---
Суспільство

П’ять порад від правоохоронців, які допоможуть не потрапити в аварію вночі

П’ять порад від правоохоронців, які допоможуть не потрапити в аварію вночі
Вночі на дорогах значно небезпечніше, оскільки гірша видимість, а автодороги не відгороджені від пішоходів і тварин. Тому водіям потрібно відповідальніше готуватися до таких поїздок. До вашої уваги, шановні водії, підбірка із 5 порад, які зроблять безпечнішими нічні поїздки.
Не сліпіть зустрічні авто. Щоб не заважати іншим водіям, потрібно вчасно перемикати світло з дальнього на ближнє. Не можна ставити ксенонові лампи, якщо це не передбачено на машині із заводу. Коли ви їдете на “нелегальному” ксеноні, дальньому світлі чи з увімкненими протитуманними фарами – створюєте аварійну ситуацію.

Пильнуйте за положенням фар. Якщо автомобіль не оснащений автоматичним регулюванням фар — відкоригуйте їх самостійно. Проводьте регулювання щоразу, коли завантажуєте багажник і задня вісь просідає. Коли просідає задня частина — передня підіймається і ліхтарі світять вище, ніж повинні. Через це не видно перешкод на дорозі.

Слідкуйте за спідометром. Вночі швидкість не відчувається так, як вдень. Не видно більшості об’єктів, повз які проїжджаєте, тому “на око” визначити швидкість важче. Водію здається, що він їде повільніше, бо не бачить дерев вздовж шосе. Швидкість потрібно тримати не вище максимальної дозволеної. При роз’їзді із зустрічним автомобілем, скиньте швидкість до такої, щоб мати резерв на випадок непередбачуваної ситуації. Наприклад, навіть ближнє світло при зближенні із зустрічним автомобілем може засліпити. Секунду-дві після цього водій не зможете ідентифікувати темніші об’єкти, за “пляму світла” перед його авто. Це може бути пішохід чи гужовий транспорт.

Остерігайтесь незнайомих віражів. На незнайомій дорозі кожен поворот потрібно сприймати як небезпечний. Вночі скорочується кут огляду і точність сприйняття. Траєкторія може виявитися крутішою або з гіршим покриттям.

Уникайте осліплення. Якщо вас сліпить зустрічний автомобіль – відведіть погляд в бік узбіччя. Увімкніть “аварійку” та сповільнюйтесь, не змінюючи смуги руху. Брудне вітрове скло збільшує ефект “засліплення”, тому вікна машини повинні бути чистими. Не забувайте, що можете засліпити водіїв попутних автомобілів через дзеркала. Вимикайте дальнє світло, коли доганяє авто, або вас хтось обігнав.

Робіть перерви. Професійні водії повинні відпочивати кожні 4 години. В них є обладнання, яке записує рух транспортного засобу, час зупинки та інше. Автолюбителі можуть і довше їхати без зупинок. Головне – розуміти свої можливості. Коли відчувається втома, краще зупинитися, зробити зарядку або ж поспати хоча б 20 хвилин. Під час руху можна трохи відчинити вікно. Свіже повітря стимулює активність людей.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF