село Верблюжка, Новгородківський район Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Музеї

Народний музей історії села Верблюжка

Народний музей історії села Верблюжка
Сьогодні разом із «Путівником Кіровоградщини» ми пропонуємо вам побувати у селі Верблюжка Новгородківського району та відвідати його Народний музей історії села, аби познайомитися з історією Верблюжки та дізнатися про давні легенди краю, помилуватись роботами народних умільців та довідатися про устрій життя селян, які мешкали тут більше двохсот років тому, а ще почути розповіді про вихідців Верблюжки, які прославили свій рідний край.
село Верблюжка, Новгородківський район Кіровоградської області, с.Верблюжка, Новгородківський район, вул. Біляєва, 72
(067) 58 14 717, (099) 98 38 241 (Наталія Вікторівна Терещенко, директор музею)
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

Як розповіла нам директор музею Наталія Вікторівна Терещенко, Народний музей історії села Верблюжка був заснований у 1988 році рішенням виконкому сільської Верблюзької ради від 8 травня 1988 року. Тоді ж до його фондів було передано стенди, фотографії та інші експонати з музейної кімнати, яка до цього часу існувала у Верблюзькому Будинку культури. Фактично музей став наступником музейної кімнати. У 1992 році йому було присвоєно звання «Народного».

СЬОГОДЕННЯ ЗАКЛАДУ:


Народний музей історії села Верблюжка працює суто на громадських засадах. Він розташований в окремій будівлі, побудованій у 1980-х роках та капітально відремонтованій і переобладнаній під музей. В її чотирьох кімнатах нині зберігається понад півтори тисячі різноманітних експонатів, присвячених історії рідного краю та його видатним землякам.

ЩО ПОДИВИТИСЬ:

У Народному музеї історії села постійно працюють кілька експозицій, у тому числі «Визначні люди села Верблюжка», «Буремні революційні роки», «Голодомор», «За доблесну працю», в якій представлені знамениті мешканці Верблюжки, що мають високі звання за свої трудові досягнення, «Побут села XVIII-XIX». Остання, як на мою думку, є найбільш цікавою, адже вона повністю відображає побут Верблюжки того періоду. Вона розміщена в окремій кімнаті, де розташовані предмети побуту, вироби декоративно-ужиткового мистецтва, посуд та знаряддя праці кінця XVIII – початку XIX століття, зібрані на території села.

Розкажуть вам у музеї і про історію самої Верблюжки та походження її назви.

ІСТОРІЯ СЕЛА ТА ЇЇ НАЗВИ:

Село Верблюжка — одне з найбільших сіл Новгородківського району, історія якого бере початок у XVIII столітті. Розташоване воно на території, яка входило до складу так званого Дикого Поля — частини Великого Степу, де тисячоліттями кочували різні народи і племена, про що свідчать чисельні кургани.

Саме поселення виникло з зимівників запорізьких козаків, яких було вздовж русла річки Верблюжка кілька, адже і сама Верблюжка — притока Інгульця, колись була повноводною судноплавною річкою, і яри та балки, розташовані вздовж її берегів, слугували гарним укриттям для козаків. До того ж тут було багато прісної води та трави для випасу козацьких коней, а також дрова, необхідні для опалення в холодний зимовий період. Згодом, на місцях зимівників запорізьких козаків, і виникло поселення під назвою Верблюжка.

Щодо виникнення цієї незвичайної назви, версії її походження існують різні. Директор музею поділилася з нами однією з них: «Наш земляк, Лев Троїцький, у книзі «Моє життя» розповідає про німецького колоніста Фанцельфейна, який оселився в цих краях і славився тим, що розводив племінних овець, і навіть тримав верблюдів. Чому ж німецький магнат обрав Новгородківські степи для свого господарювання? Річ у тім, що саме тут росте незвичайний різновид лободи, який зеленіє навіть у найбільшу спеку і може слугувати кормом для великої рогатої худоби спекотного літа. До того ж річка дозволяла напувати худобу. Вздовж неї були розташовані стайні, у тому числі з верблюдами, тож, річка отримала відповідну назву, а згодом і село».

ГЕРОЇ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ:


Окрема експозиція музею присвячена Героям Радянського Союзу (на фото), які отримали ці відзнаки в роки Другої світової війни, захищаючи рідний край. Це Терентій Хомич Уманський, який отримав звання Героя Радянського Союзу за форсування Дніпра, Іван Олександрович Кобилянський, який загинув під час війни, знищивши багато ворогів та Василь Федорович Скопенко, мешканець Верблюжки, який до 1941 року був директором школи, а коли почалася війна, разом зі своїми учнями пішов на фронт. Сьогодні у Верблюжці його іменем названа і школа, в якій він працював, і вулиця, на якій вона знаходиться, а в польському місті Сандомир, захищаючи яке він загинув, щороку проводиться велогонка на його честь, адже саме завдяки Василю Федоровичу було розроблено операцію з визволенню Сандомира, яка дозволила зберегти від зруйнувань всю історичну частину міста.

ВІДОМІ ЗЕМЛЯКИ:

Зберігає музей цікаві відомості, факти з життя, фотографії та документи і про своїх інших відомих земляків. Серед них — письменник Олесь Жолдак, лауреат літературної премії НСПУ ім. Остапа Вишні, автор ліричних збірок, гумористичних та сатиричних віршів.
Є в народному музеї і інформація про родину Сумських, адже В’ячеслав Гнатович Сумський, актор Національного українського драматичного театру імені Івана Франка, уродженець Верблюжки. Тож, його доньки, Наталія і Ольга (популярна сьогодні українська актриса і телеведуча, Заслужена артистка України, Народна артистка України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Ольга Сумська — прим. автора) зростали у бабусі у Верблюжці, у той час коли батьки перебували на гастролях.
Пам’ятають у Верблюжці і про вихідця з села, який доклав чимало зусиль для розвитку своєї малої Батьківщини. Це Петро Леонтійович Погребняк, депутат Верховної Ради УРСР 8-го і 9-го скликань, депутат Верховної Ради СРСР 9-10-го скликань, нагороджений двома орденами Леніна, орденом Трудового Червоного Прапора, двома орденами Знак Пошани та медалями. Саме завдяки йому у 1980-роках були заасфальтовані усі центральні вулиці села, збудовані сучасні молочні ферми.

ЦІКАВІ ФАКТИ:

Особлива гордість музею, за словами його директора, це старовинний кований паркан, адже на початку минулого сторіччя він слугував огорожею навколо старовинної Верблюзької церкви, а після її зруйнування став огорожею для пам’ятників у центрі села, а також поховань загиблих в роки громадянської та Другої Світової війни. Отже, цей паркан, впевнена Наталія Терещенко — справжня історична пам’ятка.
Вартість відвідування: Відвідування музею безкоштовне, але краще домовитися про екскурсію зарані, адже музей працює на громадських засадах.

Олена Єрунова
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка
Народний музей історії села Верблюжка