---
Влада

Борги із заробітних плат у квітні по області скоротилися на 1,3 млн грн

Борги із заробітних плат у квітні по області скоротилися на 1,3 млн грн
Заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Світлана Лобанова провела засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати.
Вона повідомила, що загальний борг по області становить 38 млн. грн., відзначивши при цьому, що у квітні вдалося дещо зменшити борги по зарплаті. Світлана Лобанова додала, що проблеми із виплатою заробітних плат на окремих підприємствах мають усі міста обласного підпорядкування, а також 3 райони: Голованівський, Маловисківський та Новоукраїнський.

Заступник голови-керівник апарату ОДА підкреслила, що на засідання комісії запрошені представники територій, де є борги, разом із керівниками проблемних підприємств для надання відповідних пояснень і представлення подальшого плану дій щодо виходу із кризових ситуацій.

Більш детально про структуру боргів у розрізі підприємств за рівнем активності говорив директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олександр Догаров. До слів Світлани Лобанової він додав, що у квітні загальна сума боргу із виплати заробітних плат скоротилася на 1,3 млн. грн., або це трохи більше 3% від загальної суми. Далі він повідомив, що борги на економічно активних підприємствах складають 15,8 млн. грн, або 48% від загальної суми. Всього таких підприємств 16. До початку року, за словами Олександра Догарова, економічно активні підприємства наростили заборгованість на 5,8 млн. грн. 5% боргу економічно активних підприємств за ДП Кіровоградський ремонтний завод, або це 900 тис. грн., хоча в минулому місяці там були проведені виплати на 400 тис. грн. 17% боргу належать комунальним підприємствам, таких 2: левова частка за ОКВП "Дніпро-Кіровоград" – 2,4 млн. грн., і 260 тис. грн. боргу перед своїми працівниками має Світловодське підприємство "Житлосервіс-2012".

Ще одна чисельна група економічно активних підприємств – боржників недержавного сектору економіки – їхній відсоток у структурі боргу становить 78%, а загальна сума – 12,3 млн. грн.

Олександр Доргаров відзначив, що повністю розрахуватися з виплатою заробітних плат вдалося Кіровоградському облавтодору, обласним організаціям УТОС і УТОГ, ПАТ "Цукоргідромаш", Світловодському автотранспортному підприємству, Новоархангельському підприємству "Домстрой". В той час як "Кіровоградтепло ТОВ ЦНТІ УНГА", Кіровоградська регіональна філія Центр державного земельного кадастру, Олександрійське НВО "Етал", Світловодське кар’єроуправління, Завод ядерного палива, Капустянський граніт, Філія державної продовольчої компанії наростили борги.

Прокоментував Олександр Догаров і ситуацію по підприємствах банкрутах, там загальна сума боргу становить 22,3 млн. грн. По цій групі підприємств, як зауважив директор департаменту соціального захисту населення ОДА, ситуація стабільна, невелике зменшення на рівні 68 тис. грн. мало місце бути у минулому місяці.

Далі про ситуацію на місцях інформували представники територій із керівниками підприємств-боржників. Завдання, яке стоїть перед ними - представлення і дотримання чіткого покрокового плану погашення боргів.

"ВК" у PDF