---
Суспільство

В області епідемії грипу немає

В області епідемії грипу немає
«Грипозна» тема стала дуже актуальною на цьому тижні у зв’язку з численними повідомленнями в ЗМІ про летальні випадки від ускладнень цієї інфекції у кількох регіонах країни.
Це питання стало предметом обговорення і на селекторній нараді, яку провело Міністерство охорони здоров’я України. Вірус грипу, що був виявлений у всіх хворих, яких забрав грип, не новий, він циркулює в Україні з 2009 року. Це вірус типу А – пандемічний каліфорнійський або його ще називають свинячий. Причиною ж трагічних наслідків від грипу, повідомила Т.В. Ланкмілєр, стало пізнє звернення хворих за медичною допомогою – пізніше п’ятого дня захворювання.

Тому дуже важливо у випадку, коли температура тіла раптово підскочила до позначки вище 38 градусів, залишитися вдома і викликати лікаря. Адже правильно призначене лікування саме в перші 48 годин захворювання на грип є умовою швидшого одужання. Заступник головного державного санітарного лікаря області звернулася також до керівників підприємств, установ та організацій направляти до лікарів тих підлеглих, у кого наявні симптоми грипу, аби не заражали інших.

Загальними рекомендаціями для всіх, щоб уберегтися від інфікування, є такі: уникати місць скупчення людей – наприклад, замість того, щоб добиратися на роботу маршруткою, йти пішки; не перебувати в закритих приміщеннях з великою кількістю людей; не контактувати з особами з симптомами грипу; батькам стежити за тим, аби діти вдягалися по сезону; не переохолоджуватися.

Що стосується найефективнішого засобу захисту від грипу – вакцинації, то для нашої області, де показники захворюваності не перевищують епідемічних порогів, це зробити не пізно. Для цього необхідно звернутися до свого дільничного терапевта або педіатра, якщо йдеться про дитину, аби вони зробили висновок, чи стан здоров’я дозволяє зробити щеплення.

Т.В. Ланкмілєр нагадала про категорії населення, які потрапляють у групи ризику, адже відомо, що не такий важкий сам грип, як його наслідки. Це – в першу чергу люди похилого віку, з ослабленими імунітетом чи хронічними хворобами, ожирінням, діабетом, серцево-судинними захворюваннями, вагітні тощо.

Наразі ще рано говорити, чи в області грип набуде епідемічного поширення. Зазвичай значна хвиля захворюваності в області припадає на лютий-березень. Але однозначно слід бути у всеозброєнні і зробити все, аби не захворіти або щоб захворювання минуло з мінімальними наслідками для здоров’я.

"ВК" у PDF