Туристичні об’єкти / Розважальні

Приватний зоопарк «Ахрика»

Зоопарк «Ахрика» – приватний. Його власник – місцевий фермер Олександр Швець. Саме завдяки його зусиллям та любові до тварин, більше 10 років тому у невеличкому селі з’явилася унікальна приватна колекція екзотичних звірів, яка згодом перетворилася на приватний міні-зоопарк, відвідати який сьогодні може кожен бажаючий.
Нині вона нараховує близько сотні різноманітних звірів, птахів та рептилій. У числі мешканців зоопарку – леви та пуми, леопарди та рисі, красень-тигр, пітони та крокодил, ведмеді та вовки, лами, двогорбий верблюд, американські бізони, ослики, поні, лисиці, кенгуру, єноти, носухи, макаки, північноамериканські качки, декоративні курочки, кролики, пави та страуси. Живуть птахи і звірі у великих вольєрах та просторих клітках, під які Олександр Швець виділив близько півтора гектара своїх угідь.

З любов’ю до тварин

Перше, що кидається в очі, коли потрапляєш до цього місця – це чистота й охайність, а ще – спокійні очі у тварин. Ви коли-небудь вдивлялися в очі тваринам у зоопарках? Особливо в пересувних? Звертали увагу скільки в них болю, журби й печалі? Повірте, в «Ахриці» ви такого не побачите. Натомість вас очікує зустріч з ситими, доглянутими, чистими, спокійними і по-своєму щасливими тваринами. Вони більше схожі на свійських тварин, аніж на диких звірів. І все це – завдяки неабияким зусиллям власника цієї унікальної живої колекції та людям, які щодня доглядають за мешканцями зоопарку з любов’ю та турботою.

Особисто для мене це був перший звіринець, в якому я побачила спокійні і щасливі очі тварин, що живуть у неволі. Можливо, це пов’язано з тим, що більшість з них були врятовані власником зоопарку від недбалих господарів, які вдосталь награвшись екзотичними тваринками, просто не могли більше дати їм ладу. Натомість тепер звірі знайшли свій дім, в якому їх люблять, пестять і годують за усіма вимогами раціону, індивідуального для кожного виду. Хижаки щодня отримують м’ясо, а інші тварини – екологічно чисті продукти, вирощені спеціально для них на полях фермера-господаря. Тож, і почувають себе тварини добре, і виглядають як з обкладинки!

Зверніть увагу і на хутро звірів, особливо з сімейства кошачих – і леви, і рисі, і пуми, і тигр схожі більше на м’які іграшки, аніж на тварин у неволі. Та й той факт, що багато з мешканців зоопарку вже дали приплід, свідчить про комфортні для них умови життя.

А дехто з них, як-от, приміром, шимпанзе на прізвисько Максим, взагалі живе у будинку господаря. Як мені розповів наглядач зоопарку, у Максима є власна кімната з ліжком і телевізором, а вечеряє він за столом разом з усіма, тож, почуває себе справжнім членом родини.

Вартість відвідування

Фіксованих тарифів на відвідування цього приватного зоопарку не має, як втім і квитків. Натомість на вході вам запропонують зробити свій благодійний внесок на годування тварин, поклавши гроші у скриньку для пожертвувань. На той час коли ми були у «Ахриці», достатньо було залишити 10 гривень з людини.

Раджу взяти с собою і гостинці для вихованців зоопарку, адже тут, на відміну від більшості подібних закладів, тварин годувати дозволяють. Звісно, враховуючи їх раціон. Тож, брати з собою чіпси чи цукерки не варто, а от овочі та фрукти не будуть зайвими. Ваші діти будуть у захваті від можливості власноруч покормити диких тваринок та побачити їх зовсім поруч!

Як дістатися:

Село Озеро розташоване на трасі між Павлишем та Олександрією. Відстань від Кіровограда до пункту призначення складає близько 120 кілометрів.

Найкраще їхати з Кіровограда через Олександрію та Олексіївку. Буквально на початку села Олексіївка ви побачите поворот (з'їзд з траси на бруківку), на якому вам потрібно звернути, і проїхати буквально 5 кілометрів по асфальтованій бруківці. Далі треба орієнтуватися на знак-покажчик до Спасо-Преображенського храму, розташованого в селі Талова Балка. Біля знаку треба повертати ліворуч, і буквально через п'ятсот метрів ви досягнете мети.

Повірте, задоволення від подорожі отримаєте і ви, і ваші діти!

Олена Єрунова.
В матеріалі використана інформація
з сайту «Природа и туризм в Кировоградской области».