Знам’янський район
Суспільство

Знам’янчани відзначили 100-річчя з дня народження Івана Викреста

Знам’янчани відзначили 100-річчя з дня народження Івана Викреста
Знам’янська земля народила багато відомих та видатних людей. У селі Шамівці в сім’ї робітника залізничного транспорту 26 січня 1916 року народився Іван Федорович Викрест – талановитий вчитель, мудрий керівник, директор Петрівської середньої школи та просто щира людина.
Відзначити 100-річчя від дня його народження 26 січня 2016 року до Петрівського навчально-виховного комплексу завітали голова Знам’янської районної ради Сергій Макаренко, керівник апарату Знам’янської районної державної адміністрації Олена Слюсаренко, Петрівський сільський голова Леонід Шульга, начальник відділу освіти райдержадміністрації Віта Сидоренко; Заслужений юрист України, випускник Петрівської середньої школи 1965 року, Анатолій Луняченко; український композитор і співак, Народний артист України Микола Свидюк; ветерани педагогічної праці, випускники школи, директори шкіл району.

Знам’янчани відзначили 100-річчя з дня народження Івана Викреста

Іван Федорович Викрест у 1930 році закінчив Дмитрівську семирічну школу і вступив до Шамівського сільськогосподарського технікуму, який закінчив у 1934 році за спеціальністю «Зоотехнік».

За покликанням серця, виявивши бажання трудитися на педагогічній ниві, Іван Федорович пішов працювати у Шамівську школу і з 1 вересня 1934 року був призначений вчителем історії й географії, а з 1 вересня 1935 року – переведений на таку ж посаду в Орлово-Балківську школу (с.Петрове). У 1938 році був призначений заступником директора школи. У 1939 році заочно закінчив фізико-математичний факультет Кіровоградського учительського інституту і з січня 1940 року працював директором цієї школи.

14 жовтня 1939 року був призваний на дійсну військову службу в прикордонні війська. Служив на кордоні з Фінляндією на Карельському перешийку. Учасник війни з білофінами 1939-1940 років. З першого по останній день Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років Іван Федорович був її учасником на Ленінградському та Прибалтійському фронтах. Став учасником ратного подвигу ленінградців, переніс усі незгоди ворожої блокади.

Нагороджений медаллю «За оборону Ленінграда» (1942), Орденом Червоної зірки (1944) та Орденом Великої Вітчизняної війни ІІ ступеня, медаллю «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні» (1945).

З серпня 1946 року знову працював директором Петрівської семирічної школи №14 станції Знам’янка Одеської залізниці. Разом з педагогічним колективом провів велику роботу щодо відбудови приміщень для навчання і виховання дітей та зміцнення матеріальної бази.

У 1961-1962 роках школа була реорганізована в школу повного дня – перша в районі.

У 1962 році Іван Федорович вступив на історичний факультет заочного відділу Київського державного університету імені Тараса Шевченка, який закінчив у 1968 році, здобувши спеціальність історика, викладача історії і суспільствознавства.

У 1977-1978 роках школа стала експериментальною з режимом школи повного дня.

У 1971 році було збудовано нове типове приміщення на 320 учнів. Це дало можливість здійснити перехід на кабінетну систему навчання.

Те, що Іван Федорович закінчив три навчальні заклади різного профілю, дало йому можливість глибоко, досконало оволодіти знаннями предметів гуманітарного, фізико-математичного та хіміко-біологічного циклів. Протягом своєї довготривалої педагогічної діяльності він викладав майже всі предмети шкільного курсу. Це людина великої ерудиції, енциклопедичних знань і, разом з тим, людина душевна, знаюча життя і людей.

На посаді директора школи Іван Федорович працював до 1983 року.

Він вів активну громадську роботу, брав активну участь у військово-патріотичному вихованні молоді, був членом Ради ветеранів війни і праці при Петрівській сільській раді.

На 88 році (28 жовтня 2003 року) Іван Федорович пішов із життя.

Іван Федорович Викрест був патріотом, самовіддано працював задля процвітання своєї Батьківщини, яку гаряче любив.

За багаторічну працю був відзначений урядовими нагородами: орденами «Червона зірка» та «Знак пошани», медалями «За трудову відзнаку», «За доблесну працю», «Ветеран праці»; значками «Відмінник народної освіти УРСР» (1953, 1958 р.р.), «Отличник просвящения СССР»; грамотами Міністерства освіти УРСР (2), грамотами облвно і обкому профспілки; Почесною грамотою обкому Компартії України і облвиконкому. У 1971 році йому було присвоєно почесне звання «Заслужений вчитель УРСР».

Багато теплих слів про талановитого вчителя мудрого директора та щиру людину, Івана Федоровича Викреста, під час урочистостей висловив директор Петрівського НВК Олег Рябіч, учитель історії (1978-2012 р.р.), ветеран педагогічної праці Валентина Кудіна, сільський голова Леонід Шульга, колишні учні та колеги.

Знам’янчани відзначили 100-річчя з дня народження Івана Викреста

Учасники заходу мали змогу переглянули документальний фільм, де зі спогадів колишніх учнів, випускників, колег-педагогів всі присутні дізналися багато цікавого про вчителя з великої літери.

Всього себе віддавав Іван Федорович школі. Епіграфом його життя може слугувати назва однієї з книг В.О. Сухомлинського – «Серце віддаю дітям».

"ВК" у PDF