Світловодський район
Влада

Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині

Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Публічний звіт голови Світловодської райдержадміністрації Сергія Твердовського «Про підсумки економічного і соціального розвитку Світловодського району за 2016 рік» відбувся у Микільському будинку культури 17 березня і тривав, разом з обговоренням, 45 хвилин.
Такій оперативності сприяла холоднеча у залі, добра підготовча робота і сучасні технології. Управління економіки РДА, на чолі з Наталією Гаврилюк, узагальнило інформацію всіх відділів і підготувало слайдову презентацію, за допомогою якої доповідачу залишалося лише швидко коментувати те, що всі присутні могли бачити на великому екрані.

Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині

Що ж цікавого для мешканців міста і району було у тому звіті?

ЕКОНОМІКА І ФІНАНСИ

У 2016 році спостерігалися позитивні темпи економічного і соціального розвитку району, зокрема доходи місцевих бюджетів (без трансфертів) зросли на 180,08% до попереднього року. Відбулося зменшення податкового боргу на 438,2 тис. грн.

За 2016 рік підприємствами району освоєно 186,2 млн. грн. капітальних інвестицій, що майже вдвічі більше, ніж у 2015 році. Обсяг капітальних інвестицій у розрахунку на одну людину, що зареєстрована в районі, становить 14 тис. 980 грн.

На нові робочі місця працевлаштовані 85 працівників, здається небагато, але це становить 141,7% до завдання на 2016 рік.
Світловодський район піднявся з 19-го місця на четверте серед районів області (а їх 21!) за підсумками розвитку у 2016 році, тобто увійшов у першу п’ятірку.

До загального фонду районного бюджету додатково надійшло 8,5 млн. грн., що збільшило виконання бюджету на 171,2%. Це стало можливим, у першу чергу, завдяки додатковим надходженням від сплати податку на доходи фізичних осіб та від доходів платників податку оренди земельних паїв.

ПРОМИСЛОВІСТЬ І АГРАРНЕ ВИРОБНИЦТВО

У 2017 році до облікового кола підприємств промисловості району включено Філію «Кременчуцька ГЕС» ПАТ «Укргідроенерго». Підприємством очікується залучити 89,0 млн. грн. власних коштів на проведення модернізації своїх потужностей. Очікуваний обсяг реалізованої промислової продукції підприємств району у 2017 році може зрости до 537,2 млн. грн.

Аграрне виробництво відіграє головну роль в економіці району і в останні роки демонструє стабільне збільшення обсягів виробництва. У галузі активно працюють 68 сільськогосподарських підприємств. У районі нараховується 43,4 тис. га ріллі, з них 76,0% орендують сільськогосподарські підприємства різних форм власності, решта знаходиться в особистих селянських господарствах.

РОЗВИТОК ТЕРИТОРІЇ

Завдяки тісній співпраці районної державної адміністрації з народним депутатом України Олесем Довгим, обласною державною адміністрацією, депутатами районної ради, органами місцевого самоврядування, соціально спрямованим бізнесом за останній рік район отримав значну підтримку з боку держави. Так, близько 8 млн. грн. надійшло з державного бюджету України, зроблено важливий крок у напрямку проведення капітальних ремонтів, реконструкції і будівництва об’єктів соціальної сфери.

Розвиток соціальної сфери неможливий без розвитку промисловості і агропромислового комплексу. Тож, минулого року оновлено матеріально-технічну базу в управлінні каналу «Дніпро-Інгулець» на суму 1,4 млн. грн., а саме: новим трактором «New Holand», тракторним причепом, подрібнювачем гілок та відвалом для снігу. На підприємстві встановлено новий дизель-генератор для аварійного забезпечення електроенергією каналу.

Для збільшення обсягу реалізації продукції (сичужних сирів) підприємство «НАК» проводить модернізацію виробничих потужностей, постійно розширює асортимент та ринок збуту продукції через мережі торгівлі.

Головним для районної влади залишається розвиток території, а основними пріоритетами є: відродження внутрішнього водного транспорту та збільшення вантажних і пасажиропотоків внутрішніми водними шляхами; зариблення водних ресурсів відповідно до порядку штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання; відновлення автомобільних шляхів; розвиток переробної промисловості; надання якісних освітніх послуг; розвиток туризму; впровадження нових технологій в галузі відновлювальної енергетики.

У галузі культури та туризму фермерське господарство «Гвіса» та приватне підприємство «Поліна» створює три культурно-туристичні об’єкти: зону відпочинку на березі Дніпра (вартість проекту — 1,9 млн. грн.); парк відпочинку та оздоровлення (1,3 млн. грн.); «Історично-козачий комплекс» (1,5 млн. грн.).

Реалізація інвестиційних проектів у сільському господарстві не менш вагома. Так у 2016 році ФГ «Корида» розпочато реалізацію проекту будівництва корівника на 120 голів, площею 1200 кв.м. (4,0 млн. грн.).
ПП «ВК і К» завершило реконструкцію частини будівлі цеху по переробці овочів у
с.Микільське (3,0 млн. грн.) та будівництво майстерні у с.Павлівка (5,0 млн. грн.).

У 2016 році на реалізацію проекту переоснащення машинно-тракторного парку у галузі сільського господарства у Світловодському районі передбачалося 3,0 млн. грн., але фактично залучено 27,3 млн. грн.

Приватним підприємством «ЕФЕКТ» оновлено техніку для ремонту вулично-дорожнього покриття району на суму понад 2 млн. грн., яка, сподіваємось, буде використовуватись для ремонту доріг районного та обласного значення.

У 2016 році за рахунок коштів державного бюджету, які були залучені за сприяння Олеся Довгого, на умовах співфінансування з районним та сільськими бюджетами було розпочато і завершено 3 проекти: капітальний ремонт приміщення Подорожненського НВК (5,4 млн. грн.); заміна теплотраси Григорівської школи (764,5 тис. грн.); будівництво водопровідних мереж для забезпечення водопостачання в с. Озера (2,1 млн. грн.).

У минулому році за сприяння народного депутата з державного бюджету України було додатково виділено 600,0 тис. грн. на придбання медичного, спортивного, соціально-культурного обладнання та інвентарю. За рахунок цих коштів було придбано проектор для Великоскельовської школи, принтер для Захарівського НВК, спортивний інвентар для занять з Хортингу у селах Федірки та Павлівка, замінені вікна на енергозберігаючі в Григорівській школі. Для медичних закладів придбані електрокардіографи, стерилізатори, сумки лікаря. Придбано павільйони для зупинок громадського транспорту в селах Микільське та Озера; майданчик для дитячого дошкільного закладу «Сонечко» в селі Глинськ, твердо-паливний котел для клубу у селі Вільне.

Завдяки перевиконанню районного бюджету у 2016 році, район долучився до співфінансування ремонтних робіт обласної дитячої лікарні (350 тис. грн.). Перераховано 250 тис. грн. на придбання приставки до апарату ультразвукової діагностики і рентген апарату для обстеження ротової порожнини Світловодській центральній районній лікарні. За допомогою цього обладнання абсолютно безкоштовно зможуть обстежуватися допризовники та військовослужбовці, які виявили бажання проходити службу у лавах Української Армії, а також усі без винятку сільські жителі. Не менш важливою стала участь РДА у спільному з містом Світловодськ фінансуванні проекту придбання кисневої установки для районної лікарні.

Упродовж минулого року із сільських бюджетів було виділено понад 2 млн. грн. на співфінансування ремонтних робіт об’єктів соціальної сфери.

МЕДИЦИНА

Збережено медичну мережу району. Працює 6 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 1 фельдшерсько-
акушерський та 13 фельдшерських пунктів. Протягом 2016 року за рахунок усіх джерел фінансування покращено матеріально-технічну базу галузі та проведено ремонтні роботи у Павлівській, Микільській, Озерській, Глинській амбулаторіях, Великоскельовському та Захарівському фельдшерських пунктах на суму 768,5 тис. грн.

ОСВІТА

У трьох загальноосвітніх навчальних закладах навчаються 1094 дитини шкільного віку. Розпочато реформування освітньої галузі району, метою якого є покращення якості надання освіти, а не закриття навчальних закладів. Районною радою прийняті рішення про утворення Павлівського, Григорівського та Великоандрусівського навчально-виховних об’єднань. Павлівське навчально-виховне об’єднання зареєстроване, і школа працює у новому статусі. Протягом 2017 року планується закінчити процес реєстрації вищеназваних об’єднань та утворити Глинське навчально-виховне об’єднання.

У школах району організоване безкоштовне гаряче харчування учнів 1-4 класів, дітей пільгових категорій. Завдяки соціально спрямованим сільгосптоваровиробникам більшість шкіл мають можливість харчувати безкоштовно всіх своїх учнів. Школи району підключені до сучасної мережі Інтернет, мають автономне опалення, гаряче й холодне водопостачання та водовідведення. На умовах співфінансування, за рахунок коштів обласного і місцевих бюджетів, було придбано новий шкільний автобус вартістю 1320,0 тис. грн., всі учні району підвозяться безкоштовно. Павлівське НВО, Григорівська та Великоандрусівська школи, в рамках освітньої реформи та створення освітнього округу, отримали комп’ютерні класи та мультимедійне обладнання.

На базі шкіл району літом працювали пришкільні табори з денним перебуванням, у яких відпочили 715 учнів. З місцевого бюджету на підготовку до проведення відпочинку учнів у пришкільних таборах виділено 240,0 тис. грн.

Приділяється велика увага і позашкільній освіті: створено ДЮСШ, де діти району матимуть змогу займатися вітрильним спортом, хортингом, футболом та іншими видами спорту. У поточному навчальному році для вихованців Центру дитячої і юнацької творчості працюють 42 гуртки, у яких займаються 684 учня.

За 2016 рік фонди шкільних бібліотек поповнилися підручниками та художньою літературою на суму 189,3 тис. грн., з них 51,6 тис. грн. з місцевого бюджету. Збережено мережу дошкільних навчальних закладів, які відвідує 191 дитина.

СПОРТ

Значну увагу в минулому році було приділено розвитку спорту. Зокрема, на базі яхт-клубу обласна школа олімпійського резерву відкрила дитячу секцію вітрильного спорту, започатковано змагання з хортингу на «Кубок голови Світловодської РДА». Спортсменами району з різних видів спорту здобуто на районних змаганнях: 141 золоту, 117 срібних та 98 бронзових нагород; на обласних змаганнях: 11 золотих, 14 срібних та 17 бронзових нагород; спортсмени району брали участь у чемпіонаті України, чемпіонаті світу та кубках України з Хортингу, де здобули 10 золотих, 3 срібних та 6 бронзових нагород.

КУЛЬТУРА

У районі збережено мережу закладів культури: 21 клубний заклад, 16 бібліотек та 1 музей.

Представники району постійно беруть участь у Всеукраїнських фестивалях «Калиновий спів», «Вересневі самоцвіти». Підтверджено звання «народний» колективами районного будинку культури «Дніпряночка», «Відлуння» та «Мрія».

Відкрито філію Захарівського музею «Дніпро Світ», на базі якої працює інформаційно-туристичний центр Світловодщини. У селі Яремівка, Григорівської сільської ради, у рамках реалізації проекту «Світловодщина — край нашої мрії» відкрито та користується попитом туристичний об’єкт — «зелена садиба» «СОЛОМІЯ».

Працівниками відділу культури районної державної адміністрації було організовано та проведено більше 200 тематичних масових заходів з нагоди державних та професійних свят.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

Відповідно до районних програм соціальної підтримки з районного бюджету отримали матеріальну допомогу: учасники бойових дій у зоні АТО, члени сімей загиблих учасників АТО, поранені військовослужбовці, підшефна військова частина, інваліди та ветерани війни на загальну суму близько 400 тис. грн.

Виділено 600 тис. грн. на оздоровлення дітей, компенсацію пільгових перевезень та послуг зв’язку, соціальні послуги фізичним особам.

Діє територіальний центр соціального обслуговування, який опікується четвертою частиною населення району. Ним надаються 48 видів соціальних послуг. Активно працює Центр надання допомоги учасникам АТО. За підтримки РДА та бізнесу волонтерами організовано і проведено 17 поїздок в зону АТО та до підшефних військових частин, надано допомогу на суму близько 1 млн. грн. у вигляді продуктів харчування, спецодягу, запчастин, медикаментів, спецзасобів, побутової хімії, теплих речей.

«Тільки завдяки підтримці депутатів районної та сільських рад, сільських голів, керівників підприємств та установ району, сільгосптоваровиробників та громадськості нам вдалося досягти таких результатів. Світловодська РДА висловлює слова щирої вдячності за постійну допомогу та підтримку у реалізації соціально значимих проектів… Приємно працювати з вами пліч-о-пліч задля підвищення добробуту жителів Світловодщини», — такими словами закінчив свою промову Сергій Твердовський, тож і не дивно, що кожен виступаючий в обговоренні звіту дякував народному депутату України Олесю Довгому та голові РДА за плідну співпрацю.

Голова райради Роман Домбровський, Микільський сільський голова Володимир Щукін, Григорівський сільський голова Надія Невкрита, депутат райради, директор Федірківської школи Микола Хоменко, директор ТОВ «Мас-Агро» Іван Середа, сімейний лікар Юрій Мірошников були одностайними щодо однієї важливої думки: за короткий період роботи Сергію Твердовському вдалося згуртувати велику команду справжніх патріотів Світловодщини, яка плідно працює на розвиток району.
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині
Світловодський район — у п’ятірці кращих на Кіровоградщині

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF