---
Надзвичайні події

Правоохоронці нагадують: розмовляти по мобільному телефону за кермом – небезпечно

Правоохоронці нагадують: розмовляти по мобільному телефону за кермом – небезпечно
Під час розмови по мобільному телефону реакція людини сповільнюється на одну секунду. Тож водію потрібно значно більше часу для реагування на складну дорожню ситуацію. Внаслідок цього гальмівний шлях збільшується приблизно на 25 метрів.
Однак більшість водіїв не звертає увагу на такі «дрібниці». Між тим, практично всі водії, за невеликим винятком, схильні до ефекту перемикання уваги з керування автомобілем на розмову. Увага концентрується на смузі руху, а периферійна інформація ігнорується.

Згідно з Правилами дорожнього руху, водіям категорично забороняється користуватися засобами зв’язку, тримаючи їх у руці (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання).

Відповідальність за порушення заборони користуватися засобами зв’язку, тримаючи їх у руці, визначається статтею 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а відтак карається штрафом на суму 425 гривень. Якщо при цьому виникне аварійна ситуація, штраф може збільшитися до 850 гривень, а порушника можуть позбавити права керування транспортними засобами на термін від 6 до 12 місяців.

Водночас закон не забороняє користуватися пристроями «hands free», оскільки водій має можливість керувати транспортним засобом, використовуючи обидві руки.

Правоохоронці нагадують водіям – ви несете відповідальність не тільки за себе, але й за безпеку оточуючих. Тож бути відповідальними та уважними за кермом – ваш обов’язок.

"ВК" у PDF