Смт Олександрівка, Олександрівський район Кіровоградської області,
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Музеї

Олександрівський районний краєзнавчий музей

Олександрівський районний краєзнавчий музей
Олександрівський районний краєзнавчий музей – один з найбільших і найкращих районних краєзнавчих музеїв на Кіровоградщині. У ньому зберігається майже 10 тисяч музейних предметів основного фонду.
Смт Олександрівка, Олександрівський район Кіровоградської області,, вул. Коцюбинського, 1
(05242) 3-27-39; (096) 224 04 05
http://olemuzeum.jimdo.com/?logout=1
Тут часто бувають не тільки жителі Олександрівського району, а й туристи з Кропивницького та Кіровоградської області, Києва, Львова, Харкова, Черкас, Дніпра, Кривого Рогу та інших міст і сіл України, закордонні гості (Польща, Росія, Латвія, Швеція, США, Ізраїль, Великобританія, Німеччина…). Музей має філію – кімнату-музей Левка Мацієвича.

У музеї представлені найрізноманітніші предмети, що відображають минуле й сучасне краю: від археологічних знахідок, предметів народного побуту, колекції радіотехніки, картин, скульптур до опудал тварин і птахів та палеонтологічних знахідок.

Історична довідка:

Музей відкрито у жовтні 1987 року, як громадський Музей історії Олександрівського району. У 1991 році заклад набув статусу державного, а з 1997 року став комунальним і отримав статус юридичної особи. У музеї створили природничий відділ і у 2004 році заклад був перереєстрований як Олександрівський районний краєзнавчий музей.

У 2003 році у будинку, де народився піонер авіації, перший пілот-українець, автор першого у світі проекту авіаносця, один із засновників першої в Наддніпрянській Україні політичної партії – Революційної української партії, що поставила за мету незалежність України, перша жертва вітчизняної авіації Левко Мацієвич (смт Олександрівка, вул. Незалежності України, 64), відкрито кімнату-музей видатного українця – філію Олександрівського районного краєзнавчого музею.

У 2005 році створено художній відділ музею.

У 2013 році у закладі з’явився експозиційний відділ, присвячений Герою України, лауреату Шевченківської премії, видатному українському хоровому диригенту Анатолію Авдієвському. В експозиції відображено життєвий і творчий шлях Анатолія Авдієвського. Тут представлені оригінали фото, документів, книг Маестро, афіш, платівок, запрошень хору імені Г. Верьовки, фрак і диригентська паличка А. Авдієвського та інші унікальні речі. Деякі речі – з автографами А. Авдієвського. Тільки у цьому відділі можна побачити також знімки нагород і відзнак Маестро. Під час екскурсії демонструється унікальний відеофільм про А. Авдієвського.

Що подивитись:

Археологічна експозиція розпочинається …зі справжнісінького єгипетського папірусу. Відвідувачів очікують артефакти скіфів, стародавніх греків, сарматів, носіїв Черняхівської культури, ранніх слов’ян. А ви бачили зображення давньогрецького бога мовчання Гарпократа?

Гості дізнаються про перебування у краї давньоруських князів Святослава і Рюрика, почують легенду про давньоруське місто Біргород, що розміщувалось в районі нинішнього села Бірки Олександрівського району і обороняло кордони Русі.

Безперечно, зацікавить відвідувачів й експозиція про добу козаччини, адже селом Бірками володів гетьман Богдан Хмельницький, тут він приймав послів іноземних держав, збирав військо для походу проти Польщі. Доказом існування козацького села є численні предмети ХVІІ століття (кахлі, ядра гармат, кулі мушкетів і пістолів, люльки-носогрійки, навісний замок), знайдені у Бірках і представлені в музеї. Експонуються також предмети побуту кримських татар, фрагменти речей з палацу польських королів у Кракові, козацькі речі з Хортиці.

У музеї є найдавніший спортивний снаряд, що зберігся до нашого часу на Кіровоградщині. Це двопудова гиря 1777 року з новосербського військового поселення.

Експозиція також розповідає про героя французько-російської війни 1812 року, генерала Миколу Раєвського та членів його родини, серед яких знаменита Марія Волконська, декабристів, польського письменника української школи Міхала Грабовського та його гостей Тараса Шевченка і Пантелеймона Куліша, київського цивільного губернатора Івана Фундуклія, іменем якого названо залізничну станцію в Олександрівці. До речі, у музеї є чавунна рейка 1877 року, по якій ходили перші поїзди в краї.

А вам доводилось одягати постоли або личаки, грати на бубоні? У того, хто завітає в Олександрівку, є шанс це спробувати!

Тільки у нас (і ніде більше на Кіровоградщині) в музеї представлені гроші отамана Нестора Махна і холодноярського отамана Пилипа Хмари.

Музей має унікальний предмет – український вишитий рушник 1933 року, виготовлений дівчиною з села Розумівка на честь її коханого, який загинув з голоду.

У залі Другої світової війни можна приміряти радянську каску, що служила захисникам Вітчизни.

Вам запропонують послухати патефон 1950-х років і побачити цукор, виготовлений в Олександрівці на одному з трьох в області цукрових заводів, які збереглись до нашого часу.

У залі післявоєнної історії відразу приверне увагу величезний макет ракети, виготовлений юними техніками Олександрівки під керівництвом Степана Кононенка в 1970-х роках.

Відвідувачі музею побачать речі учасників АТО і український прапор, що побував у боях на Донеччині і належав добровольчому батальйону «Кіровоград-ІІ».

У відділі природи відвідувачів чекають кістки мамонта, кита цитотерія, ріг тура, відбитки давніх молюсків і рослин, камені, оброблені льодовиком, гірські породи і мінерали, знайдені олександрівськими геологами, опудала тварин і птахів.

Тільки у нас гостям покажуть предмети, пов’язані з падінням 65 мільйонів років тому гігантського бовтиського метеориту, що сформував під час вибуху кратер діаметром 20-25 км. Як результат, утворились бовтиські горючі сланці і зникли динозаври на Землі.

У художньому відділі є картини, скульптури, твори декоративно-ужиткового мистецтва професійних художників і аматорів з Олександрівки, Кропивницького, Знам’янки, Черкас, Києва, Львова, Одеси, Харкова, Ростова-на-Дону, колекції цвітненської та головківської кераміки, ляльок-мотанок.

Кімната-музей Левка Мацієвича здивує особистими речами і документами першого авіатора-українця, предметами, пов’язаними з освоєнням космосу.

Цікаві факти:

У 2008 році один з працівників закладу ввійшов до десятки кращих музейників України і став лауреатом Програми підтримки музейних працівників Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» і Українського центру розвитку музейної справи.

2009 року Олександрівський районний краєзнавчий музей посів перше місце в обласному огляді-конкурсі базових музеїв районного, міського рівнів, громадських музеїв Кіровоградщини.

2011 року музей став лауреатом спеціального конкурсу на кращу ідею польсько-українського музейного проекту, що проводився Польським інститутом у Києві та Українським центром розвитку музейної справи.

Олександрівський районний краєзнавчий музей – учасник усіх Центрально-Українських музейно-туристичних фестивалів у 2012-2015 роках, де щороку перемагав або посідав призові місця у багатьох музейних конкурсах.

Години роботи:

Музей працює по буднях, з понеділка по п’ятницю, з 8:00 до 17:00 години. За попередньою домовленістю музей можна відвідати і у вихідні дні. Відвідання кімнати-музею Левка Мацієвича здійснюється за попередніми замовленнями.

Вартість відвідування:

Вартість відвідування музею – 5 гривень для дорослих і 3 гривні для дітей (без екскурсії). Окремо сплачується екскурсійне обслуговування – 20 гривень для дорослих і 15 гривень для дітей (група до 20 чоловік).

Як дістатися:

Олександрівка знаходиться на межі Кіровоградської і Черкаської областей біля автомагістралі національного значення Н 01, що з’єднує Київ зі Знам’янкою (а далі з Дніпром) та автомагістралі національного значення Н 14 (Олександрівка – Кіровоград – Миколаїв) приблизно в 250 км від Києва, Полтави, Дніпропетровська, в 54 км від Кропивницького. Тож дістатись можна на власному автотранспорті. На автостанцію «Олександрівка» прибувають автобуси з Кропивницького (більше 10 рейсів у різний час доби), Києва, Кривого Рогу, Черкас, Долинської, Миколаєва, Жовтих Вод, Херсона, Дніпра. В Олександрівці розташована залізнична станція Фундукліївка, де зупиняються електрички з боку Знам’янки та станції імені Тараса Шевченка і Цвіткове, швидкі й пасажирські потяги з Одеси, Харкова, Києва, Москви, Херсона, Львова, Дніпра, Миколаєва, Черкас, Новоолексіївки, Маріуполя, Трускавця. З автовокзалу та залізничного вокзалу до музею можна добратись на таксі чи дійти пішки (до 1 км в бік центру).
Олександрівський районний краєзнавчий музей
Олександрівський районний краєзнавчий музей
Олександрівський районний краєзнавчий музей
Олександрівський районний краєзнавчий музей