Село Глинськ, Світловодський район Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Історичні

Глинська земська лікарня (1909)

Глинська земська лікарня (1909)
Одним із цікавих туристичних об’єктів Кіровоградщини, побудованих на початку минулого сторіччя, є Глинська земська лікарня, розташована в селі Глинськ, що на Світловодщині. Це одна з найстаріших лікарень області.
Село Глинськ, Світловодський район Кіровоградської області,
Цікаві факти:

Глинська дільнична лікарня була побудована більше ста років тому завдяки впровадженню медичної реформи царського уряду, розпочатої в другій половині ХІХ століття з метою покращення стану лікування селян.

Історична довідка:

Перша згадка про цю медичну установу датована 1909 роком. Її можна знайти в огляді лікарень Херсонської губернії. Усього на той час в Олександрійському повіті, до якого відносився і Глинськ, було 14 земських лікарень. Поділ медичних закладів на початку ХХ сторіччя проходив за медичними дільницями. Глинська лікарня відносилася до 15-ої Федірської дільниці і була розрахована на 20 ліжок. У самих Федірках на той час працював лікар, а у Глинську – фельдшер та дві санітарки.

У 1911 році персонал лікарні поповнився двірником, кухаркою, доглядальницею та амбулаторним служником. На цей час кількість амбулаторних відвідувань лікарні перевищила 11 тисяч.

У період громадянської війни в лікарні надавалася допомога хворим на тиф та пораненим червоноармійцям.

У 1925 році село Глинськ набуло статус районного центру. До його складу увійшли: Оврагове, Аудиторівка, Арсенівка, Вершацьке, Галаганово, Григорівка, Іванківці, Калантаєво, Картамишево, Кобзарівка, Семигір'я, Сніжково, Федірки та Янів. Кількість населення району сягнула 42 тисяч 848 чоловік, тож, виникла необхідність у розширенні медичної установи районного центру. Розпочалося будівництво головного корпусу Глинської лікарні, до якого були залучені жителі на¬вколишніх сіл.

У 1928 році будівництво головного корпусу було закінчено. У його підвальному приміщенні було встановлено котельню, яка працювала на дровах та вугіллі, опалюючи медичний заклад.

У 1932 році Глинський район був ліквідований, а його територія ввійшла до складу Новогеоргіївського району. Та робота лікарні продовжилася у звичайному режимі аж до початку Другої світової війни.

1941-1943 роки стали страшним випробуванням для мешканців Глинська, який був окупований фашистами. Була зайнята окупантами і лікарня, яка в роки війни була частково зруйнована і не використовувалася за призначенням, а в 1943 році взагалі слугувала німцям конюшнею.

Лише після війни, у 1945 році, корпуси лікарні були відновлені. У середині 50-х років її основними підрозділами були: приймальне відділення, діагностична лабораторія, дитяча та жіноча консультація, операційна та стаціонар на 50 ліжок, до складу якого входили 12 терапевтичних місць, 10 інфекційних, 8 хірургічних, 4 гінекологічних, 3 пологових, 3 венерологічних та 2 неврологічних На той час тут працювало 5 лікарів, 20 фельдшерів і медсестер, 13 санітарок та 17 інших працівників.
У 1978 році у Глинську було побудовано нову амбулаторію, а у 1987 році відкрито філію невідкладної допомоги з повним штатом працівників.

Впродовж всієї історії існування Глинської лікарні, її роботу очолювали справжні професіонали, які доклали багато зусиль для покращення роботи медичного закладу, зміцнення його матеріально-технічної бази.

Так, завдяки Івану Степановичу Гретченку (часи керівництва: 01.08.1958 р. – 19.04.1966 р.) було покращене водопостачання закладу та вирішене питання рентгенологічного обстеження, а поруч з лікарнею з’явився яблуневий сад. Зусиллями Макара Йосиповича Хомутовського (часи керівництва: з 01.07.1967 р. по 11.08.1972 р.) було збудовано нове приміщення, в якому розташувалися фізкабінет, лабораторія, кухня, дезкамера та невеликий актовий зал, а штат лікарні збільшився на 5 медсестр і на 6 санітарок. А за часів керівництва Володимира Миколайовича Логошка (19.11.1991 р. – 2013 р.) в лікарні почала впроваджуватися сімейна медицина.

Сьогодення туристичного об’єкта:

Вже більше 10 років великий корпус колишньої земської лікарні не використовується за призначенням, а малий корпус старої будівлі останній раз бачив стаціонарних хворих два роки тому.
Усі медичні послуги мешканцям села нині надаються в поліклініці, а стара лікарня зачинена, тож, побачити архітектурну пам’ятку краю можна лише ззовні. Однак ентузіасти сподіваються, що в майбутньому у цьому приміщенні старого корпусі лікарні вдасться облаштувати музей історії цього старовинного медичного закладу.

Як дістатися:

Село Глинськ знаходиться на відстані 34 кілометри від районного центру – міста Світловодськ. Аби дістатися до нього, необхідно рухатися у західному напрямку трасою Р10 – Кременчук-Канів, а далі, проїхавши село Подорожнє Світловодськаго району, продовжити подорож автомобільним шляхом територіального значення Т 1211 у північному напрямку.

Олена Єрунова.
Дякуємо за надану інформацію провідному методисту з археологічних пам'яток Захарівського музею історії Сергію Гайдуку.