Новгородківський район
Влада

На Кіровоградщині триває модернізація мережі дошкільних та загальношкільних навчальних закладів

На Кіровоградщині триває модернізація мережі дошкільних та загальношкільних навчальних закладів
Цього року в області вжито багато заходів стосовно створення оптимальної мережі навчальних закладів, що дасть змогу підвищити рівень доступності та якості надання освітніх послуг. Про це повідомив під час щотижневої апаратної наради начальник управляння освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський.
За інформацією посадовця, сьогодні в області працює 1090 закладів освіти, у яких навчається близько 240 тисяч осіб. Зокрема, на Кіровоградщині функціонує 508 дитсадків, 458 шкіл, 67 позашкільних, 24 професійно-технічних та 33 вищих навчальних заклади. Дошкільну освіту сьогодні в області здобувають 32,5 тисячі дітей.

Оскільки в останні роки спостерігається тенденція до зростання кількості дошкільнят, проводяться заходи щодо створення в дитсадках додаткових місць. Так, цього року на Кіровоградщині відкрито 2 нових ДНЗ у селищі Новгородка та в селищі Нова Прага Олександрійського району, 3 дошкільні відділення у навчально-виховних комплексах сіл Олено-Косогорівка і Червоний Яр Кіровоградського району та в селі Андріївка Добровеличківського району. Також відкрито 13 додаткових груп у ДНЗ та групу короткотривалого перебування з підготовки дітей старшого дошкільного віку. Як наслідок, цього року 406 дошкільнят області отримали можливість здобувати освіту. За рівнем доступності до дошкільної освіти Кіровоградщина посіла 6 місце в загальнодержавному рейтингу.

Чимало зроблено цього року і стосовно створення оптимальної мережі загальноосвітніх закладів з метою підвищення якості освіти. Так, в області створено 18 опорних шкіл та 64 філії у Голованівському, Вільшанському, Новоархангельському, Компаніївському, Петрівському, Олександрівському, Олександрійському районах. Прийнято рішення районними радами про створення ще 10-ти опорних шкіл у Гайворонському, Новгородківському та Маловисківському районах. За показником створення опорних шкіл наша область на 2-му місці в Україні.

З метою підтримки функціонування опорних шкіл 63 загальноосвітнім навчальним закладам передано нові мультимедійні інтерактивні комплекси, також придбано 33 навчальні комп’ютерні комплекси та 28 шкільних автобусів для підвезення дітей з сільської місцевості. На сьогодні підвезенням від філій до опорних навчальних закладів забезпечені 239 учнів.

Внаслідок цих заходів, зросла середня наповнюваність класів у школах області до 16 осіб, зменшилася кількість дітей, що були змушені навчатися за індивідуальною програмою, також знижено відсоток нефахового викладання предметів педагогами. На сьогодні вже є напрацювання, відповідно до яких на Кіровоградщині у майбутньому буде функціонувати 110 опорних шкіл з філіями.

"ВК" у PDF