилучення 432 дітей із 174 сімей. Тобто, діти залишилися у своїх родинах, але продовжують перебувати у полі зору відповідних служб, які й надалі контролюватимуть, наскільки сумлінно їхні батьки виконують покладені на них обов’язки.

"ВК" у PDF