Місто Мала Виска Новоукраїнського району
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Історичні

Пам’ятник воїнам-афганцям

Пам’ятник воїнам-афганцям
Пам’ятник встановлений в знак вшанування пам’яті загиблих земляків – воїнів-афганців та учасників бойових дій на території інших держав.
Місто Мала Виска Новоукраїнського району,
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року. За офіційними даними, близько п’ятдесяти тисяч українців пройшли через цю війну. Серед них — 285 маловищан. Сім воїнів з Маловисківщини не повернулися на рідну землю. Нагороджені за зразкове виконання військового обов’язку: орденом «Червоної зірки» — шість воїнів, ме-даллю «За відвагу» — дев’ять воїнів, медаллю «За бойові заслуги» — двадцять воїнів, медаллю «За відзнаку у військовій службі» — три воїни, медаллю «За відзнаку по охороні державного кордону СРСР» — шість воїнів.

Пам’ятник воїнам-афганцям з’явився з ініціативи тодішньої влади і громадськості та відкритий у річницю виводу військ з території Афганістану у 1991 році.

Проєкт пам’ятника розроблений архітектурно-планувальним бюро при ГУАГ на той час м.Кіровограда (нині м.Кропивницький). Над виготовленням працювали каменотеси цього ж закладу. На двох плитах обабіч постаменту вказані імена та роки життя уродженців Маловисківщини, що загинули в Афганістані.

Кошти на спорудження пам’ятника збирали воїни-афганці та небайдужі громадяни. За сприяння Євгенії Михайлівни Чабаненко, яка на той час працювала заступником голови ради обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, були виділені кошти на граніт. Участь у вирішенні організаційних питань, плануванні та встановленні пам’ятника воїнам-афганцям брали активні маловищани: Олександр Шевченко, Сергій Щербак, Валерій Черніченко, Олександр Воронюк, Генріх Солтіс, Олександр Онуфрієць, Іван Хмара.

ЦІКАВІ ФАКТИ

З метою увіковічення пам’яті про мало-вищан, які загинули в Афганістані, і воїнів, які воювали на території Республіки Афганістан та на території інших держав, у музеї історії Маловисківщини імені Олександра Сергійовича Ковтуна створено діораму «Бій в горах Афганістану» та інформаційний стенд про маловищан, які виконували військовий обов’язок на території інших держав. В експозиції музею знаходяться речі безпосередніх учасників афганської війни: частини та уламки боєприпасів, військова форма, афганські грошові одиниці, фотографії, гітара, ордена та медалі, якими нагороджували військовослужбовців.

СЬОГОДЕННЯ

У Малій Висці діє Маловисківська ра-йонна організація Української спілки вете-ранів Афганістану, яка займається упорядкуванням пам’ятника та могил загиблих, ор-ганізацією та проведенням пам’ятних заходів, підтримкою учасників бойових дій та учас-ників війни в Афганістані і воєнних конфлік-тів в інших іноземних державах, членів сімей загиблих.

ЯК ДІСТАТИСЯ

Пам’ятник знаходиться поблизу Мало-висківської ЗОШ No4.Дістатися до Малої Виски можна рейсо-вим автобусом Мала Виска–Кропивницький, Кропивницький–Рубаний Міст, Оситняжка–Кропивницький та Кропивницький–Турія.

Юлія Вавілова,
наукова співробітниця музею
історії Маловисківщини ім. О.С. Ковтуна

Фото: Богдан Дроздов
Пам’ятник воїнам-афганцям
Пам’ятник воїнам-афганцям
Пам’ятник воїнам-афганцям