Світловодський район
Інтерв’ю

Не проходьте мимо! За це можна й «сісти»

Не проходьте мимо! За це можна й «сісти»
Ненадання допомоги є неповагою до права людини на життя й безпеку. У цьому криється суспільна небезпека цього злочину.
Прибігає мужик до терапевта з болями у животі. — Вибачте, вже п’ята година — мій робочий день закінчився, — мовив лікар, виходячи з кабінету. — Але ж у мене дуже живіт болить. Що ж мені робити? Той дістає скальпель і встромляє в око нужденному: — Йдіть до окуліста — він до шостої приймає…

Цей чорний анекдот — гіпертрофоване відбиття реальності, у якій, звісно, так не буває. Але таке явище як ненадання допомоги тим, хто її конче потребує, трапляється. І нерідко… На зупинці лежить непритомний чоловік — всі проходять мимо, мовляв, п’яний; автівка врізалась у автівку (чи дерево), а перехожі, замість надання невідкладної допомоги постраждалим, починають "фоткати" пригоду на свої телефони… Вже не говорячи про те, коли трапляється втеча водія з місця пригоди — коли він збиває людину...

А між тим, говорить світловодський юрист Максим Патенко, такі дії підпадають під ряд статей Кримінального кодексу України, зокрема, 135, 136, 139… Сукупно їх можна назвати — ненаданням допомоги.

— То це означає, що кожний громадянин зобов’язаний рятувати якогось п’яничку, що розпластався на лавці або на газонній травичці?

— А може, то не п’яничка? Може, серцевий напад у людини?.. Знаєте, чим людина відрізняється від тварини? Саме тим, що готова прийти на допомогу тому, хто її потребує. І ненадання такої допомоги є неповагою до права людини на життя, здоров’я та безпеку. У цьому криється суспільна небезпека цього злочину. Так, злочину — як трактується переліченими вище статями Кримінального кодексу. Тож вашим обов’язком, якщо ви, звісно, не медпрацівник, є принаймні виклик бригади "швидкої допомоги", яка вже достеменно визначить: чи то людина у стані алкогольного сп’яніння, чи у неї серцевий напад абощо. Але зауважу, що і до п’яної людини медики мають ставитись як до такої, що опинилася у небезпеці.

— То виходить, якщо перехожий не викликав "швидку" до п’яного, що задрімав на вулиці, а той взяв та й помер, то цього перехожого можуть і "посадити"?

— Кожен випадок індивідуальний. Тим більше — наведений вами. Щоб довести склад злочину потрібні свідки або фото чи відео з камер спостережень та інші докази. Тому, позбавлення волі у такому випадку дуже проблематичне. Чого не скажеш про водія, який, наїхавши на пішохода, зник з місця пригоди — тут додається ще й 286 стаття ККУ: порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом. Тут, якщо загинула людина, порушник може бути позбавлений волі на строк від трьох до восьми років.

— Ну з громадянами зрозуміло. А от чи можна, за тяжкістю порушення, порівнювати медиків із шоферами?

— За великим рахунком, так. Адже за статтею 78 "Основ законодавства України про охорону здоров’я", медичні і фармацевтичні працівники, цитую: "зобов'язані сприяти охороні та зміцненню здоров'я людей, запобіганню і лікуванню захворювань, надавати своєчасну та кваліфіковану медичну і лікарську допомогу та безоплатно надавати відповідну невідкладну медичну допомогу громадянам у разі нещасного випадку та в інших екстремальних ситуаціях". Замічу, незалежно від того, вихідний чи робочий у них день. Бо ж Клятва Гіппократа зобов’язує. Але і тут є свої нюанси… Почнемо з того, що склад злочину з боку медпрацівника довести не так вже й просто — знову ж таки, в залежності від кожного конкретного випадку, потрібні докази: свідки, фото, відео, інше, а іноді медична експертиза. А ще є обставини, які вважаються поважними причинами ненадання допомоги. Наприклад, непереборна сила, крайня необхідність, відсутність необхідних ліків, медичного обладнання чи навіть — необхідної кваліфікації і знань. Це також стосується і звичайних перехожих, які поквапились надати допомогу. Наприклад, коли допомоги потребують кілька людей... Безумовно, на першочерговість допомоги заслуговує постраждалий, чий стан зовні виглядає як більш важкий, у порівнянні з іншими. Але, повторюю, лише — зовні. Або, коли до стоматологічної клініки звертається людина, яка на вулиці зламала руку. Разом з тим, дантисти зобов’язані викликати "швидку" та знеболити місце травми. Це ж, між іншим, стосується й аптек.

— До речі, крім аптек, зараз у нас "розвелося" й чимало приватних лікувальних закладів…

— … Приватні заклади зобов’язані надавати безоплатно екстрену медичну допомогу, тобто, ту, яка полягає у здійсненні медичними працівниками відповідно до закону невідкладних організаційних, діагностичних та лікувальних заходів, спрямованих на врятування та збереження життя людини у невідкладному стані та мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров'я… Якщо, на прикладі з переломом руки, неможливо прийти до приватної клініки, де є в наявності травматологічний кабінет, та попросити безкоштовно знеболити, вправити чи накласти гіпс. Вони можуть лише викликати "швидку".

У крайньому ж стані, коли на кону стоїть життя людини, виклик "швидкої" явно недостатній. І такі дії можна кваліфікувати як ненадання допомоги хворому медичним працівником. У таких клініках зобов’язані надати екстрену, безкоштовну медичну допомогу. Якщо ж цього не буде зроблено — винуватець ризикує бути оштрафованим до 50-ти неоподаткованих мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років. Якщо ж ненадання допомоги медпрацівником спричинило смерть людини, то така байдужість карається обмеженням волі на строк до чотирьох років або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

"ВК" у PDF