Олександрівський район
Влада

В Олександрівській райдержадміністрації обговорили розвиток спортивної галузі

В Олександрівській райдержадміністрації обговорили розвиток спортивної галузі
30 травня голова районної державної адміністрації Ольга Борота провела оперативну нараду з керівниками структурних підрозділів районної державної адміністрації, територіальних органів міністерств та відомств. Участь в нараді взяв голова районної ради Григорій Гончаренко.
На нараді начальник управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Сергій Антіпов довів до відома основні результати розвитку господарського комплексу району за січень-квітень 2016 року та завдання щодо виконання показників, проектів і заходів Програми економічного та соціального розвитку району на 2016 рік.

Про заходи щодо масового спорту та національно-патріотичного виховання в районі присутніх інформували начальник відділу освіти райдержадміністрації Сергій Тимко та начальник відділу молоді та спорту райдержадміністрації Юрій Яровий.

Так, в районі склалася позитивна тенденція щодо розвитку фізичної культури і спорту. До занять фізичною культурою і спортом в районі залучено 7,53% населення (середній показник по області 5,99% ).

В Олександрівському районі створено умови для поліпшення системи фізичного виховання і масового спорту в дошкільних закладах, та загальноосвітніх навчальних закладах.

Згідно запланованих заходів в загальноосвітніх закладах Олександрівського району регулярно проводяться дні здоров’я та спортивно-
масові змагання серед школярів. В обласній спартакіаді серед школярів Олександрівський район виборов перше місце.

В Олександрівському районі функціонує районний центр фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”. Центром забезпечується проведення різноманітних масових фізкультурно-оздоровчих заходів, конкурсів, фестивалів, спортивних свят за місцем проживання та у місцях масового відпочинку населення.

Протягом квітня місяця проведено Всеукраїнський Місячник “Спорт для всіх – спільна турбота” мета якого – покращення умов для регулярних занять оздоровчою фізичною культурою і масовим спортом різних соціальних та вікових груп населення.

Щорічно на рівні району проводиться змагання ” Повір у себе” для дітей з обмеженими функціональними можливостями.

В Олександрівському районі працюють дві дитячо-юнацькі спортивні школи. Вихованці спортивних шкіл є чемпіонами та призерами обласних та Всеукраїнських змагань з різних видів спорту.

Районна рада ФСТ ” Колос” об’єднує 18 сільських клубів при сільських та селищних радах. У 2015 році проведені районні змагання “Краще спортивне село Олександрівщини – 2015” в яких прийняли участь команди 14 сільських рад. Перше місце посіла команда Стараосотської сільської ради. На обласних змаганнях команда цієї ж сільської ради виборола перше місце, що дало їй змогу прийняти участь у Всеукраїнських змаганнях на звання “Краще спортивне село України” де вона посіла 7 місце.

На сьогоднішній день в Олександрівському районі налічується 1стадіон, 40 спортивних майданчиків, 2 тенісних корти, 12 футбольних полів, 2 стрілецьких тири, 20 спортивних залів та 9 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, 10 майданчиків з тренажерним обладнанням.

За словами Сергія Тимка, відділом освіти районної державної адміністрації наказом від 4 грудня 2014 року № 206 затверджено план заходів щодо посилення національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді в загальноосвітніх навчальних закладах району на 2014 – 2017 роки.

Методичний кабінету відділу освіти провів відповідну інформаційно-освітню роботу та надав методичну і практичну допомогу навчальним закладам у впровадженні форм і методів національно-патріотичного виховання молоді у практику навчально-виховної роботи.

В усіх навчальних закладах оформлені куточки державної символіки, де учні мають змогу ознайомитися з державними символами України – Гербом, Прапором, Гімном. Класними керівниками та класово дами під час проведення класних годин, тематичних заходів виховується повага до державної символіки.

В структурі виховної роботи переважної частини шкіл є важливий напрямок “Мій край – моя історія жива”. В ході роботи цього напрямку з учнями проводяться, різноманітні походи, екскурсії по визначних місцях рідного краю, відвідуються музеї та історичні пам’ятки Кіровоградшини.

В кожному закладі створено волонтерські загони. Затверджено плани їх роботи, якими передбачено надання посильної допомоги ветеранам ВВв, вдовам, пристарілим людям, інвалідам.

У жовтні 2015 року за Ініціативи відділу освіти стартувала естафета Добрих справ у рамках відзначення Дня Захисника України. Під час якої, особливого значення набув волонтерський рух, спрямований на допомогу воїнам, які перебувають в зоні АТО.

Навчальними закладами району організований та ведеться збір спогадів родичів та близьких людей про подвиг учасників Революції гідності, Героїв небесної сотні та антитерористичної операції.

На офіційних сайтах ЗНЗ створено веб-сторінку “Герої не вмирають”, де розміщують інформацію про захисників України, які брали участь у захисті держави під час проведення антитерористичної операції;

Учні загальноосвітніх навчальних закладів постійно беруть активну участь в Всеукраїнської акції “Лист пораненому”. Діти написали 288 листів військовослужбовцям, які отримали поранення та знаходяться на лікуванні у різних військових медичних закладах України.

На базі РЦДЮТ створено районний координаційний центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

В загальноосвітніх школах району діють шкільні музеї та Народознавчі світлиці, експозиції яких допомагають виховувати національно свідомого Громадянина України.

В загальноосвітніх навчальних закладах викладається предмет “Захист Вітчизни”, де учні знайомляться із специфікою військової праці, готуються до виконання обов’язків солдата, дізнаються про особливості служби в Збройних Силах України, виховують у собі якості, необхідні майбутньому воїну.

Впродовж року заслуговують на увагу партнерські зв’язки між закладами освіти різних рівнів, дошкільної, загальноосвітньої, позашкільної. Це спільні святкові заходи, ігрові програми, тематичні уроки. Налагоджена Взаємодія між навчальними закладами та відділами культури, молоді та спорту, радою солдатських матерів, краєзнавчим музеєм, військовими частинами, зокрема в частині А0981, неодноразово були проведені виїзні концерти. Є співпраця і з Товариством сприяння обороні Україні.

Спортивні змагання стали з новим патріотичним змістом. Так, районна дйтячо-юнацька спортивна школа в травні цього року вже реалізувала районний фестиваль “Нащадки козацької слави”, а делегована на обласні змагання команда здобула першість. 14 вересня відбудеться пробіг в підтримку воїнів АТО.

Національно-патріотичне виховання в загальноосвітніх закладах району має системний характер і займає значне місце у кожному навчальному закладі, починаючи із гарно оформлених куточків державної, обласної, районної та символіки кожної школи.

При відділі освіти працює постійно – діючий семінар вчителів предмету “Захист Вітчизни”.

"ВК" у PDF