Світловодський район
Надзвичайні події

Травень – з випадками ботулізму і грибними отруєннями

Травень – з випадками ботулізму і грибними отруєннями
Після ласувань смаколиками деякі жителі Кіровоградщини опинилися на лікарняних ліжках
На першотравневі свята дві жительки Світловодська після вживання в’яленої риби опинились на лікарняних ліжках. Жінки були в одній компанії, пригощались в’яленою рибою, придбаною на стихійному ринку в Полтавській області. У лікувальному закладі їм був встановлений діагноз: ботулізм середнього ступеню важкості.

А напередодні свят у Гайворонському районі на ботулізм захворіли брат і сестра, які разом із батьками ласували вдома рибною консервою домашнього виготовлення.

Усі постраждалі пройшли курс стаціонарного лікування.

Тепла погода з дощами сприяє появі перших дикорослих грибів. На жаль, чимало мешканців нашої області забувають про небезпеку, яку можуть являти гриби для здоров’я людини. Так, у смт Власівці Світловодського району двоє людей отруїлися дикорослими грибами. У лісосмузі селища вони назбирали грибів, схожих на печериці та рядовки, приготували їх, пообідали. Через дві години чоловіку і жінці стало зле і каретою швидкої медичної допомоги, з ознаками харчового отруєння, вони були доправлені до Світловодської ЦРЛ. Там постраждалим встановили діагноз: отруєння дикорослими грибами. Стан постраждалих розцінювався як важкий, їм була надана перша медична допомога, але через складне фінансове становище потерпілі самовільно залишили медичний заклад, не долікувавшись.

Гриби також можуть стати причиною загострення захворювань шлунково-кишкового тракту. Жителька Кіровоградського району через кілька годин після вживання сморчків відчула нездужання. У лікувальному закладі, куди звернулася жінка, їй був встановлений діагноз: загострення хронічного гастродуоденіту. Хвора пройшла відповідне лікування за місцем проживання.

Нагадуємо: продукція домашнього виготовлення - копчена, в'ялена, консервована, а також придбана на стихійних ринках, що реалізується приватними особами, становить високий ризик для здоров¢я людини (а при діагнозі ботулізм – і для життя). Профілактика цього захворювання полягає в захисті харчових продуктів від будь-якого забруднення (хімічного, мікробіологічного). Чітке дотримання технологічних і санітарних вимог при виготовленні продукції – це гарантія захисту від захворювання.

Не забувайте також, що харчова цінність грибів невелика. Тому не наражайте себе на небезпеку, збираючись поласувати грибною стравою.

Станом на 25 травня ц.р. в області зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм із п’ятьма постраждалими, смертельних випадків немає, та один випадок отруєння дикорослими грибами з двома потерпілими.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF