С. Розумівка, Олександрівський район Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Сакральні

Хрестовоздвиженська церква

27 вересня у селі Розумівка Олександрівського району відбулося свято «Осінній благовіст», приурочене 161-річниці освячення Свято-Хрестовоздвиженського храму – важливої пам’ятки історії та культури Олександрівщини, пам’ятки архітектури і містобудування національного значення, включеної до Державного реєстру національного культурного надбання.
С. Розумівка, Олександрівський район Кіровоградської області,
Погодьтесь, гарний привід дізнатися більше про цей цікавий туристичний об’єкт, його історичне минуле та сьогодення. Тож, сьогодні у «Путівнику Кіровоградщини» на вас чекає екскурсія до Хрестовоздвиженської церкви.

РОДИННА УСИПАЛЬНЯ РАЄВСЬКИХ

Хрестовоздвиженська церква – усипальня родини Раєвських, споруджена у ХІХ столітті. У її напівпідвальному приміщенні влаштована усипальня – склеп з чотирма похованнями. Центральним є поховання генерала від кавалерії Mиколи Mиколайовича Раєвського-старшого (1771-1829 рр.), прикрите чавунною плитою з написом: «Он был в Смоленске щит – в Париже меч России» (автор епітафії декабрист Михайло Орлов).

Поруч знаходиться поховання онука генерала, полковника Миколи Миколайовича Раєвського (1839-1876 рр.), який загинув в Сербії 20 серпня 1876 року від смертельного поранення турецькою кулею в голову, прототипа графа Вронского у романі Льва Толстого «Анна Кареніна». Після загибелі полковник Раєвський став національним героєм сербського народу і був похований у монастирі Святого Романа в Сербії, а через деякий час його прах був перевезений в Україну, у село Розумівку, у родовий склеп.

У склепі спочиває також молодша дочка генерала, фрейліна Софія Миколаївна Раєвська (1806-1881 рр.). Одне поховання невідоме, і це на сьогодні найбільша таємниця усипальниці Раєвських.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

У селі Розумівці у ХVІІІ столітті спочатку була споруджена дерев’яна церква в ім’я Іоанна Богослова. Іоаннобогословський храм існував, принаймні, з 1739 року до другої половини ХІХ століття.

З травня 1833 року на місці поховання генерала Миколи Раєвського, в одному з найкрасивіших місць села Розумівки, що так нагадувало герою французько-російської війни 1812 року Миколі Миколайовичу Раєвському місця колишніх боїв, була закладена церква в ім'я Воздвиження Хреста Господнього. Будівництво усипальниці-пантеону продовжувалося досить довго і було повністю закінчене в 1855 році.

Споруджений храм мав подвійне призначення: по-перше – це повинен був бути пам'ятник у вигляді давньогрецького храму «без верхів», який найбільше підходить до образу пантеону, в якому і повинен спочивати герой, по-друге – це повинна була бути діюча культова споруда, покликана згодом замінити занепалу дерев'яну церкву. Останнє й трапилось в 1883-1886 роках.

У 1930 році місцевого священика Григорія Пихтіна заарештували і відправили до ГУЛАГу, а церкву закрили. Місцевий колгосп використовував приміщення храму під комору, а дзвони відправили на переплавлення. Відновили роботу церкви в 1942 році, щоб у 1966 році знову закрити. З церкви скинули купола, а в наступному році, у серпні, відкрили музей, що згодом став Народним музеєм історії села Розумівка. Музей пробув у храмі до 1992 року, поки його не перенесли у сільський Будинок культури.

У тому ж 1992 році приміщення Хрестовоздвиженської церкви – усипальні Раєвських – передали православній церковній громаді.

15 липня 2003 року до храму повернули дві чавунні колони, видалені при перебудові Хрестовоздвиженського храму в 1883-1886 роках, що простояли 118 років як опорні стовпи воріт Свято-Успенської церкви в селі Бандуровому.

ЦІКАВІ ФАКТИ:

У сквері біля Хрестовоздвиженської церкви-усипальні родини Раєвських збереглися чотири мармурові пам'ятники тонкої роботи італійських майстрів, виконані у виді класичних едикул. Біля храму поховано також членів родини купців Бондаревих і місцевих священників.

У 1999 році Укрпошта випустила маркований конверт із зображенням церкви, а в 2011 році – фотоальбом «Образы Раевских», де вміщено чимало фотографій пам’ятки.

Художники з Кропивницького двічі побували на пленерах у Розумівці і малювали Хрестовоздвиженську церкву-усипальню Раєвських. Частина їх картин подарована в Сербію та в Олександрівський районний краєзнавчий музей. У травні 2016 року храм малювали художники з Одеси і Харкова – учасники Бірчанського пленеру.

СЬОГОДЕННЯ ПАМ’ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ:

Комплексна програма відновлення пам’ятки, затверджена в 2002 році Кіровоградською обласною радою, передбачала повернути Хрестовоздвиженській церкві – усипальниці родини Раєвських її початковий вигляд: відновити центральний світловий купол і дзвіницю, розкрити унікальну чавунну колонаду, зберігши прибудовані в ході реконструкції 1886 року бокові вівтарі, відновити втрачені настінні розписи й оздоблення церкви, додати спорудженню колишню урочистість і величавість. Більшість цих заходів виконано.

У 2006 році на базі храму створений історико-архітектурний заповідник родини Раєвських, як комунальне підприємство обласного підпорядкування. Зараз церквою опікується настоятель храму митрофорний протоієрей Михайло (Галич). Він же завідує і історико-архітектурним заповідником родини Раєвських – філією Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

ЯК ДІСТАТИСЯ:

Через село Розумівку (25 км від районного центру) кожного дня, крім середи, курсує автобус Олександрівка – Миколаївка. Власним автотранспортом до села можна доїхати з Олександрівки від автомагістралі Н 14 Олександрівка-Кіровоград-Миколаїв, повернувши біля села Івангород на автомобільний шлях територіального значення Т 1223.

Контактні телефони: (05242) 71-3-42 (сільська рада), (068) 068-06-30 (Народний музей історії села Розумівка), (097) 917-75-02, (098) 989-49-37 (історико-архітектурний заповідник родини Раєвських).

Василь Білошапка,
директор Олександрівського районного краєзнавчого музею.