---
Інтерв’ю

Олесь Довгий вважає, що повністю скасовувати депутатську недоторканність не можна

Олесь Довгий вважає, що повністю скасовувати депутатську недоторканність не можна
Україні рано скасовувати депутатську недоторканність, інакше буде знищений навіть натяк на опозицію. Таку думку Hubs висловив народний депутат із групи «Воля народу» Олесь Довгий.
На його думку, в Україні перекручена сама ідея депутатської недоторканності. «В Україні прийнято вважати, що депутату потрібен мандат як «дах» від можливих претензій правоохоронних органів. Тобто на весь термін дії мандата народний обранець відчуває себе недосяжним для прокуратури, міліції, СБУ та інших правоохоронців. У той же час за кордоном недоторканність потрібна депутатам для того, щоб вільно висловлювати свою точку зору і не нести за це відповідальності», - підкреслив депутат.

Він нагадав, що в усьому світі депутатська недоторканність розділяється на імунітет і індемнітет. Перший передбачає якраз захист від правоохоронних органів, а другий - відсутність відповідальності за висловлювання і вільне голосування.

«Коли огульно кажуть - давайте знімемо недоторканність, я вважаю це популізмом. Можливо, потрібно розглянути можливість зняття з депутатів імунітету. Деякі парламентарії дійсно приходять в парламент виключно для того, щоб сховатися від силових структур і зберегти свій бізнес. Але от знімати недоторканність в частині індемнітету я вважаю неприпустимим. Адже парламентарій за службовим обов'язком висловлює досить широкі погляди, які не всім подобаються. Уявіть, що буде, якщо за кожне слово можна буде притягнути депутата до відповідальності! Так можна просто вбити будь-яку опозицію», - підкреслив парламентарій.

При цьому депутат вважає, що це питання ще довго не буде поставлене на голосування.

«Це питання популярне в суспільстві, більшість людей вважає, що депутати не повинні бути такими собі небожителями, і вони повинні відповідати за злочини так само, як і звичайні громадяни. І на цій темі зручно спекулювати. Але політики вже 10 років під час передвиборних кампаній обіцяють вирішити це питання. І справа дійшла поки тільки до законопроекту, який, незважаючи на схвалення Конституційного суду, навіть не вносився в зал. Його і не внесуть, тому що немає гарантії 226 голосів. І потрібно чесно про це говорити», - заявив Олесь Довгий.

"ВК" у PDF