с.Успенка Онуфріївського району Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Сакральні

Свято-Успенська православна церква

Свято-Успенська православна церква
Маленька і легка, немов от-то відірветься від землі. Такою ми побачили Свято-Успенську церкву сонячного літнього дня.
с.Успенка Онуфріївського району Кіровоградської області, вул. Молодіжна, 36/1
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
Є припущення, що поселення — пращур села Успенка — існувало ще до Хмельниччини та мало назву слобода Бонча, яка згадується в актах з 1645 року (Бонча — шляхетський герб осадника — засновника лівобережних Поток Валеріана Бонецького). Відроджене на рубежі XVІІ і XVІІІ ст. як село Плахтіївка Келебердянської сотні Полтавського полку. У 1752-1764 роках тут була 5 рота новосербського Пандурського полку. Пізніше — центр Успінської волості Верхньодніпровського повіту Катеринославської губернії. За даними на 1886 рік в селі проживало 1830 осіб, налічувалось 350 дворів, тут діяли школа, етапне приміщення, 4 лавки, а також православна церква. На жаль, даних стосовно останньої не збереглося, як не вцілів і сам храм. Та жителі села здогадуються, що назва села пішла саме від назви козацької церкви, що була збудована на честь Успіння Пресвятої Богородиці.

СЬОГОДЕННЯ ХРАМУ
Сьогочасний приход утворено 1997 року за благословенням тодішнього єпископа Кіровоградського і Олександрійського Василя. До 2008 року храм знаходився у пристосованому приміщенні. Типовий (стаціонарний) храм побудовано на кошти Анатолія Яковенка, заслуженого юриста України, вихідця з Успенки, та його сім’ї. Тож 2 березня 2008 року благочинним Світловодського округу протоієреєм Олександром Коваленком було освячене місце під будівництво храму, а 29 листопада цього ж року тодішнім єпископом Олександрійським і Світловодським Антонієм було освячено сам храм, який спроектували та побудували київські майстри. Його збудовано не на місці попередника (це достеменно відомо), але назва з поваги до історії та для збереження традицій залишилася. Храмове свято тут відзначають 28 серпня, у день Успіння Пресвятої Богородиці.
Споруда має форму хреста. Ії прикрашають 4 бані та дзвіниця. У 2011-2012 роках храм було розписано київським художником Володимиром Сентюріним, пензель якого оздобив багато храмів по всій Україні, серед них собор у Миколаєві, церква у селі Гоголів Київської області та храм пророка Іллії в Києві. Всередині Божого дому, як і годиться, знаходяться ікони та начиння, вони сучасні.
У 2005 році настоятелем храму став протоієрей Іван Іванович Онисько, який народився на Закарпатті, та у 9-10 класах навчався в Онуфріївській школі, оскільки разом з сім’єю переїхав туди за батьком, протоієреєм Іваном Юрійовичем Ониськом, що був назначений настоятелем церкви Святого Іоанна Предтечі в Онуфріївці.

ЦІКАВІ ФАКТИ
Сам той факт, що у маленькому селі з’явився храм, його настоятель уже вважає дивом. Наступного року церкві виповниться 10 років. Це її перша маленька дата, та у планах церковної общини зайнятися пошуками та історичною розвідкою, аби зібрати дані по старовинній зруйнованій споруді.
Незважаючи на те, що храм діє порівняно небагато, до нього приходять як місцеві, так і приїздять з сусідніх сіл, а також з Кременчука й Онуфріївки.

ЧАСИ БОГОСЛУЖІНЬ
Щосуботи і перед великими святами: вечірня з 15:00 до 18:00 год.; щонеділі: служба, літургія, молебень, причащання з 08:30 до 12:00 год.

ЯК ДІСТАТИСЯ
Церква знаходиться у центрі села Успенка біля дитячого садка, на вул. Молодіжній, 36/1. Дістатися сюди можна авто чи пасажирськими автобусами, що курсують на Дніпро або Запоріжжя та, зокрема, автобусом Кременчук-Успенка.

Тетяна Юганова
Дякуємо за надану інформацію
настоятелю храму Івану Ониську,
у матеріалі також використана
інформація з Вікіпедії
Свято-Успенська православна церква
Свято-Успенська православна церква
Свято-Успенська православна церква
Свято-Успенська православна церква
Свято-Успенська православна церква
Свято-Успенська православна церква
Свято-Успенська православна церква
Свято-Успенська православна церква
Свято-Успенська православна церква
Свято-Успенська православна церква