---
Надзвичайні події

Зворотний бік осені

Зворотний бік осені
Осінь - це пора жовто-багряного листопаду та масового спалювання опалого листя, сухої трави, гілля тощо. Незважаючи на щорічні публікації та заклики, спалювання листя вже стало “доброю” звичкою переважної більшості мешканців області.
Але напевно ніхто з них навіть не замислюється над питанням щодо шкоди спалювання рослинних залишків для здоров’я людини та стану довкілля, а також наслідків такої діяльності, які можуть бути надзвичайно небезпечними.

Під час згорання рослинних залишків утворюється дим, до складу якого входить пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, які можуть бути причиною загострення чи виникнення хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів.

В тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопірен, що є найбільш типовим хімічним канцерогеном навколшнього середовища. Бензопірен небезпечний для людини навіть в малих концентраціях, є одним з найнебезпечніших вуглеводнів та здатен викликати у людини онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Найчастіше випадки паління спостерігаються на території приватних домоволодінь. Особливо небезпечним є спалювання на присадибних ділянках рослин, які були оброблені хімічними речовинами. Також з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття: поліетиленові пакети, пластикове сміття при згоранні яких в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук здатних викликати онкологічні захворювання. Часто біля вогнищ можна побачити дітей, вплив диму на їх організм особливо небезпечний. Шкідливі домішки, при попаданні в органи дихання разом з повітрям, стають причиною виникнення захворювань дихальних шляхів, серцевих нападів, алергічних реакцій.

Альтернативою спалювання листя є його компостування. Цей простий метод є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить здоров’ю людей та довкіллю, дозволяє підвищити родючість грунту та зменшити його щільність.

Шановні мешканці області, закликаємо Вас дбати про власне здоров’я та навколишнє природне середовище, адже згідно з даними статті, що опублікована газетою “Гардіан” з посиланням на дослідження групи вчених Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) — рівень смертності від забруднення повітря в Україні найвищий в світі і складає 120 смертей на 100 тисяч населення.

Т. Скапа, завідувач відділу епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань.

Н. Синько, фельдшер-санітарний відділу епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань.

"ВК" у PDF