Світловодський район
Інтерв’ю

Світловодщина гостинно зустріла учасників експедиції "Ріка життя" (доповнено)

Світловодщина гостинно зустріла учасників експедиції "Ріка життя" (доповнено)
26 липня учасники унікальної пішохідної туристсько-краєзнавчої експедиції "Ріка життя" перетнули кордон Кіровоградської області і вступили на землі Світловодщини, де їх з запашним короваєм вітали представники Світловодської райдержадміністрації.
А вже наступного дня, 27 липня, учасники експедиції – Ігор Бадіон, Сергій Сердюк та його син Максим дійшли до Світловодська. Тут на них чекало кілька приємних зустрічей – з представником народного депутата Олеся Довгого пані Мариною, яка подякувала їм за ту важливу патріотичну місію, яку вони виконують, і вручила сертифікат від депутата на суму в 2 000 гривень, а згодом – із заступником голови Світловодської райдержадміністрації Володимиром Похіловим та місцевими журналістами, на запитання яких вони радо відповіли під час прес-конференції, що відбулася в адмінбудинку.

Як зізнався нам ініціатор експедиції і її керівник Сергій Сердюк, у той момент, коли вони ввійшли до рідної області, їх переповнили приємні емоції, навіть дихати стало легше! Яскравим свідченням того, що рідна земля додає сил, став той факт, що саме цього дня учасники експедиції встановили власний рекорд, подолавши 33 кілометри замість 20 запланованих.

«Зазвичай ми проходимо в день 18-20 кілометрів, згідно з розробленим графіком, але вчора, непомітно для себе, подолали більше 30, – розповів Сергій. – Було приємно і радісно подорожувати рідною землею».

Як і було заплановано, «Ріка життя» стартувала 2 липня біля села Кам’янки Ріпкінського району Чернігівської області – в місці, де Дніпро перетинає кордон України. І ось уже за плечима у учасників експедиції Чернігівська, Київська та Черкаська області, а попереду – Полтавська, Дніпровська, Запорізька та Херсонська. Кіровоградська виявилася якраз на півшляху до фінішу подорожі, який має відбутися у День Незалежності України, 24 серпня, у селі Рибальче Голопристанського району Херсонської області.

Подолавши половину маршруту, команда «Ріки життя» поділилася з нами своїми враженнями від побаченого: «Україна – дуже гарна, красива й велика країна! І в кожній області – свій ландшафт. Приміром, Чернігівщина – це первозданна і дика краса. Величні могутні ліси і великі болота. Там настільки дикі місця, що немає мобільного зв’язку навіть у селищах і адміністраціях, будинки 150-річної давнини... Дуже гарно, але, водночас, дуже безлюдно – за відсутності роботи люди залишають цей край. На відміну від Київщини і Черкащини – де, навпаки, відчувається близькість до мегаполісу. Так, на Київщині дуже гамірно, багато людей і багато забудов – все розподілено і розписано. Повернутися хотілося б, напевне, лише у місто Ржищев. Черкащина за ландшафтом дуже нагадує Кіровоградщину – такі ж пагорби й ліси… А вже коли дійшли до Світловодського району, то ніби додому потрапили! Гарна природа, немає масової вирубки лісів, як ми це бачили у Київскій і Черкаській областях, і, водночас, і розвинена інфраструктура. А головне – відчувається якась неймовірна енергетична сила. Єдиний мінус, який, на жаль, ми помітили – це цвітіння води. Але нам це не дуже заважало на нашому шляху».

Команда експедиції «Ріка життя» рухається чітко у відповідності з розробленим планом, ні на день не вибиваючись із запланованого графіку – ані дощі, ані сильна спека, ані навіть град не стають на перешкоді цим мужнім чоловікам. Не зважаючи на втому і випробування погодними умовами, безліч комарів у лісах і спартанські умови відпочинку, вони продовжують втілювати в життя заплановане, адже їх мрія – зробити дарунок рідній країні з нагоди ювілейної дати і показати всім українцям і всій світовій спільноті, яка велика і красива наша країна.

«Дійсно, спочатку було складно, але зараз ми об’єдналися в єдину злагоджену команду і всі ці випробування даються нам набагато легше. Сьогодні ми більше шуткуємо над собою, а не жаліємося, як нам важко! Хоча подолати себе, піднятися і зробити перший крок після нетривалого відпочинку, особливо з важким рюкзаком за плечима, особисто мені буває інколи дуже важко, – зізнається Сергій. – Але я впевнений, треба долати себе, виходити із зони комфорту і відкривати для себе нові горизонти!».

Водночас, учасники експедиції вивчають принади рідної землі та своїм вчинком популяризують активний спосіб життя. А ще – планують на підставі побаченого скласти карти цікавих туристичних маршрутів, до речі, і у Світловодському районі також. «Я бачу великий потенціал у розвитку пішохідного туризму у Світловодському районі, – говорить організатор експедиції. – Необхідно лише розробити цікаві туристичні маршрути, і ми готові допомогти в цьому».

Разом з командою проекту «Ріка життя», землями Світловодського району подорожував і начальник відділу культури і туризму районної державної адміністрації Микола Середенко, який зміг на собі відчути непрості іспити пішохідного туризму. За розробленим ним маршрутом, учасники експедиції пройшли мальовничими куточками Світловодського району та навіть покаталися на крейсерській яхті, яка доправила мандрівників від Московської гори до яхт-клубу «Кристал».

«Зізнаюся, що навантаження дійсно дуже велике, – зазначив під час прес-конференції Микола Середенко. – Навіть маючи досвід походів територією Світловодського району, коли я пройшов з учасниками експедиції в їхньому форматі, можу сказати, що це реально дуже складно. Вчора, чесно кажучи, ледве подолав запланований маршрут. Після 30 кілометрів ноги так гули, що пів ночі просто не міг заснути. Але сьогодні вранці, після спілкування з хлопцями і обміну думками, я відчув, що починаю отримувати задоволення від подорожі. А зараз навіть починаю ностальгувати за тим, що моя історія й цій мандрівці закінчується».

Дійсно, спілкуючись із учасниками експедиції, ми також відчули цей неймовірний заряд позитиву і гарного настрою, який вони несуть. Можливо, тому і люди на їх шляху зустрічаються привітні й гостинні.

«Дійсно, люди дуже привітні, бажають добра і готові поділитися всім тим, що у них є», – зазначає Сергій. «Замість однієї картоплинки виносять цілий мішок», – додає, посміхаючись, його син Максим. Для хлопця це перша подібна подорож, але він з мужністю витримує всі іспити цієї довготривалої пішохідної мандрівки: «Особисто для мене ця мандрівка – важлива подія в культурному плані. Мені цікаво знайомитися з людьми і побачити, які різні люди живуть в різних областях нашої країни, які в них різні культурні цінності, які культурні події відбуваються. І я бачу, що деякі люди розвиваються, а деякі «застрягли» у своєму розвитку і я хочу побажати нашій молоді йти вперед і розвиватися культурно, бо нам цього дійсно не вистачає».

Поділилися мандрівники з журналістами і секретами свого щоденного раціону – з ранку лише легка їжа, як-то вівсянка з медом та чай і, обов’язково, вітаміни та мінерали. Упродовж дня – вода, чай та галетне печиво «Марія», а вже ввечері – повноцінна вечеря, приготована на відкритому вогнищі. Сублімоване м’ясо, як втім і продукти швидкого приготування, учасники експедиції купують у супермаркетах міст, повз які проходять, а от свіжими овочами з ними охоче діляться місцеві мешканці. Головне ж – повна відсутність алкоголю та тютюну, адже туристи не курять і не зловживають алкогольними напоями.

У своїй мандрівці чоловіки побачили багато цікавих місць і незабутніх пейзажів, але найбільші враження, за їх словами, на них справили люди – мешканці усіх областей, якими вони подорожували. Усюди на своєму шляху учасники експедиції відчували теплий прийом і розуміння, щиру підтримку і допомогу.

Аби віддячити тим, хто допоміг їм у цій подорожі, вони підготували спеціальні іменні сертифікати учасників експедиції. Зі словами подяки за підтримку отримала такі сертифікати і ми, адже «Вісник Кіровоградщини» одним із перших розповів про експедицію.

Поділившись враженнями від побаченого впродовж мандрівок, учасники експедиції виконали важливу місію – набрали у спеціальні колби фрагменти світловодської землі. Як пояснив нам Сергій Сердюк, окрім іншого, «Ріка життя» бере участь в акції «Курган єдності», започаткованій Всеукраїнською організацією «Спас». Цей унікальний Курган наразі створюється на Верхній Хортиці, на правому березі Дніпра, в селищі, де знаходиться 700-річний дуб. Саме сюди мандрівники звозять землю з усього світу. Та найбільше зразків землі привезе на Велику Хортицю «Ріка життя», адже учасники експедиції беруть зразки на кожній своїй стоянці. Відправилася на Запоріжжя і світловодська земля.
Світловодщина гостинно зустріла учасників експедиції "Ріка життя" (доповнено)
Світловодщина гостинно зустріла учасників експедиції "Ріка життя" (доповнено)
Світловодщина гостинно зустріла учасників експедиції "Ріка життя" (доповнено)
Світловодщина гостинно зустріла учасників експедиції "Ріка життя" (доповнено)
Світловодщина гостинно зустріла учасників експедиції "Ріка життя" (доповнено)
Світловодщина гостинно зустріла учасників експедиції "Ріка життя" (доповнено)
Світловодщина гостинно зустріла учасників експедиції "Ріка життя" (доповнено)
Світловодщина гостинно зустріла учасників експедиції "Ріка життя" (доповнено)
Світловодщина гостинно зустріла учасників експедиції "Ріка життя" (доповнено)

"ВК" у PDF