Знам’янський район
Влада

Суботцям запропонований генеральний план села

Суботцям запропонований генеральний план села
Начальник відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації Т.Бабіч провела перше засідання оновленого складу архітектурно-містобудівної ради при районній державній адміністрації. Під час засідання було розглянуто проект генерального плану населеного пункту села Суботці.
Т.Бабіч ознайомила присутніх зі складом, положенням діяльності та організацією роботи архітектурно – містобудівної ради. Член Кіровоградської обласної організації Національної спілки архітекторів України, сертифікований архітектор Ю. Пенязь ознайомив присутніх з проектом генерального плану села Суботці та процесом його розробки.

Суботцям запропонований генеральний план села

Генеральний план – це найбільш важливий і принциповий документ щодо розвитку населеного пункту та визначення меж і функціонального призначення земельних ділянок. Виключно після затвердження генплану можливе використання земель за новим функціональним призначенням.

На стадії виконання генерального плану розраховуються і визначаються джерела та мережа водопостачання, способи каналізації, канали водовідведення, електричні джерела живлення і мережі.

Генпланом моделюється і прогнозується розвиток транспортної мережі, резервуються необхідні для перспективи профілі вулиць і магістралей. Якщо в існуючому населеному пункті транзитна автодорога проходить наскрізь, дуже важливо запроектувати об’їзну дорогу, щоб винести потік транспорту за межі сільських територій. Це вплине на безпеку проживання, загальний клімат у населеному пункті.

Безумовно, завданням генплану є не тільки сприяти розвитку населеного пункту, але й максимально зберегти цінні риси й особливості існуючої забудови, історичні та археологічні пам’ятки, особливо цінні ділянки природи у частині унікальних теренів, водних об’єктів і рослинного світу, а іноді це й біоценози диких тварин і птахів. У той же час, зберігаючи унікальні планувальні особливості існуючого населеного пункту, розробники плану повинні завдяки інструменту генплану доводити рівень проживання людей до сучасних стандартів в частині розширення інженерних мереж, а через це розмірів вулиць в червоних лініях, розробки планів із закриття екологічно небезпечних об’єктів, поліпшення зонування територій, створення додаткових об’єктів сервісу тощо.

За підсумками розглянутого питання членами архітектурно – містобудівної ради було рекомендовано Суботцівській сільській раді та головному архітектору проекту розробити інженерно-технічні заходи цивільного захисту у складі генерального плану села Суботці. Головному архітектору проекту звернути увагу на розташування в генеральному плані пам’яток культури та археології в межах населеного пункту.

Загалом, архітектурно-містобудівна рада рекомендувала генеральний план села Суботці, після проведення громадських слухань, до затвердження в установленому чинним законодавством порядку.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF