Селище Салькове Заваллівської селищної ради Голованівського району
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Сакральні

Церква святих Косьми і Даміана

Церква святих Косьми і Даміана
Дерев’яна церква стоїть в історичному центрі Салькового. Місцевій реліквії півтора століття, але коли постукати по її стінах — дерево дзвенить, як живе. Тут нема фресок, як у кам’яних храмах, — ікони написані теж на дереві.
Селище Салькове Заваллівської селищної ради Голованівського району,

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА


З ХVІІІ до початку ХХ століття село називалося Салькова. Таке найменування воно отримало від свого засновника, пастуха Салька, який першим поселився у цій місцевості.

Першими жителями були селяни. Але коли с.Салькова стало власністю поміщика Підгорського, то він переселив селян у сусідні села Могильне і Завалля, а з цих населених пунктів переселив у Салькову шляхту — одноосібників і віддав їм в оренду орну землю, сінокоси і пасовища.

Перший храм на честь святих безсеребреників Косьми і Даміана збудували у 1783 році на кошти парафіян.

Через те, що церква була тісною і низькою, у 1897 році її розібрали і з придатного матеріалу збудували усипальню на цвинтарі. А в селі з’явився новий храм, який спорудили завдяки наполегливості священника А.Брадучана.

Благодійні кошти на будівництво у сумі 4 тисяч карбованців надав селянин Дмитро Максименюк та парафіяни. Священик Брадучан поклопотав, щоб у 1892 році в селі була відкрита церковно-парафіяльна школа.

У роки більшовицького тоталітарного режиму православний храм закрили, куполи зняли.

У будівлі церкви відкрили клуб, з часом перепрофілювали на радгоспний склад для зберігання бурякового насіння. У роки перебудови почали створювати музей хліба, зібравши тут старовинні предмети для випічки хліба, одяг селян минулих років і навіть затягли... трактор «Універсал».

Громада брала участь у релігійних обрядах у пристосованому молитовному будинку аж до кінця 80-х років ХХ століття. У 1988 році завдяки наполегливості протоієрея Анатолія Козачука та вірян храм повернули громаді. Тепер, як і має бути, тут проводять богослужіння.

Храмове свято відзначають 14 листопада — у день святих безсеребреників Косьми і Даміана, які були лікарями в Римській імперії і лікували людей безкоштовно усе своє земне життя.


СЬОГОДЕННЯ


Церква є пам’яткою архітектури місцевого значення.

У церкві планують встановити куполи і дзвони, як це було первісно.


ЦІКАВІ ФАКТИ


Коли храм закривали, сальківчани розібрали ікони по домівках, а коли будівлю нарешті знову передали під храм, ікони повернули. Збереглися тут і книги церковнослов’янською мовою 40-50 років ХІХ століття.

У селі багато представників католицької віри (сюди переселяли поляків-однодворців), багато православних, є храм свідків Ієгови, та усі вони живуть дружно.


ЯК ДІСТАТИСЯ


Дістатися до Салькового можна власним авто та рейсовим автобусом Кропивницький–Гайворон.

Благочинний протоієрей Роман Формазюк, протоієрей Микола МалетичБлагочинний протоієрей Роман Формазюк, протоієрей Микола Малетич
Церква святих Косьми і Даміана
Церква святих Косьми і Даміана
Церква святих Косьми і Даміана
Церква святих Косьми і Даміана
Церква святих Косьми і Даміана
Церква святих Косьми і Даміана

Тетяна Юганова
У тексті використані дані з книги Олексія Павличука «Православні храми Гайворонщини»
Дякуємо за допомогу у підготовці матеріалу настоятелю храму
протоієрею Миколі Малетичу та Маргариті Сусол


Фото: Богдан Дроздов