Знам’янський район
Влада / Суспільство

Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках

Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках
Під керівництвом голови районної державної адміністрації О.Лукашова відбулася нарада з представниками Богданівської, Володимирівської, Дмитрівської, Трепівської, Пантазіївської та Суботцівської сільських рад району, на території яких розташовані багатоквартирні будинки.
Відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках» їх мешканці мали час до 01 липня 2016 року визначитися з тим, хто буде здійснювати управління їх будинками надалі.

На території Знам’янского району розташовано більше 50 багатоповерхових будинків, мешканці лише 5-ти – створили ОСББ. Якщо до 1 липня 2016 року в багатоквартирному будинку не було прийнято рішення про створення ОСББ, управління самими співвласниками чи обраним ними самостійно управителем, управління будинком здійснюватиме призначений органом місцевого самоврядування управитель.

Голова Богданівської сільської ради А. Іващук доповів, що мешканці 8 багатоквартирних будинків, розташованих на території Богданівської сільської ради, обрали самостійну форму управління співвласниками, якою передбачено, що усі рішення щодо управління багатоквартирним будинком приймаються на зборах співвласників. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком. Але даний спосіб управління може бути прийнятним, скоріш, для невеликих будинків, де власники самостійно можуть утримувати свій будинок, власними силами забезпечуючи його та прибудинкову територію в належному стані. У разі такого варіанта управління співвласники, як споживачі комунальних послуг, укладають договори на постачання комунальних послуг з їх постачальниками, які є природними монополістами у відповідних сферах (залежно від конструктивних особливостей конкретного будинку та ступеня благоустрою населеного пункту це може бути централізоване водопостачання та водовідведення, газо-, тепло-, електропостачання).

Рішення про те, що управління будинком здійснюватиме управитель, теж належить до виключної компетенції зборів співвласників. Вони вирішують, які саме функції будуть передані управителю. Управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору, який укладається строком на 1 рік.

За підсумками наради голова районної державної адміністрації О.Лукашов наголосив, що у випадках якщо ОСББ не створено та не визначена повноважена особа, до кінця 2016 року виконавчі комітети відповідних сільських рад на конкурсних засадах повинні призначити управителів багатокварними будинками та передати їм усю необхідну технічну документацію, як того вимагає норма чинного законодавства.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF