Світловодський район
Інтерв’ю

Строкова військова служба — конституційний обов’язок громадянина

Строкова військова служба — конституційний обов’язок громадянина
В Україні стартував черговий призов на строкову військову службу. І щоб дізнатись всі особливості цьогорічної призовної кампанії ми завітали до військового комісара Світловодського ОМВК підполковника Грінченка Миколи Миколайовича.
— Миколо Миколайовичу, вже другий рік поспіль молодь призивається на строкову військову службу в умовах рік особливого періоду. Розкажіть про особливості цьогорічного весняного призову строковиків?

— Перш за все, я хочу наголосити, що змінились умови призову. Цього року стали жорсткішими умови прийняття на строкову військову службу. Тепер з кожним призовником працює психолог, який визначає психологічну придатність молоді до служби в Збройних Силах. Тож для того, щоб потрапити у військо тепер недостатньо бути фізично здоровим. Крім того, як і в минулому році, громадянам, які не досягли 20 років надано тимчасову відстрочку, тому і цьогоріч на строкову військову службу призиваються особи віком від 20 до 27 років. Крім того, як і раніше за громадянами, які офіційно працевлаштовані, зберігається робоче місце, виплачується середньомісячна заробітна плата і одноразова грошова допомога у розмірі двох мінімальних заробітних плат.

— З початком військового конфлікту на сході України рівень патріотизму серед громадян виріс у рази. А чи є факти ухилення призовників від виконання свого конституційного обов’язку?

— На жаль, явище ухилення від призову на строкову військову службу і досі існує. На Світловощині також є несвідомі громадяни, які не з’являються за викликом до військового комісаріату. Та я хочу попередити, що за ухилення від призову на строкову службу передбачена кримінальна відповідальність. Наші працівники формують списки громадян, які систематично ухиляються від призову і передають їх до органів Національної поліції, яка доставить порушників законодавства до військового комісаріату для проходження медичної комісії. Ще хочеться звернути увагу на категорію громадян, які мають законне право на відстрочку від призову, але не бажають приносити підтверджуючі документи. Таких громадян ми також змушені вносити до списку. Тож я закликаю всіх, хто має законні підстави на відстрочку, з’явитись до військового комісаріату і надати відповідні документи.

— Які особливості проходження строкової військової служби?

— Починаючи з 2015 року, підхід до проходження громадянами строкової військової служби змінився. Крім того, що було збільшено термін проходження служби до 18 місяців, було суттєво збільшено видатки на бойову підготовку. Змінились норми матеріального забезпечення і кожен військовослужбовець отримує все спорядження і військову форму за рахунок держави, починаючи від шкарпеток, закінчуючи зимовими речами. Крім того, кожен військовослужбовець строкової військової служби після 11 місяців служби може підписати контракт терміном на 6 місяців і отримувати місячне грошове забезпечення у розмірі від 7 тис. грн.

— З якими основними проблемами ви зіткнулись під час цьогорічного весняного призову?

— Головною проблемою є те, що громадяни призовного віку не усвідомлюють, що строкова військова служба — це, в першу чергу, виконання свого конституційного обов’язку. У нас сьогодні є модним докоряти і жалітись, що держава не захищає наших прав. Та коли кожен з нас буде ухилятись від своїх обов’язків, особливо від служби в армії, ми ніколи не зможемо навчитись захищати наші сім’ї і наших близьких. Адже кожен чоловік це, в першу чергу, захисник, а завданням строкової військової служби якраз і є навчити юнаків захищати свою Батьківщину і громадян України. Тож мені хотілося, щоб кожен призовник, який ухиляється від служби, зрозумів — у Збройних Силах України їх навчать бути справжніми захисниками, а строкова військова служба є конституційним обов’язком кожного.

"ВК" у PDF