---
Влада

Більше 1 мільярда гривень надійшло до загального фонду місцевих бюджетів

 Більше 1 мільярда гривень надійшло до загального фонду місцевих бюджетів
Про стан виконання бюджетів області за січень-травень 2016 року учасників сьогоднішньої апаратної наради поінформував директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Шеремет.
Посадовець, зокрема, повідомив, що за січень-травень поточного року надходження податків і зборів, а також інших платежів до загального та спеціального фондів місцевих бюджетів області склали 1млрд. 213,6 млн грн, або 140,3% до планового обсягу на цей період. Понад план було отримано 348,4 млн грн.

– Усі зведені бюджети міст обласного значення, районів та об’єднаних територіальних громад забезпечили перевиконання планових показників по доходах загального фонду. Майже у 2 рази перевиконано планові обсяги у Олександрівському, Кіровоградському та у Благовіщенському районах, – повідомив Сергій Шеремет.

Зазначений приріст доходів місцевих бюджетів, за словами Сергія Шеремета, досягнуто в значній мірі за рахунок внесення змін до податкового законодавства, спрямованих на збільшення доходів місцевих бюджетів. А саме, завдяки запровадженню з 1 січня поточного року єдиної ставки оподаткування доходів фізичних осіб у 18%, проведення індексації нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення, а також за рахунок збільшення ставок єдиного податку по сільськогоспвиробниках.

Сергій Шеремет проаналізував виконання завдань щодо своєчасного фінансування відпускної кампанії у педагогічних працівників. За його словами, потреба в коштах місцевих бюджетів на виплату відпускних та допомоги на оздоровлення педагогічним працівникам складає 205 млн грн. Найбільш напруженим у цьому плані очікується червень, оскільки саме в цьому місяці на виплату відпускних вчителям необхідно спрямувати 150 млн грн, або 73% від їх загального обсягу.

Враховуючи вищезазначене, Сергій Шеремет наголосив на необхідності проведення своєчасних розрахунків місцевих бюджетів із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, та у разі необхідності, звертатися до органів державного казначейства за позичкою.

Також посадовець звернув увагу на питання цільового використання субвенції з Державного бюджету на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей у сільській місцевості.

Обов’язковою умовою використання субвенції є забезпечення 50% співфінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Уже розподілено 19 млн грн субвенції, не забезпечене співфінансування у сумі 4,7 млн грн Сергій Шеремет вказав на необхідність виділення з місцевих бюджетів Вільшанського, Голованівського, Добровеличківського, Знам’янського, Маловисківського, Новгородківського, Олександрівського, Благовіщенського районів та Бобринецької об’єднаної територіальної громади кошти на співфінансування для придбання шкільних автобусів для перевезення дітей у сільській місцевості.

На завершення, Сергій Шеремет торкнувся проблемного питання утримання професійно-технічних навчальних закладів. За словами посадовця, лише у бюджеті Олександрії залишку бюджетних призначень вистачить лише на 1 місяць роботи ПТНЗ, а у бюджетах міста Світловодська та Знам’янки – відповідно на 2 та 3 місяці роботи.

Підсумовуючи, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко відзначив: – Процес децентралізації у державі започаткований саме для того, аби місцеві громади мали можливість розпоряджатися власними коштами. Сьогодні ми маємо ситуацію, коли у містах і селах області є значне перевиконання бюджетів, і люди очікують на ефективне використання цих коштів. Це означає, що наявні кошти на місцях мають бути спрямовані насамперед на технічне оснащення шкіл, дитячих садочків, лікарень та ФАПів, дороги мають бути відремонтованими, а самі населені пункти повинні стати гарними і затишними. – Покращення життя людей власне й є головним завданням процесу децентралізації, – зазначив голова облдержадміністрації.

"ВК" у PDF