Смт Онуфріївка, Кіровоградська область
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Історичні

Онуфріївська школа — подарунок онуфріївчанам від графської родини Толстих

Онуфріївська школа — подарунок онуфріївчанам від графської родини Толстих
Онуфріївським школярам дійсно пощастило, адже, погодьтесь, не кожному випаде нагода навчатися у стінах справжньої пам’ятки архітектури. Тим більше, що незважаючи на свій поважний, понад столітній вік, приміщення школи чудово збереглося, залишивши свій неповторний шарм початку минулого століття.
Смт Онуфріївка, Кіровоградська область, вул. Центральна, 24.
Сьогодні це не лише навчальний заклад, але й цікавий туристичний об’єкт, про який ми розкажемо вам у нашому «Путівнику».

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

Онуфріївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів — подарунок Онуфріївці від графської родини Толстих — графині Олени Григорівни та її сина Михайла Михайловича, які мали в селищі прекрасний садово-архітектурний комплекс і проводили тут весь літній період часу.

Будівництво великої двоповерхової школи розпочалося графом Михайлом Михайловичем Толстим у 1906 році і тривало впродовж п’яти років. Врешті, 30 вересня 1911 року, земська школа для дітей Онуфріївки та навколишніх сіл була відкрита.

Вона була збудована з міцної червоної цегли, оздоблена кованими елементами декору, в кожному її класному приміщенні було по три великих вікна, високі стелі (близько 3,5 м), тож класи були великими і світлими.

У червні 1932 року Онуфріївську школу, яка на той час була семирічною, було реорганізовано в десятирічку. Тоді її відвідувало 630 учнів.

У роки Другої Світової війни у приміщенні школи знаходилася німецька комендатура. Тож, два з половиною роки діти були позбавлені можливості навчатися. Лише 4 січня 1944 року, після визволення селища від німецько-фашистських загарбників, школа відновила свою роботу. Згідно з офіційними даними про мережу шкіл Онуфріївського району, у 1944-1945 роках школа мала 7 класів і станом на 8 вересня 1945 року в ній навчалося 184 учні.

Але буквально за кілька років число школярів збільшилося в кілька разів, і на початок 1947 року становило 596, тож у 1949-1950 навчальному році навчання довелося здійснюватися у дві зміни. У вечірній же час в приміщенні учбового закладу працювала школа трудової молоді.

У 1960 році силами робітників Кінзаводу №175, батьків та вчителів було збудоване нове приміщення для учнів початкових класів, а в 1974 році була збудована нова триповерхова будівля школи з великим спортзалом, їдальнею на 100 місць та новими сучасними кабінетами фізики, хімії, біології та іноземної мови.

За роки навчання зі стін Онуфріївської школи вийшли тисячі випускників. Серед них є видатні військові, лікарі, вчителі, хлібороби, кандидати технічних і педагогічних наук.

БЛАГОДІЙНІСТЬ ТОЛСТИХ:

Графи роду Толстих виділяли немалі кошти на розвиток сіл, які їм належали. Так, у 1896 році на станції Павлиш за їхній кошт була збудована земська лікарня, яка працювала до 1987 року. А в Онуфріївці, завдяки їх фінансуванню, крім земської школи, про яку ми розповідаємо, були збудовані: земська лікарня, земська управа, в приміщенні якої нині знаходиться музей історії Онуфріївського району, церква, графський будинок, паровий млин, а також заснований Онуфріївський дендропарк, який сьогодні є справжньою перлиною Онуфріївщини та окрасою селища.

На знак вдячності меценатам Толстим — графині Олені Григорівні та її синові Михайлу Михайловичу, з нагоди 100-річчя земської школи, на її фасаді була встановлена пам’ятна дошка. Вона й нині прикрашає головний вхід разом з табличкою, яка засвідчує те, що школа є пам’яткою архітектури місцевого значення.

У майбутньому, поділилася з нами своїми планами директор школи Світлана Рощенко, у старовинному приміщенні земської школи планується відкрити музей-кімнату графів Толстих.

ЦІКАВІ ФАКТИ:

Як розповів нам начальник відділу містобудування, архітектури, ЖКГ та будівництва Онуфріївської РДА Микола Іванович Явтушенко, під час обстеження старовинної споруди київськими фахівцями на предмет енергозбереження, виявилося, що столітня школа має вищий ступінь енергозбереження, аніж більш сучасна, збудована у 1970-роках: «Коли столичні фахівці робили енергетичний аудит об’єктів і просвітили тепловізором стару будівлю, виявилося, що вона фактично не має збитків тепла — ані крізь вікна, ані крізь стіни, у той час як нова школа, збудована у 1974 році, вся «світиться»! Тож, наразі ми працюємо над питанням заміни вікон у новій школі та утепленням її стін».

СЬОГОДЕННЯ ОБ’ЄКТА:

Незважаючи на поважний вік, будівля школи знаходиться у нормальному технічному стані — запевнив нас Микола Явтушенко: «Як було 100 років тому — так є і зараз. Лише покрівля школи була замінена на шиферну, останній раз — у 2011 році».

За словами Миколи Івановича, школа збудована у стилі еклектики з елементами класицизму і модерна, які й зараз можна побачити в зовнішньому та внутрішньому оздобленні будівлі.

Чудово збереглися до наших днів і солідні гранітні сходи, і ковані перила, і старовинні кахлі на підлозі, і вікна незвичайної округлої форми, і карнизи, і оригінальні рельєфні елементи декору, зокрема, пілястри.

Нині тут знаходиться шкільна бібліотека з читальним залом, тренінговий клас та учбові аудиторії.

А онуфріївські молодята полюбляють фотографуватися на «графському балконі», оздобленому старовинними кованими елементами декору.

Телефон: (05238) 20 369.

Олена Єрунова
Дякуємо за надану інформацію директору Онуфріївської загальноосвітньої школи Світлані Рощенко.