Олександрівський район
Інтерв’ю

Микола Марфула: «Тягаю «залiзо» вже 17 рокiв i жодного разу не пошкодував про свiй вибiр»

Микола Марфула: «Тягаю «залiзо» вже 17 рокiв i жодного разу не пошкодував про свiй вибiр»
Ефективність вправ із гирею доведена часом — гирьовий спорт бере свій початок ще з давніх-давен. Він не втрачає популярності й зараз, адже такі тренування бюджетні та ефективні.
Микола Марфула: «Тягаю «залiзо» вже 17 рокiв i жодного разу не пошкодував про свiй вибiр»
Як треба тренуватись, аби тонни заліза здавались легкими? Чи корисні заняття з гирями для здоров’я? Про це розповідає майстер спорту з гирьового спорту, багаторазовий Чемпіон Європи та Світу з гирьового спорту, кандидат у майстри спорту по штанзі, мещканець Олександрівського району Микола Марфула. На завершальних змаганнях минулого року він став срібним призером Кубка України з гирьового спорту.

— Чому обрали гирі? Як давно займаєтесь?

— Мабуть тому, що заняття гирями не потребує якихось особливих умов, ці тренування досить прості. Займатися таким спортом можна де завгодно — вправи з гирею вдома можна виконувати з таким же успіхом, як і в тренажерному залі. Взагалі я з дитинства був спортивним хлопцем, закінчив факультет фізичного виховання в 1995 році, отримавши спеціальність вчителя фізичного виховання. Свого часу, коли проходила спартакіада в області, мені запропонували виступити на змаганнях з гирьового спорту. Чесно кажучи, результати виступу мене тоді не задовольнили зовсім, тож це спонукало вдосконалювати свої уміння саме у цій галузі. Тренера в мене не було, займався гирями сам. Коли вже почав серйозно тренуватися і побачив результат, вирішив не зупинятися. Мій внутрішній стимул завжди підштовхуває мене до активних дій. І так все закрутилося, що з гирями «товаришую» ось вже 17 років i жодного разу ще не пошкодував про свiй вибiр. Тому можна сказати, що спорт — це моє покликання.

— А як тренуєтесь? Як узагалі проходить тренування силовика-гирьовика?

— Ходжу у спортзал 5-6 разiв на тиждень, займаюся по 2-3 години. В залежності від підготовки до того чи іншого змагання. Головне у цьому спортi мати терпіння i бажання працювати. Хоча гирьовий спорт — заняття для справжніх, «сталевих» чоловіків, та не тiльки наполегливi тренування дуже важливi для успiшних результатiв. Вважаю, що значно більше залежить від характеру та налаштованості. Гирі тренують тiло i дух. Це дуже інтенсивний вид спорту, на змаганнях за 10 хвилин треба показати результат. І це не просто підйоми. Кожен з них треба зафіксувати, інакше він не буде зарахований. Звичайно, перемоги легко не даються, за ними — багаторічна щоденна праця.

— Ви дотримуєтесь особливого харчування, дієти?


— Щодо харчування, то я не з вибагливих. Але жодних дiєт i виснажливого голодування, лише правильна здорова їжа. Проте у перiод, коли готуюся до змагань, особливо стежу за режимом харчування. Потрiбно їсти м’ясо, а також фрукти й овочi.

— Ви досягли чималих результатів. Скільки нагород маєте у скарбничці?

— О, вони туди, мабуть, не вмістилися б. Виступаю в різних вправах гирьового спорту, тому в кожному маю досягнення. Проте дорожу всіма нагородами.

— Багато спортсменiв вiрить у забобони, а ви?

— У гирьовому спортi я покладаюся лише на свої сили. Саме це допомогло менi здобути численнi перемоги. Я просто намагаюся щось зробити, насамперед перебороти себе, свої страхи та недоліки. А ще мене завжди пiдтримує моя сiм’я. Вони — мої головнi вболiвальники.

— А чи корисний гирьовий спорт для здоров’я?

— Вправи з гирями передбачають гарну фізичну форму, тому й для здоров’я вони корисні.

— Ваші побажання читачам «Вісника Кіровоградщини» на Новорічно-Різдвяні свята?

— Бажаю усім міцного здоров’я, успіхів та щастя, яскравих емоцій і здійснення заповітних мрій, вірних друзів і хорошого настрою. Нехай Новий рік та Різдво Христове принесуть у ваші родини спокій та добробут, а Україні — мир. Щоб ваші радісні посмішки зберегли теплоту і світло новорічних ялинок упродовж усього року.

— Від імені читачів зичу досягнути Вам ще не завойованих вершин. Дякую за розмову.


Микола Марфула: «Тягаю «залiзо» вже 17 рокiв i жодного разу не пошкодував про свiй вибiр»

"ВК" у PDF