Біля села Плішки Єлизаветградківської селищної ради, Олександрівський район Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Історичні

Пам’ятник на честь звільнення села Плішки

Пам’ятник на честь звільнення села Плішки
На розвилці доріг на Плішки та Єлизаветградку — Підлісне у 1978 році встановлено пам’ятник на честь звільнення села Плішки — артилерійська гармата на мурованому з каменю постаменті (висота — 1,8 метра).
Біля села Плішки Єлизаветградківської селищної ради, Олександрівський район Кіровоградської області,
Ця пам’ятка історії та культури місцевого значення, встановлена в пам’ять про воїнів 18-го і 1316-го винищувальних протитанкових артилерійських полків, 461-го відділення мінометного батальйону РГК, які загинули в бою 28 грудня 1943 року. Так увіковічено подвиг радянських воїнів, які звільняли край від німецько-фашистських загарбників.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

Село Плішки у грудні 1943 — на початку січня 1944 року опинилось у центрі подій на лінії фронту під час Кіровоградської наступальної операції.

За повідомленням Радінформбюро, Плішки були звільнені від окупантів 10 грудня 1943 року. Цитую: «Війська 2-го Українського фронту після триденних запеклих боїв 9 грудня оволоділи містом і залізничним вузлом Знам’янка. Протягом 10 грудня на Кіровоградському напрямку наші війська з боями зайняли населені пункти: Григорівка, Плєшкове (тепер — Плішки, авт.), Топило, Копані, Кучерівка, Хирівка (тепер — Богданівка, авт.), Костянтинівка, Володимирівка, Вершино-Кам’янка, Петровський, Чечеліївка та залізничні станції Хирівка (тепер — Чорноліська, авт.), Чабанівка».

Але лінія фронту майже на місяць зупинилася в Олександрівському районі і пролягала поблизу Плішок.

28 грудня 1943 року воїни 18-го і 1316-го винищувальних протитанкових артилерійських полків, 461-е відділення мінометного батальйону РГК вели героїчний бій з фашистами біля Плішок. Згадка про нього є у повідомленні Радінформбюро:
«Північніше Кіровограда (тепер — Кропивницький, авт.) наші війська відбивали атаки великих сил піхоти і танків противника і завдали йому великих втрат у живій силі і техніці.

(…) Північніше Кіровограда противник зосередив на вузькій ділянці фронту великі сили піхоти і танків, і атакував наші позиції. Зав’язалися напружені бої. Ворожі танки не змогли прорватися крізь вогневу завісу радянської артилерії і мінометів, зазнали великих втрат і відійшли на вихідний рубіж. На полі бою залишилося більше 30 згорілих і підбитих німецьких танків і 6 самохідних гармат. Противник втратив тільки вбитими до 1000 солдатів і офіцерів».

Тяжкі бої біля Плішок тривали і в січні 1944 року. Як згадує командуючий 2-м Українським фронтом Іван Конєв, 6 січня «53-тя армія, долаючи впертий опір німців, до кінця дня вела бій спільно з 5-м гвардійським механізованим корпусом на рубежі східна околиця Плешкового, Оситняжка. Своїм успішним наступом вона міцно забезпечувала правий фланг ударного угруповання фронту. Наявність на цьому фланзі 5-го гвардійського механізованого корпусу і сильної протитанкової артилерійської групи зміцнило становище, і всі контратаки танків ворога успіху не мали».

ЦІКАВІ ФАКТИ:

Пам’ятник на честь звільнення села Плішки взятий на облік як пам’ятка історії та культури місцевого значення рішенням Кіровоградського облвиконкому від 16 травня 1985 року.

Воїни, які звільняли Плішки від окупантів, поховані у братській могилі в селі. На могильній плиті значаться імена 128 радянських воїнів.

1316-й артилерійський протитанковий полк сформований у липні 1943 року під час Курської битви. У складі 2-го Українського фронту був учасником Корсунь-Шевченківської операції. Завершив бойовий шлях у Європі. Полк розформований у 1945 році.

СЬОГОДЕННЯ ПАМ’ЯТКИ ІСТОРІЇ:

Пам’ятник на честь звільнення села Плішки доглядають жителі смт Єлизаветградка. Відділом культури Олександрівської райдержадміністрації пам’ятка включена до одноденного туристичного маршруту «Обпалені війною» (протяжність — 44 кілометри). В Олександрівському районі маршрут пролягає повз Олександрівку, Єлизаветградку, урочище Плоске, окраїну Плішок до Підлісного.

ЯК ДІСТАТИСЯ:

Прямого автобусного сполучення до Плішок немає. Щоб дістатись до села, потрібно спочатку добратися до смт Єлизаветградка. З Кропивницького туди курсують кілька рейсових автобусів з автовокзалу №2. З Єлизаветградки до Плішок можна доїхати тільки приватним автотранспортом по автомобільній дорозі Єлизаветградка — Підлісне (7 кілометрів). Є ще один варіант. З автовокзалу №1 у Кропивницькому рейсовими автобусами на Олександрівку добратись до Підлісного, а далі приватним автотранспортом по дорозі Єлизаветградка — Підлісне проїхати в напрямку Єлизаветградки ще 5 кілометрів. Тож бажаючим відвідати унікальну пам’ятку, щоб не мати проблем з пошуком автотранспорту, краще вирушати у подорож власною автівкою.

Додаткову інформацію про пам’ятник можна дізнатись у Єлизаветградківській селищній раді.
Контактний телефон: (05242) 90-4-21.

Василь Білошапка,
директор Олександрівського
районного краєзнавчого музею
Пам’ятник на честь звільнення села Плішки
Пам’ятник на честь звільнення села Плішки
Пам’ятник на честь звільнення села Плішки