---
Влада

Підтримка експортного потенціалу промисловості – одне з основних завдань на 2016 рік

Підтримка експортного потенціалу промисловості – одне з основних завдань на 2016 рік
Сьогодні відбулося засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради за співголовування заступника голови облдержадміністрації Андрія Коломійцева, голови Федерації профспілок області Максима Баланенка та голови обласного об’єднання організацій роботодавців Павла Штутмана.
На порядок денний засідання було винесено кілька питань, стосовно яких Андрій Коломійцев під час вступної доповіді висловив позицію виконавчої влади. Зокрема, він зазначив, що всі запропоновані до розгляду питання – різнопланові, життєві й дуже актуальні. Щодо першого – виконання тристоронньої Угоди між облдержадміністрацією, об'єднанням роботодавців та Федерацією профспілок – посадовець наголосив, що сторонами соціального діалогу в рамках реалізації зазначеної Угоди минулого року вжито комплекс заходів, спрямованих на забезпечення соціально-економічного розвитку області. Серед вагомих результатів цих заходів – зростання обсягу виробництва валової продукції в агропромисловому комплексі, позитивна динаміка у таких галузях промисловості, як добувна, переробна, текстильна, збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів на 22,5%, зростання на 17,7% середньомісячної заробітної плати, а також проведення ремонту та реконструкції в обласних закладах охорони здоров'я та впровадження низки енергоефективних заходів.

Підтримка експортного потенціалу промисловості – одне з основних завдань на 2016 рік

– Як бачимо, кожна зі сторін, що підписали територіальну угоду, взяла на себе певні зобов’язання. При цьому, мета була поставлена спільна — забезпечення економічного зростання області, продуктивної зайнятості та гідної оплати праці людей, – наголосив Андрій Коломійцев.

Щодо питання надання житлових субсидій, яке також розглядали на засіданні, заступник голови облдержадміністрації повідомив, що в опалювальний період 2015 - 2016 років субсидії на житлово-комунальні послуги отримували близько 150 тисяч сімей області, що становить 35% від усіх домогосподарств і в 3 рази більше, ніж в опалювальний період 2014-2015 років (52 тис. сімей). Для надання субсидії на 2016 рік передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам у сумі 913,3 мільйона гривень, що в 3 рази більше, ніж у минулому році. Андрій Коломійцев також підкреслив, що робота з призначення житлових субсидій в області триває.

Одним із основних завдань на 2016 рік, яке зазначене в тристоронній Угоді, за словами заступника голови облдержадміністрації, є підтримка експортного потенціалу промисловості області та створення мотиваційно-заохочувального інвестиційного клімату. Це питання також розглядалося на засіданні. Детальну інформацію надала заступник директора департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Світлана Соломаха.

За її словами, в області діє програма, якою передбачено здійснення низки презентаційних, інвестиційних та виставкових заходів, спрямованих на формування позитивного іміджу Кіровоградщини та розгортання міжнародного і міжрегіонального співробітництва. У рамках програми здійснюється інформаційна підтримка місцевих товаровиробників області. Зокрема, суб'єктам господарювання області доводиться інформація щодо тематики та можливої участі в обласних, національних та міжнародних виставках, форумах, проведення іноземними компаніями тендерів на закупівлю товарів чи послуг, постійно оновлюються комерційні пропозиції підприємств та організацій області. Також проводяться організаційні заходи щодо сприяння суб’єктам господарювання у виході на нові ринки збуту та надаються консультації щодо оформлення ліцензій на експорт чи імпорт товарів.

Світлана Соломаха наголосила, що суб’єктів господарювання залучають до участі у виставково-ярмаркових заходах. Для цього в області створений і функціонує організаційний комітет з питань виставкової діяльності. Так, у вересні минулого року за сприяння облдержадміністрації в Кіровограді було проведено Міжнародну спеціалізовану виставку "Вода. Тепло. Будинок", під час якої були представлені кращі європейські практики, інноваційні підходи, сучасні технології та моделі управління в системі житлово-комунального господарства. У роботі виставки взяли участь представники майже 350 профільних підприємств, з яких 24 суб’єкти господарювання області. А в жовтні проведено Національну агропромислову виставку "АГРОЕКСПО-2015", до участі в якій залучено майже 100 підприємств та організацій області, що займали виставкову площу 2783 квадратних метри. На даний час здійснюється підготовка до проведення цьогорічної виставки "АГРОЕКСПО" і вже у статусі міжнародної.

Посадовець також поінформувала, що в області основними групами експорту товарів є жири та олії тваринного або рослинного походження, готові харчові продукти, продукти рослинного походження, частка яких в загальному обсязі експорту складає більше 70%. Основними ж групами імпорту товарів є машини, обладнання та механізми, а також засоби наземного транспорту, частка яких в загальному обсязі імпорту складає майже 50%. У географічній структурі товарообороту області за останні роки значно зросла частка країн Азії, яка у 2015 році склала 35,5%. У той же час, частка країн ЄС – 22,1%, СНД – 26,2%.

За словами Світлани Соломахи, важливим напрямом є реалізація в області програм та проектів, які фінансуються за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій та міжнародної технічної допомоги. Протягом 2015 року у регіональний розвиток залучено більше 170 мільйонів гривень коштів міжнародних фінансових організацій та 3 мільйони гривень міжнародної технічної допомоги, у тому числі з обласного бюджету 1,1 мільйона гривень. На даний час у рамках укладених угод в області успішно впроваджуються низка проектів міжнародної технічної допомоги, а також міжнародних фінансових організацій. Це такі проекти, як "Розвиток міської інфраструктури – 2", "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ", "Сприяння розвитку соціальної інфраструктури", "Побудуємо майбутнє разом!" та інші. У 2016 році - сума отриманих таких коштів складе понад 100 мільйонів гривень.

"ВК" у PDF