---
Суспільство

В обласному центрі зайнятості обговорили питання працевлаштування демобілізованих учасників АТО

В обласному центрі зайнятості обговорили питання працевлаштування демобілізованих учасників АТО
В обласному центрі зайнятості відбулось розширене засідання Центру надання допомоги учасникам АТО, за участі представників обласних організацій роботодавців, підприємців, приватних агентств зайнятості, регіональної торгово-промислової палати та громадських організацій, що опікуються питаннями допомоги учасникам бойових дій.
Багатопроблемність винесеного на розгляд питання стала зрозуміла з інформації директора обласного центру зайнятості Юрія Слоневського. Найперше він проінформував про загальний стан справ з даного питання. За словами Юрія Слоневського, від початку року послугами центрів зайнятості в області скористалися 904 демобілізованих учасників АТО, 865 із них отримували допомогу по безробіттю. За направленням служби зайнятості працевлаштовано 127 осіб, з яких 69 започаткували власну справу. Професійне навчання пройшли 49 осіб, до громадських робіт залучалась 71 особа.

А от список проблем перелічених Юрієм Слоневським вийшов чималий. Говорив він про загальне скорочення кількості вакансій по області, наразі на одну вільну посаду претендують більше 20 осіб. І це при тому, що переважна більшість вакансій мають заробітну плату на рівні середньообласної і навіть меншу. На високі заробітні плати припадає не більше 4% вакансій. Посилюється, за словами директора обласного центру зайнятості, і дисбаланс між попитом та пропозицією на робочі місця на територіях. Не лише ці, а й низка інших причин впливають на той факт, що багато хто серед демобілізованих учасників АТО, ставши на облік до центру зайнятості, втрачають зацікавленість у працевлаштуванні. Про це говорив і керівник Центру надання допомоги учасникам АТО Юрій Нікітін. І якщо Юрій Слоневський в даній проблемі вбачає психологічне підґрунтя і радить громадським організаціям під час психологічної реабілітації військових приділяти увагу і цій проблемі. Вадим Нікітін з цього приводу має інші чіткі пропозиції, однак реалізувати їх в силі лише центральні органи влади. Зокрема, він пропонує запровадити на державному рівні доплату працевлаштованим учасникам АТО на вакансію з мінімальною заробітною платою.

З-поміж іншого йшлося про збереження гарантій зайнятості учасників АТО, які на момент мобілізації перебували у трудових відносинах, у цьому контексті йшлося і про захист інтересів роботодавців, зокрема про виплату компенсації за збереження робочого місця за мобілізованими працівниками.

Обговорювалися також і альтернативні шляхи пошуку роботи, як-то сприяння приватних агентств зайнятості, підтримка організацій підприємців при відкритті власної справи, сприяння зайнятості у сфері сільського господарства.
Напрацьовані пропозиції будуть винесені на розгляд всеукраїнського форуму-наради за участі керівників регіональних центрів допомоги учасникам АТО.

"ВК" у PDF