Село Велика Скельова Світловодського району
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Історичні

Велика Скельова і її промисловий туризм

Велика Скельова і її промисловий туризм
На фото дільниця Олександрійського міжрайонного управління водного господарства

Промисловий туризм не надто розповсюджений в Україні, утім екскурсії на промислові підприємства у шкільні роки часто залишаються найяскравішими дитячими спогадами, є чому дивуватися під час відвідування виробництва і дорослим. Хоч Велика Скельова і невелика за площею, та достатньо багата на промислові об’єкти.
Село Велика Скельова Світловодського району,
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
У 1927 році в селі було створено комуну «Світова зоря», у 1947 році колгосп було перейменовано на сільськогосподарську артіль «III вирішальний», а в 60-х роках діяв колгосп ім. В.Ульянова, виробничими напрямками якого були хліборобство і тваринництво. Центральною садибою колгоспу було село Миронівка. На території села Великої Скельової (тоді Миронівської сільської ради) знаходилися молочнотоварна ферма та тракторна бригада. У роки перебудови колгосп реорганізували в КСП «Миронівське», землю розпаювали. Виробничі ділянки села Великої Скельової перейменували на господарство ЗАСТ «Великоскельовське», яке незабаром збанкрутувало.

СЬОГОДЕННЯ
У 1958 році на південній околиці села запрацював цегельний завод. Спочатку це було самостійне підприємство, потім його підпорядкували Світловодському заводу силікатних виробів, на території Великої Скельової знаходився цех №3. Частина виготовленої тут цегли була використана для будівництва міста Світловодська. У 1975 році під Новорічні свята, коли укладали лінію газопроводу «Союз», що мала пролягати по території підприємства, цегельний завод припинив свою діяльність. Залишків його корпусів немає.

Протягом 1964-1966 років на території села Великої Скельової була збудована зрошувальна дільниця Олександрійського управління зрошувальних систем, завдяки якій на зрошуваних полях у селах Павлівці, Подорожньому, Золотарівці, Озерах Світловодського району та Успенці Онуфріївського району збирали високі врожаї. Для обслуговування цих систем у 1966 році в селі Великій Скельовій було утворене Великоскельовське управління експлуатації зрошувальних систем. Управління припинило свою роботу наприкінці 90-х років минулого століття. На сьогодні воно діє як дільниця Олександрійського міжрайонного управління водного господарства.

На заході села проходить штучний канал «Дніпро-Інгулець», якому в 2018 році виповнилося 30 років. Його довжина — 150 км. Головне призначення каналу — забезпечення водою сільгоспугідь Кіровоградської, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей, Криворізького гірничо-рудного промислового комплексу, а також обводнення річки Інгулець з метою її оздоровлення. З початку роботи і до сьогодні канал є одним з найуспішніших підприємств Кіровоградщини. Його потужності досить часто оглядають допитливі екскурсанти. (Плануємо там побувати і розповісти про роботу каналу нашим читачам — ред.)

ЦІКАВІ ФАКТИ
Під час спорудження Кременчуцької ГЕС у Велику Скельову переселяли жителів наддніпрянських сіл Калабарок, Новолипове, Чаплище, що увійшли в зону затоплення. На тому місці, де зараз стоїть будівля дільниці Олександрійського міжрайонного управління водного господарства, розташовувався панський двір поміщиків Пісчевичів, який був повністю зруйнований пострілом з гармати під час відступу гітлерівських загарбників з території села.

ЯК ДІСТАТИСЯ
Добратися до Великої Скельової можна рейсовим автобусом Вільне – Велика Скельова через Світловодськ.

Надія Скринько, Тетяна Юганова
Фото: Богдан Дроздов

Велика Скельова і її промисловий туризм
Цегельний завод