---
Суспільство

Близько 2-х тисяч вимушених переселенців обрали нашу область для постійного місця проживання

Близько 2-х тисяч вимушених переселенців обрали нашу область для постійного місця проживання
Про це повідомила радник Міністра соціальної політики України в Кіровоградській області Світлана Томашевська під час прес-конференції, присвяченої соціальному захисту внутрішньо переміщених осіб.
Зокрема, Світлана Томашевська повідомила, що на території області на сьогодні перебуває понад 12 тисяч переселенців. Аля ця цифра, за її словами, не є точною, адже багато переселенців відмовляються від реєстрації.

– Практично кожен другий переселенець не стає на облік, побоюючись бути мобілізованим до лав Збройних Сил України. Не поспішають з реєстрацією й студенти випускних курсів, аби не прив’язуватися до Кіровограда, адже планують переїздити до Києва або інших великих міст. А деякі молоді сім’ї взагалі відмовляються від реєстрації, мотивуючи це тим, що в їхніх дітей начебто може з’явитися клеймо «переселенця». Лише у Кіровограді виявлено чотири таких родини, – відзначила Світлана Томашевська.

Типові питання, з якими найчастіше звертаються переселенці до радника Міністра соціальної політики: оформлення всіх видів державної допомоги або затримка з її виплатами, забезпечення твердим паливом на опалювальний період і оформлення субсидії на оплату комунальних послуг, надання пільгового проїзду в громадському транспорті та компенсації за міжміський проїзд, а також забезпечення роботою.

У цьому питанні також існують свої проблеми, зокрема, переселенці не завжди звертаються щодо працевлаштування до центрів зайнятості, бо вважають, що таким чином можуть втратити призначені їм соціальні виплати.

Але найбільш складним залишається житлове питання. Близько 2 тисяч переселенців із 12 тисяч, які проживають на території області, виявили бажання залишитися в області на постійне місце проживання. Проте, за словами радника Міністра, на сьогодні вільне житло, аби розмістити їх там, відсутнє. Тож, багатьом з них доводиться знімати житло за власний рахунок.

На думку Світлани Томашевської, вихід із цієї ситуації є, адже в області, зокрема, у Кіровограді, є чимало недобудов, завершення будівництва яких може повністю покрити потреби внутрішньо переселених осіб, і навіть забезпечити житлом частину воїнів – учасників АТО. – Ми зробили запит щодо проведення інвентаризації недобудов у містах обласного значення, аби оцінити перспективи Кіровоградщини у цьому гострому питанні. Результати інвентаризації мають надійти сьогодні. Так, Світловодськ, наприклад, ще минулого тижня повідомив про два перспективних варіанти щодо ремонту міських гуртожитків, у яких можна зробити однокімнатні квартири для переселенців та військових. Досі влада відкидала ці варіанти, надавши перевагу підтримці більш дороговартісних і менш доцільних проектів, але ситуація повільно змінюється і, сподіваємося, питання із забезпеченням переселенців житлом поволі вирішуватиметься, – відзначила радник Міністра.

"ВК" у PDF