Світловодський район
Влада

Гуртожитки і ОСББ — два питання в одному приїзді чиновників ОДА

Гуртожитки і ОСББ — два питання в одному приїзді чиновників ОДА
У Світловодську налічується чотири "завислих" гуртожитків. З першого липня будинки з квартирами держава "скине" зі свого балансу. Що робити, як жити далі? З цим допомагали визначитись останнього весняного дня перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко та директор департаменту УЖКГ при цій же ОДА Ольга Довжук...
Щойно у кабінеті міського голови його заступник з питань ЖКГ Анна Нестеренко представила гостей, як Коваленко перейшов до діла. Ще у першому кварталі 2014 року, розпочав він, у Світловодську, з огляду на грядущу комунальну реформу вседержавного масштабу, було вирішено усі гуртожитки державної і приватної форми власності передати до власності комунальної. З тієї пори такої метаморфози зазнав лиш один гуртожиток, та й той — на Власівці: його (на вул. Висоцького) було передано з балансу ТДВ ОДЕБП на баланс селища. Натомість чотири гуртожитки у Світловодську і досі не стали його комунальною власністю. А це за словами чиновника, несе суттєвий ризик для їхніх мешканців у субсидіарному розрізі, зокрема.

Гуртожитки і ОСББ — два питання в одному приїзді чиновників ОДА

Тож, було вирішено розглянути кожну "общагу" окремо. Розпочали з тієї, що на Героїв Чорнобиля (Комсомольська), 36 , яка знаходиться на балансі "Спецзалізобетону". Представник керівництва цього підприємства Володимир Халімбаджах окреслив один нюанс, який гальмує процес передачі цього гуртожитку від заводу до міста — живиться він струмом безпосередньо від заводу, а він (струм), у свою чергу, постачається за цінами для промислових підприємств, тобто — ледь не удвічі вищими, ніж для населення, що, звісно, викликає невдоволення тамтешніх пожильців. А так "Спецзалізобетон" ладен хоч зараз передати свій гуртожиток до міста разом із землею під ним. Виходячи з цього, міській владі та присутньому також на засіданні представникові Держмайна було настійливо рекомендовано інтенсифікувати перемовини з "Кіровоградобленерго" стосовно постачання напряму струму до гуртожитку і встановлення там будинкового електролічильника та передачу тамтешньої котельні на баланс СП ТОВ "Світловодськпобут". А самим мешканцям — поквапитись з утворенням ОСББ, яка з вуст обласних чиновників була охарактеризована майже панацеєю від усіх комунальних бід і проблем (про що – трохи згодом). А якщо мешканці не схочуть "передаватись", спробував заперечити Халімбаджах. "Ну, тоді і місто не схоче, — рішуче парирував Коваленко, — бо з 1 липня ЖЕКів вже не буде"…

Потім настала черга ще одного відомчого гуртожитку (АТП № 13507) на тих же Героїв Чорнобиля, але — 33б. Коваленко доручив Нестеренко перебалакати із власником (на засідання прийшов начальник відділу кадрів підприємства) стосовно досягнення "передавального" консенсусу — річ у тім, що з 12 кімнат тої "общаги", 4 приватизовані. Відтак, ті чотири чіпати немає підстав (бо вони — вже приватна власність), а мешканців вісьмох кімнат розселити по гуртожитках (на Приморській, на Героїв України), що знаходяться у комунальній власності міста. Подібна ситуація і з гуртожитком на Героїв Чорнобиля, 36в (колишній вантажний автопарк).

Найбільш драматичний стан з приватною будівлею на Героїв України, 96, перші чотири поверхи якої здаються під різні офіси і лиш на останньому — п’ятому — мешкають "гуртожиткові" люди, більшість яких, за словами Нестеренко, належить до соціально-вразливої категорії населення. Через це — аби не стало ще гірше — ці люди не вельми охоче йдуть на контакт з владою. До того ж і власник категорично не йде на такий контакт. І тут Коваленко порадив Нестеренко спробувати владнати це питання за схемою, як на Героїв Чорнобиля, 36в.

Узагальнюючи засідання, перед тим, як його залишити по іншим справам, перший заступник голови ОДА додав, що по даним питанням виконавчій владі слід відпрацювати окремішні підходи і винести їх на затвердження міської ради. Коли він пішов, йому "на зміну" кабінет заполонили громадяни, яким було цікаво послухати фаховий ОСББешний "лікнеп"… Тож, розпочала головна обласна комунальниця, з 1 липня такі балансоутримувачі житла, як ЖЕКи, остаточно відійдуть у історію — його утримування повністю покладатиметься на тих, хто у ньому мешкає, або — на Управляючі компанії, на вибір. Перше, за словами Довжук, набагато вигідніше другого. Адже, утворивши ОСББ, на його рахунках акумулюватиметься квартплата без відрахувань на ПДВ (податок на додану вартість) — "лафи", якої не мали ЖЕКи. У якості прикладу, вона навела 100-квартирний будинок: 100 гривень щомісяця квартплати з цих квартир дорівнює 10 тисяч гривень, якщо ЖЕК — дві тисяч на ПДВ, потім, щонайменше, 50% — ЖЕКівцям на зарплату, а на крихти, що залишалися, вкрай важко було підтримувати утримуване житло на належному рівні. А яка благодать очікуватиме той же ж будинок, коли він буде ОСББ! Всі 10 тисяч залишатимуться на його рахунках без різних там сплат ПДВ. А якщо за рік — 120 тисяч. Це ж яка разюча різниця у порівнянні з ЖЕКами! А цокольні та інші приміщення у будинках, які орендують під крамниці та офіси: при ЖЕКах плата за їхню оренду йшла невідомо куди, а за ОСББ вона, знов таки, надходитиме на його рахунки…

Хтось було спробував несміло вставити репліку щодо обов’язкового капремонту за бюджетний рахунок будинку, мешканці якого прагнуть зажити приспівуючи в ОСББ — мовляв, наші будиночки у такому стані, що й по тисячі гривень квартплати на місяць не вистачить і дахи "полатати", і підвали просушити, і іржаві комунікації поміняти, і таке інше… Забудьте, відповіла Довжук — цю норму вже рік тому як скасували.

А ще гості задля популяризації ОСББ наводили такий аргумент: жодне з тисяч таких Об’єднань, утворених за попередні роки, не виявило бажання "згорнутись" і повернутись до ЖЕКівського підпорядкування.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF