смт Новгородка Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Історичні

«Духовні джерела Новгородківщини»

«Духовні джерела Новгородківщини»
Кожен куточок нашої землі має свою багатовікову історію, свої надбання, матеріальні та духовні цінності. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам’ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи постать, що так чи інакше вплинула на становлення і розвиток країни.
смт Новгородка Кіровоградської області,
На території Новгородківського району знаходиться та взято на облік 50 пам’яток історії, 139 пам’яток археології і 2 пам’ятки архітектури та містобудування. Одна з них знаходиться в смт Новгородка — це старий корпус ПТУ №36, в якому, свого часу, функціонувала двокласна церковно-учительська школа.

ІСТОРІЯ ЦЕРКОВНО-УЧИТЕЛЬСЬКОЇ ШКОЛИ НОВГОРОДКИ


Наприкінці ХІХ століття в Олександрійському повіті було заплановано заснувати дві другокласні школи, в яких мали готувати учителів для початкових церковних та земських шкіл: одну в місті Олександрія, а другу — в містечку Новгородка. Але сталося так, що лише в Новгородці, яка на той час була центром волості Олександрійського повіту Херсонської губернії, таку школу було відкрито. Урочисте освячення та відкриття будівлі двокласної церковно-учительської школи відбулося у 1899 році.

До першого класу приймали підлітків 13-17 років, що вже мали початкову освіту. Набір учнів відбувався за результатами вступних іспитів: писали переказ або диктант з російської мови, вирішували математичні задачі на чотири дії з усним поясненням, Закон Божий, читання Псалтиря на церковно-слов’янській мові, церковний спів, виразне читання російською мовою прози й поезії.

Навчання, що починалось 1 вересня, було платним (70 карбованців). Завідував школою протоієрей Михайлівської церкви Іван Легейда. Навчалися учні в школі чотири роки, протягом яких вивчали: Закон Божий, основи педагогіки, російську і церковнослов’янську мови, арифметику, основи геометрії, землемірну справу, історію, географію, лінійне креслення, природознавство, каліграфію, співи та музику, ремесла, гімнастику, національні мови, сільське господарство.

Так як під час навчального процесу значну частину часу приділяли вивченню релігійних дисциплін, то в народі за цією школою, (а пізніше і за ПТУ №36) закріпилася й дійшла до нашого часу назва «бурса».

Багато її випускників роз’їхалися по селах Олександрійського повіту нести грамоту селянським дітям. Один із них залишив помітний слід у долі жителів Олександрійщини та Херсонщини — Преподобний Варсонофій.

ПРЕПОДОБНИЙ ВАРСОНОФІЙ ХЕРСОНСЬКИЙ І НАШ КРАЙ


Православна церква шанує Преподобного Варсонофія Херсонського як людину, котра пройшовши через репресії та арешти 20-х років минулого сторіччя, пронесла міссіонерську думку, зберегла та поширила християнську віру.
Хоча Преподобний Варсонофій — Василь Григорович Юрченко родом із Лозоватки Кіровоградського району (тоді Олександрійського повіту), проте його доля тісно поєднана і з нашим Новгородківським краєм. З 1900 по 1904 роки він навчався у Новгородківській другокласній школі. В 20 років успішно склав іспит на звання народного учителя і кілька років працював в одній із шкіл Олександрії.Але духовний пошук спонукав юнака 24 березня 1916 року прийняти чернечий постриг з ім’ям Варсонофій.

Ставши отцем Варсонофієм, він пройшов важкий шлях поневірянь. У ті часи все, що стосувалося релігії та віри знищувалось. Преподобний Варсонофій Херсонський 25 разів піддавався арешту. Йому довелося відбувати термін у багатьох таборах. Він був скалічений зеками-кримінальниками, замерзав насмерть на Колимі. Пройшовши усі важкі випробування, вистояв, вижив і завжди вселяв у душі своїх прихожан світле почуття віри.
За спогадами, отець Варсонофій був скромною, доброю людиною, а його проповіді мали надзвичайну силу впливу. Міг отець і передбачати майбутні події. Ще за життя за його молитвами зцілювалися тілесні та душевні недуги в людей. Багато віруючих зцілювалося і на його могилі.
Рішенням Священного синоду Української православної церкви від 18 квітня 2008 року Преподобного Варсонофія було причислено до лику святих Преподобносповідників.

СЬОГОДЕННЯ ПАМ’ЯТКИ

Після подій української революції 1917-1920 років у 1920 році в приміщенні колишньої церковно-учительської школи було відкрито спеціалізовану індустріально-технічну школу. У 1926 році вона отримала статус сільськогосподарського технікуму, який випускав кваліфікованих агрономів. А з 1955 року у Новгородці в колишньому приміщенні школи з’явився новий навчальний заклад — училище механізації сільського господарства №6, яке з 1972 року стало називатись середнє сільське професійно-технічне училище №36, а з 1984 року — середнім профтехучилищем. У 80-х роках ХХ ст. було збудовано: новий навчальний та лабораторний корпуси, їдальню, гараж, стрілецький тир, спортзал, газифіковану котельню та 5-ти поверховий гуртожиток. В останні десятиліття будівля колишньої двокласної церковно-учительської школи — пам’ятки архітектури кінця ХІХ століття, не функціонувала, так як потребувала капітального ремонту.

Влітку 2016 року в Новгородківському ПТУ №36 сталася пожежа, яка повністю знищила покрівлю та перекриття старого корпусу, завдала значних пошкоджень діючому навчальному корпусу (знищено покрівлю, частково перекриття, дах, пошкоджено віконні рами, меблі).
На даний час у новому корпусі завершується капітальний ремонт приміщення. Щодо старого корпусу — то тут планується провести реставраційні роботи з відновлення будівлі. З цією метою керівництвом навчального закладу розпочато роботу по виготовленню проектно-кошторисної документації на реконструкцію будівлі. Після отримання необхідного пакету документів планується за рахунок коштів меценатів та спонсорів провести реставрацію та капітальний ремонт пам’ятки.

Рідна земля — це невичерпне духовне джерело, що все життя живить душу людини добром і світлом, хоч куди б потім далі не завели її шляхи. У ній — корінь нашого роду, а той корінь — то наша історія, наше минуле, без якого не має майбутнього!
Запрошуємо відкрити для себе Новгородківщину та здійснити незабутню мандрівку туристично-краєзнавчим маршрутом «Духовні джерела Новгородківщини»!

За довідками звертайтесь: Музей історії Новгородківського району, вул. Квітнева, 15, смт Новгородка, Кіровоградська обл.,
директор музею — Кудіна Оксана Федорівна,

тел.: 068-313-77-88, 050-032-90-34.

Оксана Кудіна