Село Розумівка Олександрівського району
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Історичні

Обеліск Слави односельчанам, полеглим у Другій світовій війні

Обеліск Слави односельчанам,  полеглим у Другій світовій війні
З односельців, які були призвані на фронт, додому повернулося менше половини. Обеліск у центрі села — величний і неординарний. Його встановили у пам’ять загиблим землякам вдячні розумівці.
Село Розумівка Олександрівського району,
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
У 1941 році на війну було призвано 378 жителів сіл Розумівки і Миколаївки (села, що входить до складу Розумівської сільської ради), з них загинуло 199. На знак вдячності односельцям у центрі села встановили обеліск.

З 5 серпня 1941 року Олександрівський район було окуповано гітлерівськими військами. 5 січня 1944 року 189-ий гвардійський танковий полк визволив села Розумівку та Миколаївку від фашистських загарбників. На кладовищі в Розумівці знаходиться братська могила, над якою встановлений пам’ятник невідомому солдату, у ній похований 171 воїн-визволитель села. Крім того на території Розумівської сільської ради є два поховання невідомих солдатів: одне знаходиться в селі Миколаївці, друге — в колишньому селі Стремещина.

СЬОГОДЕННЯ
На сьогодні в населених пунктах Розумівської сільської ради не залишилося жодного ветерана, але пам’ять про них жива. У народному музеї історії села Розумівки та в сільській бібліотеці зберігаються записи їхніх спогадів.

Окрім воїнів найвищих слів подяки гідні і жінки, яких доля назвала гіркими словами — солдатська вдова. Зараз у Розумівці проживають три вдови. Це Олена Павлівна Вовченко, Олександра Андріївна Шевченко та Ганна Юхимівна Зеленько.

Кожного року день 9 Травня в Розумівці розпочинається мітингом та вшануванням загиблих воїнів-односельчан та тих, хто пройшов тяжкими дорогами війни і повернувся додому з перемогою. Урочистості продовжуються ходою від стели загиблим воїнам-односельцям до сільського кладовища.

ЯК ДІСТАТИСЯ
Через село Розумівку (25 км від районного центру) щодня, крім середи, курсує автобус Олександрівка – Миколаївка. Власним автотранспортом до села можна доїхати з Олександрівки від автомагістралі Н-14 Олександрівка-Кіровоград-Миколаїв, повернувши біля села Івангород на автомобільний шлях територіального значення Т 1223.

Любов Журба, Тетяна Юганова
Фото: Богдан Дроздов