---
Влада / Суспільство

Майже 4700 заяв надійшло від учасників АТО на отримання землі

 Майже 4700 заяв  надійшло від учасників АТО на отримання землі
З початку року на Кіровоградщині від учасників АТО або членів їхніх сімей надійшло майже 4700 заяв на отримання земельних ділянок. Про це повідомив на апаратній нараді в облдержадміністрації в.о.начальника головного управління Держгеокадастру в області Олег Кудря, аналізуючи стан надання цій категорії населення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва чи для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд.
Із загальної кількості заяв від учасників АТО чи сімей загиблих воїнів на отримання земельної ділянки у власність, що надійшли до головного управління з початку року (4699), найбільше заяв зареєстровано щодо земель, розташованих на територіях Новомиргородського (684), Кіровоградського (495), Компаніївського (290), Олександрівського (278) районів.

За результатами розгляду заяв по 3173 з них прийнято позитивні рішення (видано накази про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність). Левова частка заяв стосується надання землі для особистого селянського господарства.

Разом з тим, як зазначив Олег Кудря, по 272 заявах (7% від загальної кількості) прийнято рішення про відмову в наданні дозволу на розроблення проектів землеустрою. Основною причиною відмов є невідповідність додатків, поданих до заяви, вимогам статті 123 Земельного кодексу України, а саме: масштаб та якість графічних матеріалів, на яких має бути зазначено бажане місце розташування, розмір земельної ділянки, не дають змоги визначити місце розташування цієї ділянки відносно навколишньої території та меж адміністративно-територіальних утворень.

Окрім цього, в деяких випадках заяви подаються на земельні ділянки, які ще перебувають в користуванні інших юридичних чи фізичних осіб або уже надані у власність іншим громадянам, що суперечить положенням частини п’ятої статті 116 Земельного кодексу України.
Є також випадки надходження заяв, у тому числі з погодженням місцевих рад, про надання однієї й тієї ж земельної ділянки двом або більше особам.

Для виправлення такої ситуації головним управлінням Держгеокадастру в області, зазначив його керівник, доручено управлінням та відділам у районах провести додаткову роз’яснювальну роботу з учасниками антитерористичної операції чи їх рідними щодо підготовки вищезазначених документів, а також надати їм, у разі потреби, методичну та практичну допомогу з даного питання.

Слід зазначити, що, окрім бажаючих взяти землю для ведення особистого селянського господарства, є охочі й зайнятися садівництвом. Такі заяви, зокрема, надійшли з Кіровоградського та Устинівського районів.

Олег Кудря також озвучив статистику виданих його відомством наказів про затвердження вже розроблених проектів землеустрою та відведення земельних ділянок у приватну власність учасникам АТО (членам їхніх сімей). У 2016 році таких наказів видано 1700 на загальну площу 3205 гектарів, а з початку проведення антитерористичної операції видано 2778 наказів на загальну площу 5143 гектари. Найбільше наказів – щодо земель, розташованих на територіях Кіровоградського (418), Новомиргородського (317) та Новоукраїнського (206) районів.


"ВК" у PDF